Çarşamba, Mart 05, 2014

Mini Alman Pastaları














Bu mayalı hamurların bir dili var ve onu çözdünüz mü, çocukların oyun hamurları gibi kendileri ile oynamanıza, türlü şekiller vermenize izin veriyorlar.
Ben de çözeli çok olmadı.
Bir kere maya kokusu beni çok rahatsız ediyor, hem pişerken, hem piştikten sonra.
Bu nedenle mayayı tarifte yer alan ölçüden daha az kullanıp, bekleme süresini uzatıyorum. Bilmiyorum, ne derece doğru ama işe yaradığını fark edince, devam ediyorum böyle.
İkincisi, maya içine, tatlılarda mutlaka vanilya, tuzlularda da mahlep katıyorum ki, bu kokular daha baskın. Maya kokusunu sindiriyorlar bir parça.
Üçüncüsü yok. Bu kadar işte.
Bu, minik alman pastaları çok şirin ve çok lezzetli. Üzerine birazda çikolatalı sos gezdirdiniz mi "profiterol ile akraba mısınız acaba?" diye bile sorabilirsiniz:)

MALZEMELER: Hamur malzemeleri; 2.5 su bardağı un, 1.5 çay bardağı süt, 1.5 çorba kaşığı toz şeker, 25 gr. bitkisel margarin veya tereyağ, 1/2 çorba kaşığı instant maya, 1/2 çay kaşığı tuz, 1/2 paket vanilya
Krema Malzemeleri: 1.5 su bardağı süt, 2 çorba kaşığ un, 1 çorba kaşığından biraz az nişasta, 1 yumurta sarısı, 1/2 paket vanilya, 1 yemek kaşığı margarin, 2 Türk kahvesi fincanı şeker.
YAPILIŞI: Hamur için kullanılacak sütün 1/2 çay bardağı kısmını hafif ılıtarak, içine bir tatlı kaşığı şeker ve mayayı ilave ederek, yaklaşık 20-25 dakika kabarması için bekletin.
Derin bir kabın içine, unu, şekerin kalan kısmını, sütün kalan kısmını, yağı, vanilyayı,tuzu ve kabaran mayayı ilave ederek, iyice yoğurun. yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin.
Hamurun üzerini örterek 1 saat 15 dakika kadar bekletin. -Hamur 2 katına çıkmalı-
Hamurdan, ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak, yağlı kağıt serili tepsiye dizin. 15 dakika kadar daha bekletin.
Sürenin sonunda 190 derecede 15-20 dk kadar pişirin.
Diğer taraftan kremayı, tarifinde yer alan malzemeleri ekleyerek, koyu kıvama gelinceye kadar pişirin.
-Çok koyu olursa biraz süt ile inceltebilirsiniz.-
Pişen hamurlarınızı, ortasından ikiye keserek, içlerine krema malzemesinden 1-2 tatlı kaşığı kadar koyun ve diğer yarısı ile kapatın. -Sandviç gibi-
Üzerine bol pudra şekeri serpin.

Hadi afiyet olsun,
Rejimde olanlara da-üzülerek- geçmiş olsun:)










52 yorum:

  1. Alman Pastasını çok severim. Minik halleri ise çok şirin görünüyor. Yalnız tarifteki kuru maya acaba instant maya mıdır?
    Elinize sağlık.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Günaydın,
    evet instant maya,
    Sevgiler, teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. sabah sabah , gözümü açtım aman allahım, elimi uzatıp almak mümkün olsa...
    alp sana kocaman öpücükler vermiştir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "sen nasıl bu kadar güzel şeyler yapabiliyorsun" dedi:) bir sırrım var zannetti:) Dedim ki, senin için yapıyorum, yüreğimle yapıyorum, her defasında bir tutam sevgi ekliyorum, hep içimden geleni yapıyorum:)
      "hııı" dedi, kaptı bir tane, ayağında top evin içinde, her yer pudra şekeri, burun, surat:)

      Sil
  4. Offf ya nefis görünüyorlar. Gel de başla diyete:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. senin diyetlik halin mi var, iki çocukla yaaa...ye istediğini, enerji lazım sana:) Rus güzelim benim:) -hatırladın mı?:)-

      Sil
  5. Günaydın:) Nasıl da iştah kabartıcı görünüyorlar mmm mis gibi. :) Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, çok güzel oldular gerçekten.

