Pazartesi, Temmuz 29, 2013

Fıstık Çamı





Üretimi kolay değil, ayıklaması da.
Bu nedenle içinden anca "10 tane fıstık çıkan paketlere", dünyanın parasını ödüyoruz.
Sert bir kozalağın içinde, yine sert kabuklu bir kısım ve o kısımdan çıkan hazine değerindeki meyvası.
İçinde, Linoleik asit ve oleik asit, Ayrıca omega 3 ve 6, B ve C vitaminleri, karoten, demir çinko, potasyum, manganez, fosfor ne ararsan.
Tam da hasat zamanı.
Yolunuz fıstık çamları ile dolu bir ormana düşerse, gözünüzü dört açıp, -tabi sincaplardan fırsat kalırsa- benim gibi, kapın bir iki tane, atın çantanıza. 
İstanbul dışına çıkmanıza gerek yok. Belgrad ormanı ya da Beykoz tarafları fıstık çamları ile dolu.
Bir kozalaktan, ne kadar çok fıstık çıktığına ve bu fıstıkların marketlerde satılanlara oranla ne kadar lezzetli olduğuna inanamayacaksınız.






10 yorum:

  1. Emelciğim,çok faydalı bilgiler vermişsin,üşenmeden fıstıkları ayıklamışsın.Afiyetle yiyin canım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ellerimin halini görsen:) tırnak içlerine kadar simsiyah oldu ama olsun, değer:)

      Sil
  2. Bu fıstıkların o kozalaklardan çıktığını bilmiyordum, sayenizde yeni bir şey öğrendim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müthiş bir görüntüsü ve lezzeti var Damla. Dün akşam bu fıstıklarla irmik helvası yaptım. Gerçekten tadı çok farklı geldi hepimize.
      Sevgiler

      Sil
  3. Kesinlikle katılıyorum sevgili Emel. Aroması da tadı da oldukça farklı oluyor kendi mahsülün olduğunda. Geçen yaz etrafı çam ağaçlarıyla kaplı bir tatil köyünde kaldık. Her sabah ağaçlardan yollara düşen fıstıkları toplamak en büyük tatil eğlencemiz oldu diyebilirim. Sonrasında onları yemek ve tatlılarda kullanmak ise işin en lezzetli tarafıydı. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Juliette:) ben bu mesajı yeni gördüm kusura bakma. Evet, tatil köylerinde çok oluyor genelde, çamlık alanlarda. Ne keyif.

      Sil
  4. Hay allah emelcigim yorum yaptıktan sonra google hesabımla giriş yapmak gerekiyormuş diyorumki sabahtan beri yazdığım hiçbir yorumuma cevap gelmedi.. ben son aşamayı atlamışşım meger .. :)))
    Bu yaz italya gezimde avuç avuç fıstık çamı topladım, butun ulke fıstık çamı dolu sadece sıncaplar ve kargalar yiyor, nasıl bir hazine oldugunu bilmiyorlar sanırım :) döner dönmez internetten detaylı bir araştırma yaptım nasıl yetiştirilir, nasıl topragı sever ne kadar aralıklarla sulanmalı vs. veee 2 hafta evvel ilk filizim çıktı şimdilik 5 cm ama inşallah kışı atlatırız ve bahara bozcaada topraklarına dikecegim :)

    YanıtlaSil
  5. Ben orada bir amora kavanozu goruyorum? :) 10 seneden de once almistik sos setini ve ayni lezzette baska sos gormedim, lezizdi

    YanıtlaSil