Pazartesi, Ekim 19, 2015

NAR REÇELİ / POMEGRANATE JAM















Bütün büyük marketleri gezdim neredeyse. Reçel raflarına itina ile göz gezdirdim, olmadı, internet sitelerinde arama yaptım, yok taktım! kesin taktım, bulucam.
Mete, seyahatten dönüşte, "bir nar reçeli yedim, böylesini görmedim" demeseydi, aklıma pek düşmeyecekti. Hatta, "narında reçeline ne gerek var, kendi başına mis gibi meyve, şifa niyetine ye dur" kısmında ısrar edecektim ama yok, aklımda hep o muhteşem kırmızı renk. Bulmam lazım.
Hiç bir yerde bulamayınca, evde de 4 adet mis gibi de nar olunca, eee...zaten "şekeri boca et, en olmaz meyve bile reçel olur"zihniyeti ile tarif aramaya bile gerek duymayınca, kalktım bir çabucak kaynattım. Sabah, saat 6 yalnız, dikkatinizi bu noktaya daha çok çekerim:)
Hava geç aydınlanıyor, yaktım lambayı, aldım narları karşıma.
4 nar için- yaklaşık yarım kiloya tekabül ediyor-2 su bardağı şeker kullandım. Benim en pratik ayıklama şeklim, narı ortadan ikiye bölüp, ters çevirip avucumun içine alıyorum, aşağıda derin bir kase, tam ortalarına kaşıkla pat pat vuruyorum, bütün taneler kasede , 2 dakika bile sürmüyor.
Bir su bardağı ayıkladığım tanelerden ayırdım. Diğer narları bir güzel kevgirde sıktım, suyu lazım çünkü.
Kevgirde kalan nar tanelerini de, vitamin alsın diye götürüp zeytinin altına döktüm. Burasının tarifle yakından uzaktan alakası yok:)-
Şekerle nar suyunu ocağa alıp, 15-20 dakika karıştırarak kıvam almasını bekledim, bu arada köpürdü ama köpükleri temizlemedim. Altını kıstım, 1 su bardağı ayıklanmış narı içine attım. Bir 15 dakika daha kaynattım, arada karıştırarak.
Nar reçeli, diğer reçeller gibi kıvamlı olmuyor, çok kaynatınca da,  ya rengi kararıyor, ya da acımsı bir tat alıyor, bunu engellemek için, 2 tane, 4 e bölünmüş angelik erik attım içine. -isterseniz pişince erikleri içinden alabilir siniz. -
Angelik erikte pektin maddesi çok yoğun. Pektin de reçellere kıvamını veren bir şey. İşe yaradı. Hemde doğal kıvam arttırıcı oldu. Püf noktası bu, yazın bir yere!
10 dakika kadar daha böyle kaynattım ve yarım limonu sıkıp ocağı kapattım. Kahvaltıya yetişti, reçel kokusunu duyan, pektinzedeler:) bir bir mutfağa doluşmaya başladığında ben bir de puding yapıp, üzerini taze reçelle süslemiştim bile.
Soğuk tabak testinden geçirmeyi unutmayın, tabağı yalamadan da lavaboya koymayın.
Diyeceğim bu kadar, herkese iyi haftalar!




37 yorum:

  1. Her konuda olduğu gibi bundada harikasın canım💖 ,bende yaparım ama angelik erik fikri harika, bir şey daha öğrendim,öğrenmenin yaşı yoktur sözü cok dogru,ha birde tabağı yalama kısmı çok güzeldi afiyetler olsun Emel'cim👍👌😘

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süheyla hanım bende tamamen deneyerek buldum, bir yerlerden okumuş falan değilim ama işe yaramış olması çok hoşuma gitti. Sizde umarım en güzel sonucu alırsınız yaptığınızda. Teşekkürler

      Sil
  2. Günaydın, nefis görünüyor, iyi haftalar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana da iyi haftalar feride, biraz geç yazıyorum kusura bakma

      Sil
  3. Pektin nedir diye merak ettim. Şunları buldum: Pektin bitkinin Golgi cisimciğinde üretilir. Asidik koşullarda pektin jel formunu alır ve gıdalarda kıvamlaştırıcı olarak kullanılabilir. Bu özelliği ile reçel ve jel yapımında kullanılır.
    Elma, erik ve portakal bol miktarda pektin içerir. Kiraz, çilek gibi yumuşak meyvelerde pektin az bulunur. Ticari kullanımda pektin meyve kabuğu rendesi ya da meyve içeriğine sıcak su eklenerek elde edilir. Pektin sıcak suda erir ve etanol eklenerek jel olarak çökmesi sağlanır. Artık pektinsiz olmaz. Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  4. Ne güzel bilgiler öğrendim şu kısacık yayınından.
    Çok teşekkürler, hepsi not edildi :)

    YanıtlaSil
  5. Yazıyı okurken hepsi aklımda bir bir canlandı, film şeridi gibi geçti. İç geçirdim, kokusunu bile hissettim.
    Anneler müthiş varlıklar! Annem yokken daha iyi anladım. Bir aydır ayrıyız, neyse ki bugün geliyor.
    Laf aramızda; baya özlemişim. :)

    Çok severim seni, sarılırım hatta. Bol afiyetle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ya sen iç geçirme:( kıyamam! Çabucak kavuşun anneciğinle, özlemini tahmin edebiliyorum, çok kıymetlisiniz anneler için biliyorsun.