      Sil
  6. Emelcim harikasın. Ne kadar da güzel olmuşlar öyle. Kesinlikle deneyeceğim.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. emoşum ellerine sağlık.. tariflerinin her birisi birbirinden güzel, değerli ve lezzetli.. alpimi çokça öperim.. selamlar..çağla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çağlacım, yap sende doğa kuşuma:)
      Bir de var ya, sende yediklerimizin hala tadı damağımda. Toplaşalım bir ara bende.
      Çok teşekkürler canım benim.

      Sil
    2. benim de damağımda biliyor musun:) ne kadar güzel bir gündü:) toplaşmak şart da ah bu zaman,,zalimsin zaman:)

      Sil
  8. Yaparken beni çağır hamuru ben yuvarlarım. Elime alınca bi hoş oluyorum mayalı hamuru :) Saatlerce oynarım bıkmam...Kreması filan süper görünüyor. Bunu dosyaya not ediyorum inşallah deneyeceğim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. senin cheese cake i yapacaktım, sonra bu tarifi buldum annemin verdiği bir kitapta. Çok güzel oldu, yaz sende tarifi bir yere.
      Bir daha ki sefere atla gel, sen yoğur o zaman:)

      Sil
  9. Bol bekletmeli, insanın sabırsızlığını artıran bir tarif. Öyle görünüyor ki beklettiğine de değiyor. Not ettim, bol vaktimde yapmayı istiyorum. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet mayalama süresi sıkıcı, ama ben bu sefer mayalayıp çıktım evden. İşlerimi hallettim geldim, bir barktım tepelere ulaşmış bizim ki:)
      Çok teşekkürler

      Sil
  10. Çoook güzel görünüyorlar, akşam işten çıkınca yapıcam ellerinize sağlık. Pardon hamurunda yumurta var mı acaba?

    YanıtlaSil
  11. Emel hamur ne guzel puf puf, goruntusu de harika , eminim tadida nefistir.Ah emel ah kilo isleri de olmasa ...Ellerine saglik canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet puf puf oldu sahiden.
      Kilo ile ilgili yazdım ben sana:)

      Sil
  12. ellerinize sağlık, anlatımınız da hemen kalkıp yapma hissi veriyor. galiba bu günün tatlısı belli oldu bizim evde. sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hadi kolay gelsin, çocuklara çok seviyor, bir de tam ellerine göre ya..kremalı falan. Bayılıyorlar.

      Sil
  13. Bayılırım Alman pastasına! Fazla maya beni de rahatsız eder, mahlep ve vanilya gerçekten iyi çözüm Emel. Böyle minik minik olunca daha bir yenilesi olmuş. Tabi o güzel minik Alp&Mete notunu da es geçmemek lazım, detaylarla hayatı güzelleştiren ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sende detaycısın ya, bak nasıl fark ettin hemen:)
      Alman pastası ile ilgili okul yıllarımdan kalan anılarım var. Ne zaman yesem, o günlere giderim. Anı bol bende:)
      Çok teşekkür ederim Monicacım.

      Sil
  14. Ellerine sağlık!
    Yiyemem ama yiyene de mani olmam :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeme sen canım benim. Tansiyonun falan çıkmasın aman. Misafirlere yaparsın istersen. Çok şık sunumuda.
      Tam senlik.

      Sil
  15. Ben de bayılırım mayalı hamurlarla oynamaya, kabarmalarını beklerken gelip gidip seyredip, parmağımla o şişen hamuru dürterek tekrar eski hale gelişini seyretmeye..Galiba bizimki yemekten çok oynama üzerine bir ilişki, bak şimdi farkına vardım:))...

