Cuma, Haziran 13, 2014

Ev Yapımı Sushi







Okuldan gelir gelmez "kapat gözlerini" dedim. "Sakın açma. Şimdi gel, buraya doğru, uzat elini. Al bir tane ve at ağzına."
-Nasıl?
-Anneeee, naptın? yoksaaaaaa?????
-Tam üstüne bastın:)
Gözlerine inanamadı, "yok artık anne" dedi, "sen mi yaptın, nasıl yaptın, nasıl aynısı oldu?" bir sürü soru arkasından, gözlerini kısmış, trans içinde lezzete dalmış:)
En sevdiği şey desem, sabah-akşam yer desem abartmış sayılmam.
Ben ağzıma sürmem, balık sevmem, et yemem.
Hangi çeşidi olursa olsun, pilav ve balık yanyana, hemde çiğ balık, hani "aç kalsam yemem" dediklerimden.
Alp öyle değil. Kime çekti bu çocuk:)
Mete'de çok sever. Ona da yapar yapmaz, fotoğraf çekip yolladım, şaşkınlıktan bir mesaj atıyor, bir telefonumu çaldırıyor. "Sen mi yaptın" "nasıl yaptın" "sipariş verdin sandım", aynı Alp'in sorular:)
Neyse, uzatmadan, dün sushi yaptım. Dışarda çok paralar verip, sayılı yiyebildiğiniz sushiler, evde 3 tane nori ile -sushiye sarılan yosun yaprağı- tabaklar dolusu. Bir kısmıda komşuma gitti, o kadar bereketli birşey yani...
Pazar günü için babalar günü yemeğinize süpriz kahraman olabilir. Eğer seviyorsanız tabi.
Her damak tadına uymuyor, bana hiç uymuyor. Size uyarsa buyrun, harika sushiler diyarına...
Malzemeler
-Malzemeleri büyük marketlerde bulabilirsiniz.- (Real, Carefour, Migros, Macrocenter)
1 su bardağı kırık pirinç veya sushi pirinci
3 su bardağı su
1/4 su bardağı pirinç sirkesi
1/2 yemek kaşığı tuz
1 adet salatalık-ince dilimlenmiş-
100 gram füme somon
3 adet nori-yosun yaprağı-
Bu ölçüden, 22-24 adet sushi çıkıyor.
Pirinci ve tuzu tencereye koyarak suda hafif diri kalacak şekilde haşlayın. Ocaktan aldığınız pirincin soğumasını ve kendini çekmesini bekleyin, ardından pirinç sirkesini ilave ederek karıştırın.
Norileri-yosun yapraklarını, düz bir zemine koyun. -Bambu amerikan servisiniz var ise sarma işlemini bununla yapabilirsiniz. Ben elle yaptım.-
Bir tepeleme kaşık dolusu pirinci, norinin üzerine yayın. -Sizden uzak kalan kısımda 1 cm boşluk bırakarak- pirincin ortasına somon parçalarını ve bir ince uzun dilim salatalık ekleyin. Rulo yaparak sarın.
Keskin bir bıçak yardımı ile önce ortadan ikiye, daha sonra, ikiye böldüklerinizi 4 eşit parçaya ayırın. Bir nori yaprağından 8 roll çıkıyor.
Aynı işlemi diğer yapraklara da uygulayın. Yanında soya sosu ile yaptıktan hemen sonra tüketin. Sushi, bekletilmeye gelmiyor. En fazla 2 saat içinde tüketilmesi gerekiyor.
Eğer karışık geldiyse, netten, video ve tarif önerilerine göz atın isterseniz. Gayet güzel anlatan siteler var. Pinterest alasını veriyor mesela.
Mutlu haftasonları






41 yorum:

  1. Süpersin. Hiç denemedim ama denemek istediğim bir lezzet. Ama bu aralar az pişmiş ürünler bile yasak olunca sadece bakıyorum.
    Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet evet, bu dönem böyle:) boşver matah bir şey değil zaten:) Allah muhtaç etmesin çiğ yemeğe:))

      Sil
  2. Emel ablacım sen ne müthiş bir kadınsın. Elinden herşey geliyor. Hiç yemedim ve yiyeceğimide düşünmüyorumm ama eminimki çok lezzetli olmuştur. Ellerine sağlık. Alpcim aynı benim kardeşim gibi. Farklı ne varsa seviyor sanırım :) Canım benim onundan yanaklarından öperim çok şanslı böyle müthiş bir annesi olduğu için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elifcim evet yaaa...Alp çok seviyor değişik tatları. Özellikle deniz mahsülleri:) o nedenle, dışarda yemektense evde yapayım derdindeyim bende. Bu sushi çok pahalı bir yemek, gereksiz yani!
      Çok teşekkürler canım

