Salı, Ekim 22, 2013

 Tam Buğday Ekmeği






Mufin kalıplarında pişirmek nereden aklıma geldi bilmiyorum ama son derece kolay yenebilen, kalıbından hoplayarak çıkan!, pratik bir ekmek oldu. 
1 paket instant mayayı, bir çay bardağından az ılık süt  ve bir tatlı kaşığı şeker içinde erittikten sonra, yaklaşık 10-15 dakika kadar mayanın kabarması için bekledim.
Derin bir kap içine, 2,5 su bardağı tam buğday ununu, 3 yemek kaşığı zeytin yağını, yarım çay bardağı ılık sütü, tuzu ve kabaran mayayı ekledim. Üzerine de 200 cc kadar ılık su.
Cıvık haldeki hamuru, biraz daha un takviyesi ile hafif yapışkan bir hamur haline getirerek, yaklaşık 1 saat kadar mayalanması ve hacminin 2 katına ulaşıp, kabarması için bekledim.
Hamurdan, cevizden irice parçalar koparıp -ellerimi yağladım, hamur ele yapışıyor çünkü-mufin kalıplarının içine koydum.
Her birinin üzerini çatalla çizdim ve fırının içine 1 kase su koyarak- nem için- 180 derecede 20-25 dakika pişirdim.
dım!dim!dum!
-ne çok dım'ladım bu yazıda ben!-
PÜF: Fırında pişirdiğiniz ekmeklerin yumuşak olması için:
1. Hamuru mümkün olduğu kadar yapışkan tutun, -Un hacmine dikkat! Çok un, çok sert ekmek demek.-
       2. Fırın içine, ekmek pişerken su solu bir kap koyun.

Hadi sağlıkla, afiyetle yiyin, yedirin.


21 yorum:

  1. sabah sabah ekmeğin o buğulu kokusu geldi...ellerinize sağlık, datça'da yaşamaya başladığımdan beri ekmek yapabilme fırsatı buluyorum , ve çok seviyorum ... ev ekmeği gibisi yok ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sende mi Datça da otuyorsun Moon? Bu gidişle bir blogerlar mahallesi kuracağız orada. Ben de ilerisi için düşünüyorum Datça yı da.
      Çok teşekkürler bu arada.

      Sil
    2. datça da yaşamayı ben de 8 yıl önce aynı senin gibi ''ilerisi için düşünüyorum'' diyordum ve bak şimdi 3 yıldır burada yaşıyorum...düşlerin gerçekleşmesi hayatın bize verdiği en büyük armağan...zaman su gibi akıyor , dilerim tüm düşlerin gerçek olur... bloger mahallesi fena fikir değil, fotoğrafları birlikte çekeriz :)))

      Sil
  2. Çok güzel görünüyorlar ellerine sağlık tadınıda merak ettim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tadı da harika oldu. Bak bugün 5.günü, hala bayatlamadı. Yani yenebilir kıvamda.
      Çok teşekkürler.

      Sil
  3. Buradan görünüşü bile müthiş geldi,. Özendim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Suhuba, çok teşekkürler ama özendirmek istemem, üzülürüm.Çok basit hemen yaparsın sende.

      Sil
  4. Bayıldım hemen denemek istiyorum supersiniz:)) Ellerinize sağlık:))

    YanıtlaSil
  5. muffin kalıbında ekmek pişirmeyi düşünen tek kişi ben değil mişim :D Aklın yolu bir sanırım. Ben de muffin de ekmek tarifi arıyorum iki haftadır yapışır çıkmazsa diye işimi sağlama almaya çalışıyordum ama bulamadım bir türlü denenmiş tarif. :) Tesadüfün böylesi çok teşekkür ederim acilen deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaa..sende mi cookie Dough:)
      Çok pratikmiş ama sevdim ben.
      Bir de şu fırına su koyma işi sanırım işe yarıyor. Pişince, taşlaşmıyor hamur.
      Kolay gelsin.

      Sil
  6. Ben de ne ekmekler yapar-dım eskiden..hem o zamanlar ekmek makineleri filan moda olup da patlamamışlar-dı daha. Senin bu tarifinle sahalara geri döneyim de-dim ben de..-dim, -dım işte ben de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ekmek makinaları da güzel ama sanki fırında pişirince daha mı lezzetli oluyorlar ne? Hadi iş başına Monicacım:) cım-cim-com:)

      Sil
  7. Ellerinize sağlık, ilk fırsatta denicem ben bunu:)

    YanıtlaSil
  8. Misss gibi kokusu taa buralara kadar geldi mi ne???

    YanıtlaSil
  9. bu home made ekmeklere bayılıyorum ben ama. kahvaltıda sadece sıcak ekmek, tereyağı ve reçel işte benim favorim. yapımı da çok kolaymış. bu tarifi saklı tutmalıyım ilk fırsatta denemek için. ellerine sağlık Emelcim harikalar yaratmışsın yine. bu arada kapları yağlamaya gerek var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok yok gerek yok yağlamaya. Kendisi hoplayarak çıkıyor zaten:)

      Sil
  10. oooooooowww yooooooowww, diyerek başlamak isityorum!!!! saat 00,25'ten beri dekorasyon etiketi altındaki o muhteşem evinizi dikkatle inceledim! ve sonunda çooooooooooook ama çoooooooooooook kıskandım :) bu nasıl güzel bir zevktir böyle hayretler içinde kaldım! vallahi bravo! çok nadir de olsa karşılaştığım şahane evlerden biri! zevkle takip edeceğim!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar sıcak, ne kadar içten bir mesaj bu böyle:)) çok teşekkür ederim. Bayıldım samimi ifadelerine. Bende Pervin e bayıldım ama ne yapıcaz:))) Maşallah çok tatlı. Allah bağışlasın.

      Sil