Çarşamba, Ağustos 29, 2012

Elmalı Turta







Çocukluğunda, elma bahçesine "dalan" şanslı çocuklardandık biz. 
Her yer elma bahçesi olunca da, elmanın, aramızda savaş yapmak, bir kere ısırıp atmak gibi, "hoyrat sebeplerimize" eşlik etmişliği, oyunumuza katılmışlığı vardı.
Oyundan geri kalmamak için, öğlen yemeklerimiz genelde, bir elimizde elma, diğerinde, ekmek şeklinde geçerdi...
Çete gibiydik..
Bahçenin yola yakın tarafındaki ağaçtan, eteğimize, kazağımıza topladığımız elmaları alıp kaçan, 7-8 kişilik, kızlı-erkekli çete.."elma çetesi".. 
Ziya abiye!! yakalanmadan, tel örgüleri aşıp veya demir kapının üzerinden atlayıp, kardeşinin elini sıkı sıkıya tutma kuralına uyarsan, bir iki sıyrık dışında, hiç bir zaiyat vermezdin!
Çoğu zaman, birimiz gözcülük yapar, Ziya abiye yakalanmamak için, ortalığı kontrol eder, diğerlerinin rahat geçmesi için teli kaldırır ve herkes geçinceye kadar teli havada tutardı.
Devasa  elma ağaçları ile kaplı, alabildiğine büyük bir bahçede, yılanlı olduğu söylenen, bakmaya bile cesaret edemediğimiz derin kuyusu ve esrarengiz kulübesi olan, elinde tırmığı, siyah lastik çizmesi ile bu sert görünümlü koca adama yakalanmamak bize daha eğlenceli gelirdi herhalde..
hem korkardık, hem girmeye devam ederdik.. 
Onun gibi elma yetiştiren yoktu..hakkını verirdi bahçesinin, bakar, sulardı..nasıl büyük, nasıl sulu ve nasıl renkliydi o elmalar...
Dün, aynı elmaları Real'de bulunca, geçmişe döndüm..kokusu, tadı aynı, büyük, yeşil..
Turta içine gizlemek istemedim hepsini..
Bir kısmı mutfakta rafta, 
Bir kısmı dolapta..

Elmalı Turta

Malzemeler
hamuru için;

4 yemek kaşığı şeker
100 gram tereyağ (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 fiske tuz
Aldığı kadar un (ele yapışmayacak, yumuşak hamur)

iç malzemeler

3 Orta boy elma
2 yemek kaşığı bal
1 yemek kaşığı pudra şekeri
2 yemek kaşığı tarçın

Yapılışı
  • Tüm malzemeyi, en son unu eklemek şartı ile yumuşak bir hamur elde edene kadar karıştırın.
  • Hamuru buzdolabında 10-15 dakika kadar dinlendirin.
  • İç malzemeyi hazırlayın. Elmaları küp küp doğrayın, bal, pudra şekeri ve tarçın ile karıştırın.
  • Hamurdan büyük bir parça kopararak, tart kalıbının şeklinde yayın. Kenarları dışarı sarksın.
  • İçini elmalı harç ile tepeleme doldurun.
  • Üzerine diğer kalan hamurdan, şeritler kesin ve dizin.
  • 175 derecelik fırında, 35-40 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
  • Soğuduktan sonra pudra şekeri ile süsleyin.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder