Çarşamba, Kasım 28, 2012





Aşure
Ben, kısaca "Aşure öğretisi" diyorum ona.
Gerekli olan ve unutulmaya müsait insani değerleri, bir kaba sığdıracak kadar anlamlı bir yiyecek olduğu için belkide.

Büyük tufan sonrası, Nuh'un gemisindekileri açlıktan kurtaracak kadar bereketli, Yakup'u oğlu Yusuf'a kavuşturacak kadar merhametli,  İbrahim'i ateşten kurtaracak kadar yürekli, Musa 'ya kızıldenizi aştıracak kadar cesur.

Kırgınlık, hasetlik, fesatlık, kötülük, can yakma, duygularını yok eden  ve derin bir inanma-şükran duygusu yerleştiren yegâne tatlı.
41 çeşit farklı karakterde tat,  bir araya geliyor ve ortaya curcuna değil, muazzam bir lezzet çıkıyor. Demek ki farklı karakterlerin hepsini bir "renk" olarak kabul ettiğimizde, uyum, anlayış ve bereket kaçınılmaz oluyormuş.

Bir avuç tahılın, meyvenin yaptığına bakın.

Bereketiniz ve muhabbetiniz bol olsun.

Sağlıkla.



Malzemeler
200 gr. Aşurelik buğday
50 gr. haşlanmış nohut
50 gr. haşlanmış kuru fasulye
1 yemek kaşığı pirinç
2-2.5 su bardağı şeker
1/2 litre su
1 çay bardağı süt
1 tutam tuz
1 çubuk tarçın- üzeri için toz tarçın
4-5 diş karanfil
1 portakalın kabuğu-rendelenmiş-
Kayısı (gün kurusu ve sarı kayısı)
Üzüm ( sarı ve siyah kuş üzümü)
Ceviz
Kuru incir
Elma kurusu
Yaprak badem
Fındık
Nar

Yapılışı
  • Buğdayı akşamdan suda bekletin. Sabah, derin bir tencerede, 1/2 litre su içinde iyice telveleninceye kadar - en az 1,5-2 saat- pişirin. 
  • Önceden haşladığınız, nohut ve fasulyeyi ilave edin. Arada bir karıştırın. -Diriliğini kaybetmeden pişirmeye özen gösterin.- 
  • Malzemeler sonrası çok koyu bir kıvam elde ederseniz - buğdaydaki nişasta oranına göre yoğunluk değişiyor- sıcak su ilavesi ile kıvamını inceltebilirsiniz. 
  • Ocağın altını iyece kısın.
  • Pirinci, sütü ve çubuk tarçını ilave edin. Karıştırın.
  • Karanfillerin kafalarını kopartın ve elinizle ezerek karışıma ilave edin. -tane de atabilirsiniz-
  • Küp küp doğranmış, incir, kayısı, elma kurularını ve üzümleri ilave edin.
  • Şeker,tuz ve portakal kabuğu rendesi koyun.
  • Çubuk tarçını içinden alın. -aroması aşureye çoktan geçmiş olacak.-
  • Ocağın altını kapatın. Karışımı kaselere paylaştırın ve üzerini, yaprak badem, nar, tarçın, fındık, ceviz ile süsleyin.
  • Sıcak olarak servis yapın.







7 yorum:

  1. günaydin
    asure bana dünya hayatini anlatir nedense her ayricaligin birlikteliginden dogan güzellik

    ellerinize saglik Allah kabul etsin
    kareler yine muhtesem
    muhabbetle

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık ve Allah kabul etsin.içindeki bereket evinize gelsin.Sağlık,mutluluk,içindeki çeşitlilik evinize gelsin......

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık.Allah kabul etsin.Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık emelcim,,süper gözüküyor..:) yemiş kadar oldum.. ;)

    YanıtlaSil
  5. Emel'cim ellerine sağlık muhteşem gözüküyor. Aşure tarifini heyecanla bekliyordum biliyorsun! Allah kabul etsin senesine bereketle yetiştisin inşaallah...
    Sevgiler....

    YanıtlaSil
  6. Canım afiyet olsun:) Bereket getirsin evinize inşallah

    YanıtlaSil