Perşembe, Kasım 01, 2012


Ev yapımı yoğurt

Bir sürü denemeden sonra,  makine kullanmadan, katkısız, taş gibi yoğurt nihayet...

Geçenlerde, ablam bahsetmişti; bir arkadaşı yazlığındaki buzdolabında market yoğurdunu unutuyor, 2 ay sonra geldiğinde yoğurt bıraktığı gibi, ne sulanmış, ne bozulmuş, yemeğe hazır bekliyor bulmuş dolabında.
Çok ürkütücü geldi bana...
Bir süt ürününün o kadar uzun süre bozulmadan kalması ne mümkün?
İçinde ne katkılar var, üzerinde yazmıyor olmasına rağmen biliyoruz artık.
Teknoloji iyi bir şey tamam da, aynı zamanda sağlığımızı da ciddi tehdit altına alıyor ne yazık ki. Bu nedenle mümkün olduğu kadar uzak durmak gerekiyor, özellikle "raf ömrü uzun" olan gıdalardan.

Sütten süte bile fark eden bir yapısı var yoğurdun. Sadece yağ oranı yüksek, günlük süt kullanmak her zaman iyi sonuç vermiyor. Sütün ısısı, ortam sıcaklığı, mayalanma sürecinin geçeceği kabın cam veya toprak olması.
Hepsi önemli.
1 litrelik yağlı, günlük süt ve tadını beğendiğiniz organik yoğurttan alınmış bir çay bardağı maya ile sizde evinizde, çocuklarınıza ve sevdiklerinize doğal yoğurt yapabilirsiniz.
Artık market listemde yoğurt yok. Evde en hakikisi olduğundan ve severek yendiğinden.


Ev yapımı yoğurt

Malzemeler

1 litre tam yağlı, günlük süt
1 çay bardağı yoğurt - mayalamak için-

Yapılışı
  • Sütü çelik tencerede kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtın. -Sanırım 80 derece civarında. Evde mutfak termometresi olanlar ısıyı bu şekilde kontrol edebilir. Ama eskilerin usulü, parmağınızı ısıracak sıcaklıkta olmalı.-
  • Sütü, mayalanma sürecinin geçeceği -önceden hafif ısıtılmış- cam veya toprak kaba dökün.
  • 1 çay bardağı yoğurdu, sıcak sütten bir kaç kaşık alarak eritin.
  • Süte karıştırın ve tahta bir kaşık yardımı ile bir kez çevirerek karıştırın.-Bazı kaynaklar, sütün mayalanırken sulanmaması ve terleme yapmaması için kapak kapatılmasını önermiyor. Ancak ben cam kasenin kapağını kapatarak yapıyorum. Terleme veya sulanma olmuyor-
  • Üzerini temiz bir mutfak bezi ile örtün ve battaniyeye sararak hava akımının olmadığı bir köşede 8-9 saat kadar bekletin.
  • Mayalanmış yoğurdu, buzdolabında saklayın ve iki gün içinde tüketmeye özen gösterin.






3 yorum:

  1. Ev yoğurdundan daha lezzetlisi yok gerçekten. Annemin yoğurtları geldi aklıma. O da evde kendi yapar, biz de afiyetle yerdik. Yazını okuyunca o lezzeti özlediğim aklıma geldi Emelcim. Ellerine sağlık hem yoğurt hem de bilinçlendirici yazın için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baharcım hakikaten evde yapmaya başladıktan sonra, dışarda satılanlar çok sentetik gelmeye başlıyor. Lastik gibi yoğurt yiyormuşuz. Bazı markaları tenzih ederek söylüyorum tabi..

      Sil
  2. Vakit buldukça bende yapıyorum Emelciğim bize eşimin iş yerinden çalışanları Çatalca'dan gönderiyorlar fakat mevsim gerçekten farkediyor bazen üzerindeki kaymak bir parmak olurken bazen su gibi oluyor .Hayvanlar baharda taze ot yiyince süt sulanıyormuş.Bende Tupper in mayalama kabı var onda yapıyorum üstünü bişeylede sarmıyorum .taze süt bulamayınca pastorizeden yapıyorum o zaman garanti tutuyor tabi ... Ama en azından içim rahat yiyebiliyoruz cacık bile ayrı güzel oluyor :)))
    Ama seninkide cam kabta hem çok sağlıklı ayrıca şık gözüküyor ...elllerine sağlık sağlıkla ve afiyetle ..... Mutlu hafta sonları

    YanıtlaSil