      Sil
  6. tek kelime.. harikasınız..
    :) kareler de çoook çook güzel

    YanıtlaSil
  7. Bu bir reçel tarifinden çok mutlu bir sabah tarifi gibi olmuş,okurken beni bile mutlu etti sanki o sabah o evde reçel kokusuna uyanmışım gibi.Tarifi tabak yalama kısmına kadar not aldım ki en sevdiğim kısımdır,testi birebir kendi üzerimde denerim ben:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sahi, iğrenen varmıdır acaba:) ıyyy tabak yalıyor falan:))
      sağol baharcım, çok teşekkür ederim yorumun için.

      Sil
  8. angelik erigi nedir bilmiyorum, bir arastirayim... anlatim ve görüntüde cok güzel, agzim sulandi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ya nilüfer bizim mürdüm eriği var ya, onun tostoparlağı...sen biliyorsun ismi belki değişik geldi.

      Sil
  9. neredeyse yedim,o kadar tatlı ve canlı bir anlatım.yapıp evdekilere hava atmak için sabırsızlanıyorum.Ellerinize sağlık;nar gibi şifalı güzel bir sonbahar dilerim.

    YanıtlaSil
  10. Petkin mühim gerçekten, bilenler bilir :) Narı pek öyle tek başına yemem de, salataya serpmesini severim, bir de böyle reçelini. Ben de tabak yalıyorum muntazaman, söylemesi ayıp :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben meyve olarak çok severim, reçelini yiyemem ama tartın üzerinde yerim bak. Ben reçel yemiyorum, marmelat daha çok severim ama mete isteyince akan sular durdu:)

      Sil
  11. Ben herşeyi geçtim, sabahın 6'sında kalkıp reçel yapan zihniyete takıldım..sırf bunun için bile "helal olsun"u hakediyorsun:)))
    Geçen sene nar reçeli -biliyorsun Antalya'da patlıcanın bile reçeli var!- aldım ama şekeri içimi baymıştı, sen ne güzel çok şeker koymamışsın, kesin nefis olmuştur..
    Ellerine sağlık,öperim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yavrucum herkes senin benim gibi üşengeç değil yaa...Hatun bildiğin deli:))) Sabahın altısında Reçel yapmış! Ama dostum var ya öyle ballandıra ballandıra tarif vermişsin ki hemen kalkıp Nar reçeli yapacağım, o derece heveslendirdin! Afiyetle yiyin inşallah! Darısı bizim gibi üşengeçlerin başına...

      Sil
    2. Ben azıcık silkelenmeye başladım, kışlık erzak hazırlayıp blog bile yazıyorum..var bir haller bende:)))
      İzmir'e gelip dürtücem seni de :)
      mucxxxx

      Sil
    3. söylemesi ayıp hep 5 te kalkarım ben:) haftasonu dahil. Uykuyu sevmiyorum, ve en üretken saatlerimdir o saatler. Biliyorum patlıcan reçelini, domates reçelini, ceviz ham cevizden yapılan reçel, hepsi ayrı güzel lezzetler...
      çok teşekkür ederim Ayşecim.

      Sil
  12. Ne tatlısın sen !
    Narı bırakır seni seyrederken tatlı tatlı , doyarım ki bennn💝💝💝

    YanıtlaSil
  13. Emel süper, bu reçel işi bağımlılık yapar benim gibi olursun. Ben geldim 30. Çeşidi yapmaya aklımda senin denedigin süt reçeli var. Nar reçeli ben de yaptım. Çok güzel olmuştu. Afiyet olsun en çokta Alp cigime olsun.

    YanıtlaSil
  14. Ben de yaptim ama tadından yemmiyor (şekeri fazla kacirmisim)..🙋♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ah evet şekere dikkat etmek lazım, bende mesela 2 su bardağı değil de 1 koysam daha iyi olacakmış, çok şekerli değildi ama ne kadar az şeker o kadar sağlık demek. Neyse tatlılara kullan sende, şekersiz muhallebi yap, dök üzerlerine, mis gibi.

      Sil
  15. Ağzım sulandı valla, ellerinize sağlık ;))

    YanıtlaSil
  16. Bak şimdi bak şimdi aklıma neler düşürdün:) Afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  17. Harika bir görüntü olmuş. Tadı da öyledir eminim. Cafe Fernando 'da görmüştüm ilk defa nar reçelini. http://cafefernando.com/turkce/nar-receli/
    Meyveyi bırak artık sebzelerin bile reçelini yapıyorlar. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  18. Anlatım da fotoğraflar da müthiş. Teşekkürler bütün detay bilgiler için. Tabağı yalamak da dahil;)

    YanıtlaSil
  19. Geçen sene ben de denedim nar reçelini ama kıvamı su gibi olmuştu, verdiğiniz püf noktası için çok teşekkürler. Bu sene tekrar deneyebilirim belki :)

    YanıtlaSil