    YanıtlaSil
  16. baktım,baktım emel dedim senin yaptığını ....kimse yapmaz:))) aşkolsun rejim niyetindeyim:(
    eline sağlık,nefis bi görüntü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rejimde değil, niyetindesin:)
      ooooo..daha vakit var o zaman:)))
      Teşekkürler Havvacım...

      Sil
  17. şu mutfağın dilini bir de ben çözebilsem diyeceğim ama artık hiç ümitli değilim, yolun yarısından fazlası kötü geçti:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sen en zor dillerden birini çözmüşsün, bunu mu çözemeyeceksin:)
      İste yeter ki, alasını yaparsın.

      Sil
  18. ellerınıze sağlık nasıl güzel bır tarıf denemek lazım

    bloğumda cekılısm var beklerım sevgıler*-*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bircan teşekkür ederim çekiliş davetini bir kaç kez aldım da, sağol ben katılmıyorum çekilişlere, eksik olma.

      Sil
  19. Uzun yıllardır yemedimmmmmm yakında almak farz oldu..çünkü beceremem biliyorum zaten vaktim d eyok bıdıktan sebep :)
    çook cnaım çekti

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bıdık büyüsün, beraber yaparsınız:)
      Ver eline yuvarlasın dursun:) yapışmıyorda...

      Sil
  20. Ay Funda benden yıllardır ister, bir Alman pastası yapmadın bana der durur. Benim de maya ile hiç bir teşviki mesaim olmadı, ürküyorum kendisinden:(
    Ama şimdi sen güzel güzel anlatmışsın, ee fotoğraflarda var, denerim sanki ben bunu.
    Deneyeyim bence!!

    Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sana bir şey diyim mi Ayda, Valla kek yapmak daha süprizlere açık. Yani fırından ne çıkacağını tahmin edemiyorsun. Ama maya, baştan kabarmıyorsa zaten sıkıntı var. Kabarmaya başladı mı, sonuç hüsran olmuyor. Yap sen bunu Fundacığıma. Yılların hasreti sona ersin artık, yeter yani:)
      Çok teşekkür ederim bu sıkışık zamanlarında bile vakit ayırıyorsun, mesaj yazıyorsun. Sağol.

      Sil
  21. Çocukluğumu hatırlattınız bana...Neredeyse her gün alırdım alman pastası,afiyetle yerdim:) Eskisi gibi güzel değil artık:( Elinize,emeğinize sağlık...Muhteşem görünüyorlar...Afiyet olsun...Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet niye bozdular, ya da biz büyüdükte kirlendi mi dünya acaba Sevgili Füsun:)
      Bende eski tadı alamıyorum pastanede olanlardan. Ya da o eski tadımız yok bilemedim:))

      Sil
  22. Benim canım ablamın elinden çıkan herşey çok güzel. Yemiş kadar oldum. Tarifide not aldım hemencecik,en kısa sürede deneyeceğim :)
    Geçen gün bir dergi karıştırıyordum ki birde ne göreyim. Ben bu fotoğrafları,bu evin sıcaklığını tanıyorum dedim. Bu benim dünyalar tatlısı ablamın evinden başkası olamazdı. Seni düşündüm; kimbilir be kadar heyecanlı ne kadar mutlu olmuştur dedim. Yüzümde bir gülümseme belirdi, kalbinin sıcaklığını ve mutluluğunu paylaştım. Bizi tanıştırdığı için rabbime bir kez daha şükrettim. Başarıların devamını dilerim ablamm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elifim canım kardeşim sağol. Ne güzel, nasıl yürekten ifade ediyorsun kendini. Çok teşekkür ederim, nasıl mutlu olduğunu ve yüreğinden geçenleri o kadar iyi hissediyorum ki, sen bir nokta bile yazsan ben hissediyorum devamında ne gelecek. O kadar yüreğimdesin yani.
      Öperim tatlı yanaklarından, muhteşem teyzecim benim:)

      Sil
  23. Bu kadar güzel anlatımla ve görsellerle hemen kalkıp yapasım geldi :) İlk fırsatta denemek istiyorum, çok leziz görünüyor :)
    Paylaşımın için teşekkürler ve ellerine sağlık, sevgiler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hülyacım çok teşekkür ederim, bende sevgilerimi yolluyorum sana...

