Pazar, Eylül 18, 2016

GÜL TATLISI & HEP TATLI ŞEYLER


















Arife gecesi son dakikaya sığdırdığım Gül tatlısı, yapımı zahmetli görünse de, gözde büyütülmeyecek kadar basit ve lezzetli bir bayram tatlısı oldu. 
Alp şekerparecidir. Mete de.
Her bayram mutlaka yaparım. 
Bu sefer değişik bir tatlı olsun dedim ama tadı ve tarifi neredeyse şekerpare gibi. Görüntüsü çok afilli sadece. 
Youtube da dünya kadar video var. İlginizi çekerse mutlaka izleyin. Ben bir kaç foto çekebildim yaparken, yağlı ellerle zor!
 işinize yararsa ne ala, ne mutlu.

Böyle, arada bir havalı tatlılar yapıp, kendinizi "tatlıların efendisi"hissetmenizin kimseye bir zararı yok:)
Aksine, "ha, haa...sıradaki daha zoru gelsin bakalım" diyip, hafif bir baş-boyun geriye, omuzlar dik duruşu geliyor insanın üzerine:)
Zararsız, minik ego'lar:)

Okulları yeni açılan tüm evlatlara, yeni eğitim-öğretim yılında sağlık, başarı ve mutluluklar.

Mutlulukla-sevgiyle, hep güzel şeylerle kalın.

Emel

Gül Tatlısı
1 yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
125 gr. tereyağ (yumuşak)
1 tatlı kaşığı pudra şekeri
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
limon kabuğu rendesi (az)
2 su bardağı un
1 su bardağı irmik

Şerbeti için: 3 su bardağı su
3 su bardağı şeker
çeyrek limon suyu

Önce şerbeti hazırlayın.  Su ve şekeri kaynatın. Limon suyunu ekleyip, ocaktan alın.
Püf noktası, şerbet ılık, gül tatlısı sıcak olmalı.
Yumurta, irmik, pudra şekeri, sıvı yağ, tereyağ ve yoğurdu iyice karıştırın. En son un olacak şekilde tüm malzemeleri birbirine karıştırın. Yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde edin.
Biraz un serptiğiniz tezgahınıza hamuru koyun. Dört eşit parçaya bölün.
Her parçayı tatlı tabağından biraz büyük şekilde merdane yardımı ile açın. Su bardağı yardımı ile 4 daire kesin.
Daireleri (4 adet daire) fotoğrafta gördüğünüz gibi, uç uca yerleştirin, rulo şeklinde sarıp, bıçakla ortadan ikiye bölün.
Her rulodan 2 gül çıkıyor. 
Diğer hamurları da aynı şekilde açın ve yağlı tepsiye yerleştirin. Ortalarına fıstık ya da fındık koyun.
180 derecelik fırında, üzerleri kızarana kadar pişirin.











12 yorum:

  1. Her fotoğraf ayrı açıyor içimi, son durak ise ayrı çaldı gönlümü. En kısa zamanda deneyeceğim. Teşekkürler 💖

    YanıtlaSil
  2. Emel günaydın,
    gece gördüm ing'de.sabahları çok erken kalkan bir çiftiz.eş yolcu edilince benim kendime internet hakkım var kahve eşliğinde.bütün hakkımı sana kullanıcam galiba.yeniden yeniden bakacağım fotolarına.o kabaklardan ben de aldım,ilk kez gördüm süs gibi değil mi?
    sevgiler çok,Alp'in yeni okulu hayırlı olsun.

    YanıtlaSil
  3. çok nefis görünüyor ben de deneyeceğim;)

    YanıtlaSil
  4. ben senin gül tatlını severim..
    miss gibi bir hafta dilerim birde..

    YanıtlaSil
  5. Nefis görünüyor nefis!!!!
    Tam ağzıma layık:) Kolay kolay yapabileceğim birşey değil ama buldum mu en az 10 tane yerim bundan:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaa yapan olsa da yesek! bende rahat 10 tane yerim :)) Çok havalı bir tatlıymış Emel..

      Sil
    2. İyisi mi Emel yapsın, biz yiyelim 😉

      Sil
  6. Seni okumak adeta benim için huzuurla dolmak demek, iyi ki varsın, hep sevgiyle...

    YanıtlaSil
  7. Gül tatlısı muhteşem gözüküyor:) Ama at kestanesi bu mevsimin en olmazsa olmazıdır onunla karşılaşmak nasıl içimi ısıttı. Çocukken ben toplardım şimdi de kızım aynı coşkuyla topluyor :)

    YanıtlaSil
  8. Merhaba , http://morlumutfak.blogspot.com.tr/2016/09/cekilisss-varrrrrrr.html

    YanıtlaSil
  9. şimdi, geç gördüğüme kızdım bu yayını, bayram misafir telaşım vardı, bayram sonrası da gelenim oldu, ay sonu da gelecekler var. :))) senin o kabaklarını seveyim, galvaniz güğümünü, gül tatlından da yemiş kadar olayım. emel iyki varsın yaa...

    YanıtlaSil