Kayısı Reçeli
Geçen sene yaptığım "kayısı reçeli", kışa girmeden tükendi. Normalde "reçelsever" bir aile değiliz ama o reçel kıvamından mıdır, kayısısından mıdır nedir kısa zamanda bitmişti.
Bu sene, yaparken, bir kaç kavanoz ilavesi ile daha cömert davrandım.
Taze malatya kayısısı sanırım bu iş için en uygunu.
Markette görür görmez, çilli hallerine bayıldım.
Iğdır kayısısına göre, daha ufakça, yuvarlak ve rengi daha sarı.
Tam yumurta sarısı kıvamında.
Nasılda şekerli..
Çok tatlı sevmeyenler için, şekerin ölçüsü ile meyvanın tadına göre oynamak lazım. Hani bir kilo şeker yerine, 1 su bardağı az konabilir.
Kayısı bitmek üzere..zamanı geçmeden almak ve kış için reçel veya komposto olarak saklamak en iyisi.
Kayısı Reçeli
Malzemeler
1 kilo şeker
1 kilo taze kayısı
çeyrek limonun suyu
bir kaç karanfil
Çekirdeğinden çıkarılmış taze badem (isteğe bağlı)
Yapılışı
- Kayısıları, şekere yatırarak, 3-4 saat bekletin. (Akşamdan yapacaksanız, sabaha kadar bekleyebilir.)
- Tencereyi ocağın üzerine koyun ve yüksek ateşte, arada bir karıştırarak (meyvaları parçalamadan) kaynamaya bırakın.
- Kaynamaya başladığında içine limon suyunu ilave edin.
- Kayısıları, kaynayan suyun içinden dikkatlice, bir tabağa alın ve kalan suyun yaklaşık yarım saat kadar daha kaynamasına izin verin.-arada bir karıştırın. Bu yöntem, kayısıların daha diri kalmasını sağlıyor.-
- İyice kıvamlanan suyun içine kayısıları tekrar koyun ve karanfil ekleyerek, soğumaya bırakın.
- Çekirdeğin içinden çıkan bademle süsleyin ve kavanozlarda saklayın.
bugün blogunuz da gezdim, datça da yağmur var ve evde zaman bana kalınca ben de sizin blogu gezmeye karar verdim, sonun da reçelin tarifine de ulaştım...
YanıtlaSil