Çarşamba, Ekim 21, 2015

Fotoğraf çekme üzerine











Çok öyle beylik laflarım yok, bu işte çok acemiyim, hatta, bazen çektiğim fotoğraflardan utandığım oluyor, nasıl çekipte koymuşum bunu diyorum geçmiş fotoğraflarıma dönüp baktığımda. Hele pinterest e girince -ki, orası benim yegane ilham kaynağım- hayranlıkla, "aman yarabbi diyorum, bu nasıl bir kompozisyon, bu nasıl bir ışık, bu nasıl bir çekim!"

Ama yılmak istemem, vazgeçmek mi? ona hiç gelemem. Seviyorum fotoğraf çekmeyi, bunca işin gücün, telaşın, koşturmacanın arasında bir nefes sıhhat gibi!
Aslında bunca koşuşturmayı da yaratan kendimim onuda bilirim, çünkü koşturmayı, boş durmaya her zaman tercih ederim.
Şikayet ediyorum sanılmadan esas konuma dönsem? Ah! bir becerebilirsem tabi.
İnstagram icat oldu mertlik bozuldu diyeceğim sözün özü. Şipşak fotoğraflar çekip koyuyoruz çoğuna özenmeden, çoğunun ne amaca hizmet ettiğini bilmeden. Zaten makinelerin çoğu uzay yolu, bizler mister Spak.
Fast-food gibi, çabucak tüketilen fotoğraflar, hemen çekilip, hemen konulan, hemen likelanan, hemen yok olan!
Halbuki, nasıl bir emektir fotoğraf çekmek. Manuel modunda, saatlerce, hele gece çekimi yapacaksan, ışık yetersizse, flaş, florasan gibi patlamış, fotoğraf, yangın yerinden çıkmış gibi karanlık bulanık bir hal içinde kalmışsa.
Bu keyif aldığın işin sana bir oyunudur aslında.
Seni yıldırmaya çalışır, bıktırır bazen, ama kopamazsın da.
Her seferinde, en iyi ışığı yakalamak için, en iyi pozlamayı yapabilmek için, gerekirse, masa üzerinde, gerekirse sandalye tepesinde, tepeden bakıp, ayaklarını kadraja almadan çekmeye çalışırsın.
Emek vermeden hiç bir şey iyi olmuyor ve hiç bir şey de uzun süreli olmuyor.
Bu nedenle, senin yerin hiç mi hiç dolmuyor sevgili bloğum, sen merak etme, instagram gidici, sen kalıcı neticede!

(Yıldızlı lamba: İkea yeni yıl koleksiyonundan)





14 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı olmuş..Bloğu boşlamamak gerek tabi:) Fotoğraf çekmeyi çok seviyorum.

    YanıtlaSil
  2. bakhobi adlı bir bloğum var orada Fotoğraf sanatı bölümünü tıklayın çok derinlemesine bilgi bulacaksınız. Gerçekten de fotoğraf çekmek çok zahmetli olmasına karşın çok da zevk vericidir. unalgonkesen.blogspot.com

    YanıtlaSil
  3. kosturmayi ben yaratiyorum demissin ya, aynen bende de öyle... söylendigimde Ünsal kizar, yapma gitme o zaman diye ama o da olmuyor, icim rahat etmiyor... fotograf benim dalim degil ama Ünsal bu ise bir dönem bayagi bir sarmisti, güzel bir hobi... sen devam et ve burayi ihmal etme... bende etmiyorum artik...

    YanıtlaSil
  4. Tüm fotoğraflarınız çok başarılı bence ve laf aramızda o yıldızlı lambaya bayıldım!

    Kesinlikle evimde yerini almalı :)

    YanıtlaSil
  5. Ben aceminin de acemisi.Hele evde ve akşam çekmek kabus benim için.Evin ışık alan saatlerini dışarıda geçiriyorum hep.Hafta sonu desen dediğin gibi işten güçten başını kaldırmak zor.Kaplumbağa hızıyla ilerliyorum ama olsun fotoğraf çekmek çok güzel bir terapi,kendime ayırdığım en güzel saatler gibi.Ve son ben senin karelerin başında da saatler geçiriyorum inan harika hepsi dergi kapağı sanıyorum bazısını.

    YanıtlaSil
  6. Emelcim günaydın,
    Kesinlikle blog kalıcı, haklısın..yazı hep kalıyor..aslında orada da yazıyorsun ama insanlar okumayı tercih etmiyor,fotoğrafa bakıp geçiyor..o yüzden mümkün mertebe az kişi takip etmeye çabalıyorum, yazılanları da okuyabilmek için..
    Makine işine gelince..ben bir türlü fotoğraf makinesi kullanamıyorum..bir fotoğraf sanatçısından photoshop dersi aldım, aynı zamanda kurumsal firmalara ders veriyor..o bile kabul etti, "telefonla daha güzel kareler yakalıyorsun" diye:))) Önümüzdeki zamanlarda kendisinden ders almaya başlayacağım, belki o zaman barışırım fotoğraf makinesi ile..
    Bu arada belirtmeden geçemeyeceğim, senin fotoğraflarını seviyorum ben..neden biliyor musun?çünkü senin fotoğraflarında karşıma ne çıkacağını kestiremiyorum, hep sürpriz…evdeki her detay çok güzel bir de, çok keyifli..
    Işıklandırmaya bayıldım..güzel günlerde kullan..