      Sil
  3. Çoook severim :) Eşim de sever hatta. Uzun süredir aklımdan geçiriyordum evde yapabilirim neden olmasın diye :) Aldım cesareti sizden :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaparsın kesin Merve, çok basitmiş. İnsanlar kursa gidiyormuş sushi öğrenmeye. Anlamadım kursluk nesi varsa? Aç interneti alasını anlatıyor.
      Hadi sana kolay gelsin.

      Sil
  4. Önce instagramda gördüm resimleri sonra -yok artık- dedim. Sonra "Homemade" girince işin içine -vay be nasıl oldu- dedim. Ve böylece inanamayanlar silsilesine katıldım :) Çok güzel görünüyor ablacım eline sağlık! Belki bende sevgilime yaparım o da sever böyle şeyleri :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yap yap Ersincim, seviyorsanız, dışarda yediğinden farkı yok. Ha çeşitlendirebilirsin de içini istersen. Bir sürü para vermeye gerek yok dışarda yiyerek zira.

      Sil
  5. Harika anne ve eş :)
    eline sağlık.. keşke komşun olsayıdm :)

    YanıtlaSil
  6. Geçenlerde bir postun altındaki yoruma (ya da ING'ydi sanırım) cevaben yazdığın "sushi yapamam, aram da yoktur" gibisinden yorumunu okuyunca Emel mi yapamayacakmış, alasını yapar demiştim :) Ben çatlayıncaya kadar sushi yiyebilenlerdenim. Kardeşimle öğrencilik yıllarımızda bile yapardık. Onun çok yakın bir arkadaşının bir ayağı Japonya'da olduğundan norileri ve pirincin içine katılan çeşitli kurutulmuş balık tadındaki tozları oradan getirirdi bize. Biz de füme somon ya da tonla yapardık. Hem onlar çiğ balık grubuna girmez, güvenle yenebilir, buzdolabında bekleyebilir de. Ellerine sağlık. Alp ve Mete çok şanslı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yani büyük konuşmamak lazım ama hiç benim kalemim değil bu sushi olayı Monica. Noddle çok severim bak, onu yerim ama bu ııı-ııhhh:(
      Füme somon kullandım evet ama arkadaşım da ton balıkla yapmış, güzel oluyor dedi. Alp bayılır zaten ton balığına. Onu da denemeli.
      Çok teşekkürler

      Sil
  7. Bayılırım, ölür biterim...ama hiç yapmadım anlatınca kolay gibi geldi şimdi. Eline sağlık keşke böyle bir sürprizle karşılayan olsa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ebru, bu kadar seviyorsan, hemen git al malzemeleri yap evde, inan çok basit bir şey. Sadece pirincin lapa olmasın, sirken çok olmasın, sonrası doldur içini ne seviyorsan:) O kadar yani. 10 dakika, onnnnn:)

      Sil
  8. ooo yok yok sen kendini aştın Emelciğim, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  9. marifetli hatunsun vesselam :)
    sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla geçen gün 4 tane roll için 14 TL verince, ister istemez marifetli olmak zorunda kalıyor insan lalelif:)
      14 liraya da 24 tane roll çıkınca, işte gerçek marifet budur insan:)

      Sil
  10. Harikasınız yaa..Sushinin evde yapılabileceği hiç aklıma gelmezdi.Gerçi ben de pek balık sevmem..Ellerinize sağlık :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evde herşey yapılır bence. Sağolsun artık google sayesinde, istediğimiz her tarife ulaşabiliyoruz.
      Çok teşekkürler

      Sil
  11. artık sayfana bakınca şaşırmıyorum, Emel. farklılığın her zaman hissediliyor. harikasın. ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  12. Funda aynı sen gibi, bense Mert gibiyim, çatlayana kadar yiyebilirim.
    Bu tarif süper oldu bana, kesin deneyeceğim! Acaba evde yalnızken mi denesem, hem kimseyle de paylaşmak zorunda kalmam:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok yok Funda varken yap sen:) o kadar sushi yi tek başına yemene engel olur:)
      Valla bir dolu çıkıyor Ayda 3 yapraktan.
      ye ye bitmez onlar.

