Çarşamba, Şubat 19, 2014

Ev Yapımı Mutfak Temizleyici









Toksik olmayan, tamamen doğal malzemeler ile kendi "mutfak temizleyicinizi" yapmak isterseniz, bu tarifi bir yere not edin.
Sadece  mutfakta değil, kireç oluşan, su lekesi olan hemen her yüzeyde, -ahşap ve cam hariç- rahatlıkla kullanabilirsiniz. 
Lavabo bataryalarını, fayansları, mutfak tezgahını, inox yüzeyleri parlatıp, temizliyor. İz bırakmadan, doğaya ve insana zarar vermeden gereğini "en alasından" yapıyor.

Malzemeler
1 boş kavanoz, -ebatı size kalmış-
 3-4 adet limon
Kavanozu dolduracak kadar sirke
-ben üzüm sirkesi kullandım, elma da olur-

Yapılışı
Limonları dilim ya da yarım elma dilimi şeklinde doğrayarak, kavanoza yerleştirin. Üzerine çıkacak kadar sirke ilave edin ve kapağını kapatarak 2 hafta bekletin.
-Bir-iki gün ara ile kavanozu çalkalamayı da ihmal etmeyin.-
2 haftanın sonunda, kavanozdaki karışımı, süzgeç yardımı ile sprey şişeye boşaltın. 
İster su ile sulandırarak kullanın, ister yüzeye direk sıkın.
Ben sulandırmadan kullanıyorum.
Hem sağlıklı, hem ekonomik, hem ekolojik!

 Hadi kolay gelsin.





35 yorum:

  1. Hemen deneyeceğim teşekkürler Emelciğim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dene Mehtapçım, dün duşakabini sildim mesela. Hiç bu kadar temiz olmamıştı.

      Sil
  2. günaydın,
    ben sirke kullanıyorum ama limonlusunu ilk defa duydum,kokusu açıdan mı limon koyuyorsun emelcim?
    bu arada şahane olduğunu da söylemeliyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem koku, hem limondaki asit daha iyi temizliyor. Sirke de parlatıyor. Portakalla da yapabilirsin. Aklında olsun.
      Çok teşekkür!

      Sil
  3. mutlaka deneyeceğim, tarif için çok teşekkürler:9

    YanıtlaSil
  4. Kokuyor mu peki? Anladığım kadarıyla banyoda kullanılabilir. Limonun muslukları parlattığını duymuştum daha önce de...yazalım kenara...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sirke ve limon karışı bir koku var. Ben sevdiğim için rahatsızlık duymuyorum ama sirke sevmeyenler için belki esas konabilir. Bilmiyorum şimdi aklıma geldi.

      Sil
  5. ben bataryalara limon sürüyodum sadece..bilmiyodum bu sirkeliyi..iyi oldu söylediğin..sirkede var,limon da bi deniyim ben bunu:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet limon zaten tek başına bir ordu sibelim:) iyi yapıyorsun ama sirke ile birleşince bomba oluyor bomba:)

      Sil
  6. Çok teşekkürler bu paylaşım için emel hanımcım, ben de hep , bedenime ve gezegene zarar vermeyenden yanayım.hemen deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğruyu bulmamız lazım, bu katkılı ve kanserojen olan tüm temizlik malzemelerini kaldırmalı ortalıktan. Ama biraz bilinçlenmemiz gerekiyor daha vakit var.
      Sevgiler Serpilcim.

      Sil
  7. güzel paylaşım, bunu deneyeceğim :) ben de sirkeye fena sarmış durumdayım, biraz olsun doğal olmak adına...bulaşık makinesini çalıştırmadan hemen önce döküyorum makine kapağına pırıl pırıl bulaşıklar hemde daha içime siniyor öyle, çamaşır makinesinin de yumuşatıcı gözüne özellikle beyazlar yıkanırken sirke koyuyorum, bir de karbonat ile sirkeyi karıştırıp fırın temizliğinde kullanıyorum (karbonat yoksa eğer kabartma tozu) denemenizi tavsiye ederim. elma sirkesi kullanıyorum ben koku olarak daha hafif...
    sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. süpersin! bende not ettim hemen. Sirkeyi bulaşık makinesinde bende parlatıcı niyetine kullanıyordum ama çamaşırlarda ilk kez duydum.

      Sil
  8. güzel paylaşım, bunu deneyeceğim :) ben de sirkeye fena sarmış durumdayım, biraz olsun doğal olmak adına...bulaşık makinesini çalıştırmadan hemen önce döküyorum makine kapağına pırıl pırıl bulaşıklar hemde daha içime siniyor öyle, çamaşır makinesinin de yumuşatıcı gözüne özellikle beyazlar yıkanırken sirke koyuyorum, bir de karbonat ile sirkeyi karıştırıp fırın temizliğinde kullanıyorum (karbonat yoksa eğer kabartma tozu) denemenizi tavsiye ederim. elma sirkesi kullanıyorum ben koku olarak daha hafif olduğundan..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. Günaydın.
    Yabancı sitelerde çokca gördüm ama yapmak kısmet olmadı. Ama artık yavaş yavaş kimyasallardan arınmak adına şart oldu :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. sık sık limon tuz sirke kullanırım zaten temizlikte ama böyle yapmamıştım ne güzel daha rahat...mutlaka yapıcam ..çoook teşekkürler

    YanıtlaSil
  11. Geçen gün 2 dk bilim programında kestaneyi kaynatarak suyundan deterjan yaptılar. Şaşırdım inanmadım ama bi baktım köpük köpük oldu. Bebek ürünleri gibi hassas ürünlerde kullanılabilirmiş:) senin tarifide not aldım ablacım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kestane mi? hiç duymamıştım Elifçim. Araştırayım bakayım, merak ettim.
      öperim.

      Sil
  12. Limonların suyunu sıkmıyor muyuz çıkarmadan önce? O kısmı anlamadım ben :) Çok güzel bir fikir bu arada, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıkmadan yapabilirsin, sıkarsan sadece kabuğundan faydalanmış olursun ama yetersiz kalabilir bence. Sıkmadan koy.

      Sil
  13. Emelcim, böyle tarifleri paylaşmayı arttırmalıyız kesinlikle. Ben de son yıllarda boraks, elma sirkesi, limon ve karbonatla yaptığım çeşitli ekolojik temizleyicileri düşürmüyorum elimden. Bir de eskilerin organik temizleyicisi arapsabununu da unutmayalım tabi. Bunu da mutlaka deneyeceğim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç duymadım senin tarifinde çok enteresan! Bir ara yazsana Monicacım. Çok merak ettim.
      Selam ve sevgiler

      Sil
  14. oğlumun astım rahatsızlığından dolayı deterjanları ya da bu türden ürünleri kısıtlı kullanıyorum bende elimden geldiğince doğal kokusuz ürünlere yöneliyorum karbonatı hem ev temizliğinde hemde detoks amaçlı kullanıyorum senin tarifinde iyi bir alternatif oldu sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geçmiş olsun. Alp inde 6 yaşına kadar krubu vardı:( Neler hissettiğini anlıyorum.
      Sevgiler

      Sil
  15. Süper ötesi bir tarif Emel hn. çok teşekkürler ben de bulşaık makinasına parlatıcı niyetine elma sirkesi kullanıyordum bunu da hemen blogum da paylaşayım özellikle alerjik bünyeli çocukları olan anneler için mükemmel benim kızımın ev akarına ve çamaşır suyuna alerjisi vardı kesinlikle bunu kullansam iyi olacak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hele çamaşır suyunu o kadar bilinçsiz kullanıyoruz ki chido's. Mikropları yok edeceğiz, hijyen olsun diye çocukların bağışıklık sistemi için gerekli bütün mikroplarıda yok ettik evlerimizde.
      Bu nedenle sanırım 2000 den sonra doğan her 5 çocuktan birinde krup ve Astım var.
      Allerjik bünye var.

      Sil
  16. Yanıtlar
    1. yok canım, limon ve sirke asl işi yapan:) ben katalizör görevindeyim:)))

      Sil
  17. Ben de doğal ürünlerle temizlik işine merak saldığımdan beri arap sabunuyla elma sirkesini kullanıma sokmuştum. Tarifiniz sayesinde şu su lekeleri için de hazır ürün kullanmayacağım artık. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  18. çok güzel temizliyor Yeşim.
    Dene bir ara.
    Ben teşekkür ederim mesajın için. sağol.

    YanıtlaSil
  19. Merhabalar Emel hanım, Tarifle ilgili küçük bir sorum olacak : limonu hiç sıkmadan olduğu gibi dilimleyip sirkeye yatırıyorsunuz, 2 hafta sonra süzerken de mi limonların suyu sıkılmıyor ? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok hayır sıkmanıza gerek yok, zaten iki hafta içinde sirkede kalan limonlar erimeye başlıyor. Özü geçiyor sıvının içine. Süzüp kullanmanız yeterli.
      İyi akşamlar

      Sil