    YanıtlaSil
  7. Ben de aynı şeyi söyleyip duruyorum da bloög özen istiyor , emek istiyor. Fotoğraf konusunda hiç ama hiç iddialı değilim lakin instagramda dilediğim gibi yazamıyorum ya o bana dokunuyor. Yazdıklarımı okuyan da olmuyor. Koy bir feyaz fon önüne çiçekli tabak ya da illa ki kahve fincanı " like" garanti! Emekle üretilen hiçbir şey hızla tüketilip hakkı yenmemeli bence

    YanıtlaSil
  8. Doğru diyorsun Emel instagram çerez gibi, hoop bakılıyor bitiyor. İyi otoğraflara yazık oluyor. Ama ben yine de genel olarak profesyonel, tematik ve her biri emek verilerek çekilmiş fotoğraflarla dolu galerileri takip etmeye çalışıyorum. Bloguma gösteremediğim özeni ve kendime yarattığım koşuşturma sarmalını da blogda anlattım az biraz. IG geçici blog kalıcı diyeyse bakmıyorum ben. Amaçları, varoluş nedenleri çok farklı zaten. IG sadece fotoğraf paylaşımı ve bunu hakkıyla yapanlar olduğu gibi facebook kullanır gibi instagram kullananlar da var. Ama her sosyal medya mecrası bir dönem trendi neticede. Face parlak yıllarını geride bırakıp nasıl giderek söndüyse, bunlar da bitecek ve başka mecralar çıkacak. Biz de belki oralarda olacağız, paylaşımlarımızı oralarda yapacağız ileride.

    YanıtlaSil
  9. Benimde çektiğim çoğu fotoğraf işe yaramaz gibi olsa da devam ediyorum. Fotoğraf çekmek garip bir tutku oluşturdu bende. Bazen dışarıda makinayı yanıma almadığım zamanlarda kaçırdığım güzellikleri fotoğraflayamamak pişmanlık uyandırıyor. Bir iş eğer tutkuya dönüşmüşse başarı getirir bence. Tekniği öğrenirsin ama o ışık, o kompozisyon, o hayal gücü olmadığı zaman benim için dünyanın en iyi makinasına da sahip olsan bir anlam ifade etmiyor. Senin karelerini seviyorum. Ve bloga fotoğraf koyduğun zaman sayfa sonuna inerken hiç bitmesin istiyorum. Zevkine, gözüne sağlık dostum! Durmak yok devam..

    YanıtlaSil
  10. Biz aşırı hızlı tüketen bir toplum olduk, kolaycıyız, araştırmayı sevmiyoruz, emek vermiyoruz. Dün uzun uzun fotoğraf çektim blog için, akşam instagram ve facebook hesabımda da yer verdim sattler harcadığım fotoğraflardan birine, sonra bu sabah bir izleyicim uyardı, facebookta bir hesap almış o fotoğrafı bi güzel adımı sanımı anmadan 60bin küsür izleyicisine ulaştırmış oradan 350 kişi paylaşmış, güzel beğenmeleri ne hoş ama ne oldu benim onca emeğim? onu oradan çeke çeke paylaşılan sayfalar almış yürümüş kimse umursamıyor buna emek verilmiş mi verilmemiş mi, bak nasıl iç döktüm yazından vesile :)

    Bloga devam, blog can, instagram böyle devam ederse tüm tadını yitirecek, kolay tüketilmesin lütfen emekler, değil mi ama :)

    YanıtlaSil
  11. herkes blogunun başına hayat çok dinamik, paylaşılacak çok şey var...

    YanıtlaSil
  12. ay kendimi buldum yazıda :) ben de boş vakitlerimi fotoğraf çekmeye adadım makine aldığımdan beri.. bence fotoğraf çekmek bir aşk.. çekmeye devam diyorum :)

    YanıtlaSil
  13. Kompozisyonlarınızı çok beğeniyorum 💕 Bazen kendimce taklit ediyorum ama olmuyor tabi 😁 Hem burdan hem ig Deniz keyifle takip ediyorum ⭐️⭐️⭐️

    YanıtlaSil
  14. "sandalye tepesinde, tepeden bakıp, ayaklarını kadraja almadan çekmeye çalışırsın" kısmında kendimi buldum . Kaleminize sağlık . Çok güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil