Pazartesi, Eylül 22, 2014

Her evin bir ruhu var
















Dürüst olalım!
Sırf birilerinde görüp, beğenip aldığımız şeyler aslında nasılda eğreti duruyor ve gözü yorup, "kaldır beni buradan" diye bağırıyor di mi?
Ev dediğimiz aslında, zamanla ruhunu bulan bir şey, hani olgunlaşmak gibi. Zaman içinde, tercih ettiklerimiz, bir süre sonra kişiselleşmiyor mu sizce de?
Sırf moda diye, sırf birinin evinde harika durmuş diye alınıp, yerleştirilen bir eşyanın kan uyuşmazlığını, daha kapıdan girer girmez hissediyorsunuz mesela.
Zorla bir araya getirilmiş, dünyanın parasına alınmış, ama "ııı-ııhh" hiç birbirine uymamış eşyalarla dolu bir sürü ev.
Bunları şunun için yazdım:
Dekorasyon dergilerinden birinde gördüğüm bir ünlü evinin, belli ki çok paralarla bir araya getirilmiş markalı, bana göre hantal mobilyalarını ve mor kadife, beyaz ahşap kenarlı koltuğu için 3 ay beklediğini okuduğumda-yurt dışından getirtmiş-zevk sahibi olmanın, para ile alakası olmadığını bir kez daha anladım.
Mor kadife koltuğun yanına koyduğu kırmızı metalik sehpaya ise hiç bakamadım. -Sanırım o da yurt dışından.-Arkadaşının evinde görmüş, çok beğenmiş, almış.
Diyeceğim, bir evde çok güzel duran, kırmızı metalik sehpa, diğer bir evdeki eşyalarla çatışmaya girerse, ortaya karman çorman bir stil çıkıyor ve aynı, kıyafet seçiminde olduğu gibi, sende duran, bende hiç durmuyor!
Evi dekore ederken, eşyaların ruh kardeşliğine inanarak bir araya getirmek gerek belki, öyle çok büyük paralara da yazık, her pahalı şey, güzelde olmuyor genelde.












19 yorum:

  1. Ne kadar haklısın Emel.Yazının sonuna gelmeden eşyalar kadar kıyafetler de aynı diye düşündüm aynı şeyi yazmıssın zaten.Sırf moda diye hiçbir şey almadım şimdiye kadar kendime.Giydim baktım eğreti durdu,ayna da ben gibi durmadım mı o kıyafeti bedava verseler giyemem.Eşya da aynı durum zaten ,ama daha fena.Kıyafet gibi ha diyince değiştirilmiyor da.Şimdi senin evin de görüp iç geçirdiğim çoğu eşya benim evde emanet gibi durur misal.O eşyalardaki bütünlük ,uyum ve huzur aslında beni cezbeden.Tek başına alsam ne boş ne anlamsız olacak.Uyum sağlayamadığı gibi olan uyumu da bozacak .Ama malesef olaya böyle değil de sırf sahip olmak mantığıyla yaklaşıyoruz.Ve ortaya komik dekorasyonlar çıkıyor.Ne diyelim herkese ruhunu yansıtacak evler nasip olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet bahar ya, bende hoşlanmıyorum bu durumdan. Bu nedenle bir green gate im olamadı. Millet bakıyorum takım takım almış, dizmiş raflarına. Ben soğudum o kadar çok görmekten, midem bulanmaya başladı afedersin.

      Sil
  2. Her evin bir ruhu var, senin evinin ruhu harika! :)
    Ruh konusuna ise kesinlikte katılıyorum, mesela bir odada renovasyona gidilecekse, hiç acele etmiyorum zamanla en güzeli yerleşiyor oraya. Her şeyi birden sadece yapmak için yapmak hiç doğru gelmiyor bana.
    Yarın-öbürgün kendi evime çıkınca, her şeyi zamanla sindire sindire yapmak istiyorum.
    Hatta çoğunu kendim yapmak istediğim için, zaman konusunda hiç acelem yok. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet evet çok iyi yapıyorsun ersincim. senin evinde, adım adım ilerliyor. Zamanla göreceksin, o emek verdiklerin, o harikaların nasılda çoşacak evinde. Sahipleniyorlar zaman içinde biliyor musun? Yerlerini bile değiştiremiyorsun.

