Balkanlardan hep "soğuk hava dalgası" gelmiyor:) Bakın ne güzel bir tatlı girmiş mutfağımıza da benim yeni haberim oldu. Mete, bu tatlıyı, balkanlarda değil, İstanbul ikitelli de -bir rumeli lokantasında- yemiş.
Restorandan, bizim içinde, eve paket yaptırmış. Anlata-anlata bitiremedi, "ben böyle birşey yemedim" dedi durdu ve hiç abartmamış. Bu kadar hafif ve yumuşacık bir kek-tatlı bende ilk defa yedim. Sonra alışkanlık yaptı tabi. Her gittiğinde getirmeye başladı. Baktım olacak gibi değil, 2 parçasına 13-14 TL verip geliyor. İnternetten girip araştırdım nasıl yapılıyor, ne konuyor içine, nasıl bu kadar hafif oluyor diye.
Bir çok tarifte, içinde irmik var ama gerçek trileçe de irmik yok. Zaten yediklerimizde de, ağzıma hiç irmik tadı gelmiyordu. Revani değil sonuçta bu.
Bu nedenle, benim tarif, birazcık toplama oldu ama iyi oldu. Anonim diyelim:)
Tadı muhteşem, yumuşacık, hafif bir balkan tatlısı.
Malzemeler
Hamuru için
5 yumurta -sarısı ve beyazı ayrılmış-
10 yemek kaşığı şeker-çok tatlı sevmeyenler, şeker miktarını biraz azaltabilir.-
10 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Şerbeti için
4-4.5 su bardağı süt
5 yemek kaşığı şeker
1 paket krema
2 yemek kaşığı süt tozu
Üzeri için Karamel sos
5 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı tereyağ
1/2 paket krema
1 paket vanilya
Yumurtanın beyazlarını şeker ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. İçine yumurta sarılarını ve diğer hamur malzemelerini sırası ile ekleyerek çırpmaya devam edin.
Dikdörtgen fırın kabı veya borcamı yağlayın. Karışımı içine boşaltarak 180 derecede 30-35 dakika kadar pişirin. (normal pişirme süresi 40-45 dakika diyor tariflerde ama benim fırında 30 dakikada pişti)
Şerbeti için, tüm malzemeyi bir kaba alıp, karıştırın.
Ilık pandispanyanızı bıçakla, küçük kareler şeklinde kesin. şerbeti üzerine dökün. İyice çekmesini bekleyin.
Bu arada, karamel sos için, tencereye şekeri koyun ve orta ateşte, eritin. Karamel kıvamına gelince, sertleşmesine izin vermeden, tereyağ ve kremayı koyup çırpın, beklemeden, pandispanyanın üzerine yayın. Normal şartlarda, 1 gece buzdolabında beklemesi tavsiye ediliyor ama biz hemen yedik, şart değil yani beklemeniz.
Günaydın Emel :)
YanıtlaSilHaklısın balkanlardan hep soğuk havamı gelecek .
Tatlıyı bu kadar beğendiğinize göre bir ara denemek şart oldu.
Zaten süt şerbet tatlılara ayrı bir zaafım var.
Güzel bir hafta diliyorum. ..
Günaydın Emel.
YanıtlaSilAz önca bir yorum yazdım ama yayınla dediğimde blogger hata verdi :)
Gelip gelmediğini bilmiyorum. Şansa.
Balkanlardan hep soğuk hhavamı gelecek. Haklısın.
Bu kadar beğenyseniz artık nizimde bir ara yapmamız şart oldu.
Zaten oldum olası süt şerbetli tatlıları çok severim. Ellerine sağlık.
Güzel bir hafta diliyorum.
blogger bende de hata verdi bu sabah, sana üç kere yazmak zorunda kaldım. Buradan da kutlayayım doğum gününü Gülaycım, iyi ki doğdun, sağlıklı ve hep mutlu ol, sağlıkla al minik meleğini kucağına.
SilBu tatlıyı vakit bulursan dene. Çok hafif.
Sevgiler
İşte ev ekonomisi budur, altın kural: evde yapılabilecek hiçbir şeye para verilmez :)
YanıtlaSilpara verdiğimizde çok oluyor:)
SilYapamadığım suşi var mesela, Alp çok seviyor ben ağzıma sürmem. Onuda öğrenirsem, iyi bir tasarruf kalemi yaratacağım:)
Trileçe ile ben de Eskişehir'de Mazlumlar Muhallebicisi'nde tanıştım. Yolunuz düşerse denemenizi tavsiye ederim. Çok hafif ve lezzetli bir tatlı, ellerinize sağlık.
YanıtlaSilEvet her yerde yapılıyormuş meğer. Ben yeni duydum.
SilÇok teşekkürler.
yine şahaneler yaratmış marifetli arkadaşım benim.. ellerine sağlık! traliçe diyince kraliçelere layık güzel bir hafta dilerim..
YanıtlaSilÇok sağol sebuşum, sen çok daha güzelini yaparsın bunun.
Silbnm esimde yemiş bu ttlidan bende ona yapicam inşallah bu arada bende ikitelliye yakin bir yerde oturuyorm ttlicinin adini veya addresini yazabilir misin malum bebisimle bu ara pek iş yapamaz oldum :)
YanıtlaSilbir şey kebapçısı demişti ama hatırlamadım şimdi. Sorar yazarım sana bir ara Melekşencim.
