Pazartesi, Ekim 26, 2015

AHŞABIN DOKUSU, ELMANIN KOKUSU
















Bu eski, ahşap sandığın girmediği şekil kalmadı gördüğünüz gibi. Mahalledeki oduncuda bulmuştum onu hatırlarsınız.
İlk önce salonda sehpa, sonra yatak odasında, başucu sehpası, bu haftasonu da, ikea'dan metal tekerlek alınca, yatırıp dergilik olarak tekrar salona.
Bir sonraki aşaması, eğer sökülüp, takılmaktan sağlam kalabilirse! duvara raf olarak asılabilir:) Kaderinde, "değişimi seven bir eve" gelin gelmek varmış bu sandığın ne yapalım:)
Sandığın işi bitince, kalkıp 1 yumurta, 1 kaşık süzme yoğurt, iki tepeleme yemek kaşığı teremyağ, 1/2 çay bardağı zeytinyağ, yarım limon kabuğu rendesi, 1 paket kabartma, 1 pakette vanilya, bir tutam tuz, 4 yemek kaşığı şeker ile iyice karıştırıp, aldığı kadar un ilave ederek yumuşak bir hamur yapma fikri doğdu bende:) sandık ile ne alakasız bir bağlantı oldu biliyorum ama, konuyu ikiye bölemeyeceğim, hamuru ikiye bölmek daha kolay:)
İki parçaya ayırdığınız hamurun birini, merdane ile daire şeklinde açın, kalıbın etrafından sarkacak şekilde yerleştirin.
 Tart kalıbınızı dibine ya yağlı kağıt serin ya da hafif yağlayın. 4 adet elmayı soyup dilimleyin, tarçın ve 3 yemek kaşığı şeker ile harmanlayın.- elmaları pişirmek yok-
kalıba serdiğiniz hamurun içine elmaları boca edin. Üzerine diğer hamuru aynı şekilde açın ve yerleştirin, sarkan kenarları bıçak yardımı ile kesin. Elinizle iki hamurun birleşme yerlerine minik minik cimdikler atın.- Artan hamurları, buzdolabı poşetine koyup, buzlukta saklayın. Başka bir tartın üzerine kullanırsınız.-
Hamuru tam ortasından artı şekli vererek kesin.
180 derecede 30-35 dakika yetiyor.
Soğuduktan sonra pudra şekeri ve yanına mutlaka vanilyalı dondurma.
Bir de elma kabukları ve çekirdekleri mutlaka toprağa ya da çiçek diplerine. Olmadı, yüzünüze sürün, ellerinizi ovalayın. Elma asidinin mucizevi güzellik ürünü olduğunu sağır sultan diye biri varsa, o bile duymuş yani, haberiniz olsun.
Keyifli haftalar.







11 yorum:

  1. Her şeyi değerlendiren harika kadın mutlu ve huzurlu haftalar sana da ♥

    YanıtlaSil
  2. elmalı tart bayılırım!
    afiyetler olsun emelim..

    YanıtlaSil
  3. Turtacı teyze olma yolunda emin adımlarla ilerliyorsun Emel.Evinden mis kokular eksik olmuyor,Tart turta reçel farketmez ben sana komşu mu olsam acaba.

    YanıtlaSil
  4. Emelcim buna benzer bir tarifin vardı, üzeri böyle hamur kapamalı, hatta ben yapmıştım da afiyetle yenilmişti :) Ama bunun hamuru daha yumuşak sanırım. Tekerleklenen kasa, sizin evde bir süre sonra kanatlanıp o duvardan bu duvara uçabilir de, neden olmasın?

    YanıtlaSil
  5. Bizim evde bir tabure koyacak yer yok:(( Sinir oluyorum evi bu kadar doldurduğum için!!! Ne güzel olmuş dergilik olarak, bayıldım...
    Elmalı payı da yazdım bir köşeye!!!

    YanıtlaSil
  6. Monica'nin bahsettigi elmali tarti hala yaparim, bayiliriz ailecek elmali pastalara.... sandik yeni sekli yine cok hos olmus... tarcin ile muhtesem bir kokusu olur...

    YanıtlaSil
  7. Bu kadar hamur işini yiyip nasıl bu kadar incecik kalabiliyorsun,pes…(bak işte şu IG emojileri burada olsa ne güzel olurdu:)))
    Bence bu kasanın bir sonraki misyonu raf olsun..mutfakta çok güzel duruyor..

    YanıtlaSil
  8. Emel'im ben de evde Rustik esintiler seviyorum. Böyle bir ahşap kasa bulursam fikrini çalabilirim .
    Bir de hamurda süzme yoğurt çok daha iyi sonuç veriyor , test edip onayladım

    YanıtlaSil
  9. ben her ikisininde kokusunu severim. ama elmalı payı tercih ederim çünkü tatlı. seviyorum bu çalışkan aileyı...

    YanıtlaSil
  10. Ahşap bambaşka duygular uyandırır her daim içimde, çok severim dokusunu kokusunu. Elma da çocukluk günlerimi hatırlatır. Öğle yemeği sonrası özenle soyulan o mis kokulu dilimleri, annemin okula giderken sofraya çıkarttığı elmalı payın lezzeti daha dün gibi aklımda kalbimdedir. Huzurun kokusu işte aynı ahşap ve elmalı tart gibi. Kokularla tanıyorum bazı duyguları. Sizin evin görüntüleri de hep huzuru yansıtıyor bana. O ahşap kasanın içindeki tek dal bitkiye de sevgilerimi yolluyorum, büyüsün çoğalsın ve hiç bozulmasın:)

    YanıtlaSil