      Sil
  3. Çok doğru bir tespit. Ne kadar haklısın. Ben ve kızlarım aynı tornadan çıkmışcasına benzeriz bu konuda. Modern bir parçayı al koy bizim eve:))) Hırsından ağlar. Ben hala annemin evinin eşyaları ile yaşıyorum. Hatta onları kızlarıma böldüm her ikisinin de evlerine takımlar halinde yerleştiler.:) Bu benim zorlamam asla değil. Onların talepleri. Kuzum okula başladığında, sahillerden birinde, bir odam olursa artık sadece kendimi götüreceğim.:)) Çünkü zordu onlara zarar vereceğim diye gözlerinin içine bakmak:( Artık mesuliyet kızlarda:)) Ben hürüm. Tek zorunluluğum yastığım:)) Sevgiler güzel arkadaşım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o yastığı kap sen bana gel. İki karşı divanda sabaha kadar sohbet edeceğiz seninle:)

      Sil
    2. Tam gelecektim kahveye işe başladın:=) Artık emekli olunca gelirim:))

      Sil
  4. Yanıtlar
    1. ahanda burada:) al,
      "kızlı erkekli hatta kedili, bir de öylesine can ki, sorma gitsin":)

      Sil
  5. O kadar haklısınız ki emel Hanım. Sadece o an ki beyeni ile almış olmak adına alınan ve sonra bir türlü uyum sağlayamayan parçalar, eşyalar insanın üzerinde de büyük yük teşkil ediyor. Halbuki sakin sakin az ve öze yapılan dekorasyonlar hem insanın ruhunu rahatlatıyor hem de evi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biz hep aceleciyiz ya, hemen olsun, hemen gördüm, hemen alayımcıyız. Bu nedenle evler birbirinin benzeri, eşi, kardeşi gibi. Neyse, bu da bir dönem, geçecek herhalde. Sevgiler

      Sil
  6. kesinlikle çok haklısın...evim ceviz eskitme mobilyalarla; maalesef aile yadigarı olduğu için gözden çıkarıp değiştiremeyeceğim antika objelerle dolu bir ev..ilk evlendiğimizde çok fazla önemsemiyordum ancak yaş oldu 40..aradan geçmiş 17 sene..şimdi daha rahat ve marmariste yaşamanın bir gereği olarak da farklı dekorasyon tarzında yaşamak istiyorum ama ne çare...arada elim gidiyo mesela cam bir objeye..yok diyorum evin içinde emanet gibi duracak...hevesim kursağımda kalıyor...velhasıl kelam...evlerin ruhu var evet ama; benim de ruhum çürüyüp gidecek bu mecburi vefadan :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski eşyaların tadı yenilerde yok. Bırakın kalsın, zamanla daha çok seveceksiniz. Evin dokusunu bozmayın hiç, enerjinizi alıyorlarsa o zaman başka, yadigar falan dinlememek lazım. Ban kaldırıyorum atamayacaklarımı, çoğu sandıkta.Çoğunu da istediğim zaman geri alabileceğim dostumda.

      Sil
  7. Emel ne güzel yazmışsın..her söylediğine katılıyorum..evlerin birikmesi gerekiyor bence..herşey bir anda alınıp toplandığında biraz "zorlama" oluyor, komik görünüyor..
    Bir de evde yaşayan kişilerle ilgili ipuçları veren evleri severim..
    Çok pahalı olan çok güzel değil bence de...bizim evdeki çoğu şey ya indirimden alınmıştır ya da aileden..yastıkları zaten instagramdan biliyorsundur, tasarlayıp anneme yaptırıyorum genelde..öyle çok büyük paralar harcamaya gerek yok bence ama bunun için de bir vizyon, bir zevk lazım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende nokta koymayı unutmuşum, sen nasıl güzel özetledin Ayşe sağol.

      Sil
  8. emel dobra dobra yazılarına ayrı bir takdir.... ''evin ruhu içinde yaşayanların ve yaşananların ruhudur'' diyorum. ben; birde o her evde görülen çok moda eşyaların işgalinide sevmem ... uğramana sevindim, zaman darlığında gelmiş olman ayrı bir hoşluk. sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Bence sizin evin kendi özel ruhu var :) Ve bazı sabahlar karşılıklı konuşuyoruz. Ne kadar baksamda sıkılmıyor.

    Ruhunuzun berraklığı evinize yansımış. Huzurla oturun ;)

    YanıtlaSil
  10. Tam hislerime tercüman olmuşsunuz.O eğretilik hemen kendini belli eder zaten. İster dekorasyonda ister kıyafette olsun...Bu arada görseller harika! H&M home açıldı ben tatile çıktım. İzmir dönüşü bir uğramak lazım :) Sevgiler

    YanıtlaSil