      Sil
  13. Hemen malzemeleri toplayıp hemen yapmalıyımmmm! :) ellerine sağlık ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hadi kolay gelsin, zaten yapınca bumuymuş sushi dedikleri diyeceksin:)

      Sil
  14. oo, aşmışsın sen..Millet adını söyleyemezken, sen ev yapımına geçmişsin, valla helal olsun diyor, bir tanecik alıyorum, sos var mıydı fazla?

    YanıtlaSil
  15. ben de sevmem ama olsun biz sevmesek de Alp'im mutlu olmuş ya o yeter, ellerine sağlık annesi, ben de bu aralar, ev de , mutfak da pek döktürmekteyim, :)))) yerken mutlu yüzlerine bakmak dan gayrisi yok:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tahmin ediyorum sizdeki durumları bu ara:) Mutfak pastane gibi değilse ne olayım:)))

      Sil
  16. canim benim,ellerine saglik bende severek tüketiyorum bence denemelisin cok lezzetli sadece sig balik veya etli yemiyorum sebzeli cok lezzetli bence denemelisin,bende yemiyordum ama kuzenim sayesinde cok sevdim:)) sevgiler♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok ben denemeye bile teşebbüs edemiyorum Gügücüm, o derece:) vahim bir tablo bendeki:)

      Sil
  17. "Benden uzak dursun" dedim. Durdum:))) Derken...Bir gün herşeyin bir ilki vardır diyerek, bir tane yedim:)) Wasabi, sushiyi, sushi, wasabiyi kovaladı:)) Araya zencefil turşusu girdi. Ve ben kapıldım gittim:) Alp'e çok hak veriyorum güzel hem de çook:) Ellerine sağlık ben evde denemedim, şimdilik kızım siparişi veriyor, yemek sepeti gönderiyor.:) Yakın bir zamanda, zencefil turşusunu yapacağım. Senden sushiyi, benden de zencefil turşusunu okurlar. Sevgiler Gün ışığı afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten mi:) bak hep diyorum Nilgüncüm, büyük konuşmamam lazım benim:) aynı senin tepkiler şu an bendeki:)
      hadi merakla bekliyorum turşunu.
      Çok teşekkür ederim bu arada, sağol.

      Sil
  18. Geçen yıl yediğim ahtapottan sonra deniz ürünlerine daha bi temkinli yaklaşıyorum. Ama fotoğrafların ve anlatımın o kadar çekici geldi ki, yapıp yiyesim geldi :)) harikasın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahtapot lezzetli derler bizimkiler:) ben onun da tadını bilmem, zaten bilmekte istemem. Fotoğraflara kanma, ben yaparken burnumu tıkadım, sevmiyorum balık kokusunu da.

      Sil
  19. Yani ne diyeyim harikasın:)Ben burada yiyiyorum ama İstanbula'a dönünce arar mıyım bilmiyorum:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaparken sen aklımdaydın. Nesli bunun alasını bilir diye geçirdim içimden. Bir ara post yapsanda, inceliklerini anlatsan bize. hani has ve öz yerindesin sonuçta:)

      Sil
  20. Sushi severlerdenim ben de :) Ancak dediğin gibi restoranlarda adetle ve -bence- çok saçma paralara satılıyor. Yurtdışındaki gii makul, hakeden fiyatlar değil buradakiler... "Doyana, çatlayana kadar sushi ye, önce gözün doysun, hem de ucuz, al sana da tarif" dedin ve kalbimden vurdun :) Ellerine sağlık, şanslı oğluna ve eşine de afiyetler olsun :)

    YanıtlaSil
  21. ah, denemelisin o zaman. Aynen dediğin gibi, doyana çatlayana kadar sushi çıkıyor evde yapılınca:)

    YanıtlaSil
  22. yıllarca yesem doymam doyamam :))) bayılırım çok güzel duruyor ellerinize sağlık bende yaparım hemde çok hatta önceki hayatımda belki de Japon falandım :))
    Bloğunuza http://kediminhobidefteri.blogspot.com.tr'den ışınlandım hatta yazıların Türkçe olduğunu görünce kısa bir şoka girdim :) çünkü resimlerden çekilme kalitesi aranjmanından yabancı sandım :))
    ne çok konuştum neyse :)) hadi ben kaçtım gene gelicem ama :**
    Sevgiler, Hazioz :*

    YanıtlaSil