SilAa evet annemler her yaparmış Silistre'deyken bende tatlı sevmesemde az da olsa yiyorum işte (:
YanıtlaSilÇok hafif olması belkide ününü arttırıyor. Süt kırıyor sanırım o şerbetli ağır tatlı havasını.
SilDur benim doktora sorayım bi. Malum ataları göçmen . Rahmetli kayınvalidem kaygana yapardı ama bu tatlıyı hiç yemedim onlarda,gerçi göçmen deyince o kültür de geniş bir coğrafyaya yayılmış durumda ya o başka...
YanıtlaSilGüzel bir hafta olsun hepimiz için!
Benimde annem-babam- atalarım selanik göçmeni. Annem bu tatlıyı hatırladı ama yapmazdık biz dedi. Arnavutlar yaparmış, onların tatlısıymış. Bilir mutlaka eşin Nilgüncüm.
Silhem hamarat, hem de ekonomik kadınsın vesselam:))) alıp yemektense araştırıp yapmayı tercih etmişsin. süpersin sen biliyor musun?? :))
YanıtlaSilbir önceki yayınındaki kombinine bayıldım, bittim:))
kucak dolusu sevgiler
güzel bir hafta diliyorum emel'cim...
Çok teşekkür ederim Nagehancım...uçurdun beni:)))))
SilAhh ben bayılırım Trileçe'ye. Bir gün tesadüfen yemiştim, o zamandan beri hayranıyım. Çok kişi bilmez bu muhteşem tatlıyı... Her yediğim yerde farklıydı ama... Bazıları çilek soslu, bazıları çikolata sosluydu, bir defa da sadesinden geldi tabağıma. Evde yapılabileceğini düşünmemiştim hiç. Efsane oldu bu, ellerine sağlık ♥
YanıtlaSilevet evet, bir sürü sosla da yapılıyor hepsi ayrı güzel ama bence en güzeli karamel soslu olanı.
SilÇok teşekkür ederim, dene vakit bulursan.
Ben de yeni tanışanlardanım. geçenlerde denemiştik sahiden hafif ötesi bir tatlıydı:) Ama içinde üç farklı sütün bulunduğunu okumuştum yediğim yerde. Tri üç leçe de süt demekmiş zaten. Sanırım bu karışım da etkili tatlıda.
YanıtlaSilüç katlı evet, kek-süt-sos katı. Ayrı bir lezzet.
SilMutlaka denenecek! Tesekkürler tarif icin...
YanıtlaSilŞeker miktarına dikkat et ama, bu yazdığım tarif bayağı tatlı oluyor, ben şeker ölçülerini kıstım biraz. Sana da kolay gelsin.
SilEllerine sağlık harika, maharetli kadınsın, güzelsin, zevklisin eee Mete ve Alp çok çok şanslı benim için iletir misin :)
YanıtlaSilAh çok teşekkür ederim, utandırdın, mutlu ettin, sevindirdin:) bak üçü bir yerde tam trileçe gibi hissettim Günnur:) çok sağol.
SilEllerine sağlık gün ışığı;) muhteşem lezzetli ve hafif bir tatlıdır. Yakın olaydık, tabağımı uzatırım;) ))
YanıtlaSilSen bilirsin bu tatlıyı Nilgüncüm, senin elinden yemek var asıl:) O zaman tam kraliçe ünvanını hak edecektir bu tatlı:)
SilNe çok duyuyorum son zamanlarda bu kraliçe tatlısını. ( evet kraliçe diyeceğim bir türlü gerçek ismini telaffuz edemiyorum :)) bu yakıştırman bana çok yardımcı oldu. Ah herşeyi üşenmeden yapan ben mutfak konusunda da bu kadar becerikli olsam da hemen deneyiversem :))
YanıtlaSilÇok basit inan, beceri ile bir alakası yok. Tarifteki sıralamada gidersen, sende alasını yaparsın.
SilTatlıda da bombayı patlattınız. Sizin sunuşlar inanılmaz. İtiraf edeyim pek sevemediğim bir tatlıdır ama sizin fotografları görünce bu fikrim değişti. Elinize sağlık.
YanıtlaSilİlhan bey güldürdünüz beni:) Çok teşekkür ederim. ben çok görselciyim evet, işitme kaybım nedeni ile sanırım, göz ve koku algıları çok gelişiyormuş:) Bende de o durum.
Silsağolun, eksik olmayın.
Hürmetler.
emelciğim, revani gibi mi? çocukluğumdan beri yediğim bir revani var, 3. kuşak şuan yapan, dedesi, dedemin arkadaşıydı,
YanıtlaSilyani arnavut, dedem de arnavut :) muhteşem bir tatlı yapıyorlar ama ben revani bilirim adını aynen fotoğraf da görünenden, bilemedim walla, neyse görünce birden o tatlı geldi aklıma, nasıl da özlemişim....aferin sana becerikli kadın , üçünüze de afiyet bal olsun.
Revani gibi Ayşencim ama irmik yok içinde, daha hafif, sonraaaa...üzerinde sosu var, sütle yapılıyor, krema var, ama keki çok benziyor.
Silrevani ile tek benzer tarafı bence kek kısmı.
Çok teşekkür ederim.