Pazar, Ocak 13, 2013

 Elmalı Turta





Elmanın, "e" hali, "de" hali, "den" hali, bana göre her hali...
Hamurunu nasıl yaparsanız yapın, Tartlar krallığında, bundan öte lezzet yok gibi. 
Elmayı, ister dilim dilim, ister rende yapın, ister üzerini hamurla kaplayın, ister açık bırakın.
Lezzet aynı, keyif aynı. 
Hele o fırından yayılan mis kokusu, "bir çay demleyip hemen geliyorum" hissiyatı içinde, sohbetin dibine vurmanıza, hatta şen kahkahalarınıza sebep tarçın kokusu var ya...
Bence, iksir.
Dostluk, sohbet, sıcak duygular, mutluluk iksiri.
Haftaya mutlu başlama sebebi.
Sağlıkla, sıhhatle.
Malzemeler
125 gram tereyağ - oda sıcaklığında-
1 yemek kaşığı yoğurt - katı yerinden-
1 tutam tuz
1 yumurta - oda sıcaklığında-
4 yemek kaşığı esmer veya beyaz şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
13-15 tepeleme yemek kaşığı un (kulak memesi kıvamı)
İç malzeme
2 büyük yeşil elma
3 yemek kaşığı esmer veya beyaz şeker
1 tatlı kaşığı pekmez
1 yemek kaşığı tepeleme tarçın
Yapılışı
  • Tereyağ, yumurta, şeker, yoğurt ve tuzu, derin bir kap içinde birbirine iyice karıştırın.
  • Kabartma tozu ve vanilyayı ilave edin.
  • Unu azar azar ilave ederek, yoğurmaya başlayın.
  • Kulak memesi, ele yapışmayan bir hamur kıvamı elde edinceye kadar unu ilave etmeye ve yoğurmaya devam edin.
  • Hamuru ortadan ikiye bölün.
  • Tezgaha biraz un serpin ve hamurun önce bir parçasını daire şeklinde, -tart kalıbınızdan hafif dışarı sarkacak şekilde- açın.
  • Tart kalıbınıza yerleştirin. Ortasına çatalla bir kaç delik açın.
  • Kabuğu soyulmuş elmaları dilim dilim doğrayın ve tarçın, şeker ve pekmez ile karıştırın.
  • Hamurun ortasına elmalı karışımı yayın.
  • Diğer hamuru da aynı şekilde açın ve merdaneye sararak, tartın üzerine yayın.
  • Hamurun fazlalıklarını kesin.
  • Baş ve işaret parmağınızı kullanarak, hamuru, kenarlarından sıkıştırın, kenar süsü yapın.
  • Ortasına, bıçak ile X (çarpı) işareti yapın.
  • 180 derecelik fırında, üzeri kızarıncaya kadar 35-40 dakika pişirin.
  • Soğuduktan sonra pudra şekeri ile süsleyin.









10 yorum:

  1. Aaaa çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık sizin de :) sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Emel senin elinin değdiği herşeyin çok lezzetli olacağını düşünüyorum ben. hamurunu nasıl yaparsan yap.. ister sadece hamur pişir senin elindense yenir..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl güzel bir mesaj Zeynep. Çok teşekkürler.

      Sil
  3. bayilirim elmali pastaya, tarifini alip yapacagim en kisa zamanda... seninle zevklerimiz pek bir uyusuyor... ve Zeynep hanima katiliyorum, süper beceriklisin... iyiki blogunu actin ve paylasiyorsun bizimle...

    öptüm

    YanıtlaSil
  4. :))) Çok güldüm ama çok güzel anlatmışsın gerçekten elmanın her hali:)) sevgiler çok öptüm canım

    YanıtlaSil
  5. ben bu turtayı yedim tadıda çok güzel....

    Eline sağlık Emel'cim

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Cayi koy geliyorum:)) Elmali turtalar benden:)

    YanıtlaSil