      Sil
  24. Bu harika pastayı instagram hesabınızda gördüm ve görür görmez vuruldum kendimi blogunuza ışınladım! Bugün anneme rejime giriyorum artık tatlı yemek yok demiştim ama bu güzellik için sözümden döneceğim ve rejimi birkaç gün sonrasına atacağım ;) Tarif ve güzel fotoğraflar için çok teşekkürler, sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  25. Sevgili Noni, arada böyle tatlı, güzel kaçamaklar çok iyi geliyor. Mutluluk veriyor bilirsin.
    Ben çok teşekkür ederim bu sıcak ve yürekten medajın için.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  26. cok güzel görünüyor Emel, ilk firsatta yapacagim...

    YanıtlaSil
  27. Merhaba Emel Hanım, tariflerinizi büyük bir keyifle takip ediyor, uyguluyor, yiyor ve yediriyorum. Bu minik Alman pastalarını da bugün deneyebildim. Yalnız bir sorun mu oldu, yoksa normali mi bu bilemedim; benim minikler ekmek gibi yumuşak oldular. Klasik Alman pastası keki biraz kıtırdır, kırılıverir ya, benimkiler minik sandviç ekmekleri gibi. Görseller beni yanılmıyorsa sizin minikler de kıtır ve kırılır gibi. Bunu öğrenirsem nerede yanlış yaptığımı bulabileceğim sanırım. Bir de, mayayla arası pek iyi olmayan ben tarifi birebir denedim ve keşke sizi dinleyip mayayı az süreyi uzun tutsaydım dedim. Tabii bu durumların sadece ben farkındayım, ev ahalisi görselden ve lezzetten memnun, çıkan 15 porsiyondan geriye birkaç ufaklık kaldı:) Paylaşımınız için teşekkür ediyorum. Sevgilerimle, İrem.

    YanıtlaSil
  28. Merhaba Emel Hanım, tariflerinizi büyük bir keyifle takip ediyor, uyguluyor, yiyor ve yediriyorum. Bu minik Alman pastalarını da bugün deneyebildim. Yalnız bir sorun mu oldu, yoksa normali mi bu bilemedim; benim minikler ekmek gibi yumuşak oldular. Klasik Alman pastası keki biraz kıtırdır, kırılıverir ya, benimkiler minik sandviç ekmekleri gibi. Görseller beni yanıltmıyorsa sizin minikler de kıtır ve kırılır gibi. Bunu öğrenirsem nerede yanlış yaptığımı bulabileceğim sanırım. Bir de, mayayla arası pek iyi olmayan ben, tarifi birebir denedim ve keşke sizi dinleyip mayayı az süreyi uzun tutsaydım dedim. Tabii bu durumların sadece ben farkındayım, ev ahalisi görselden ve lezzetten memnun, çıkan 15 porsiyondan geriye birkaç ufaklık kaldı:) Paylaşımınız için teşekkür ediyorum. Sevgilerimle, İrem.

    YanıtlaSil
  29. İremcim Merhaba, kusura bakma, geçmiş yayınların, sonradan gelen mesajlarını geç farkediyorum.
    Ekmek gibi değil, hafif kenarlarından kıtırlı, hani paskalya çöreği gibi olması lazım. Senin acaba mayalama süresinde mi bir sıkıntı oldu.
    Ölçülere riayet ettiğin için, aklıma mayalanma süreci ile ilgili bir sıkıntı olabileceği geliyor. Bir daha ki sefere yaparken, hamurun kıvamına dikkat et. Ele yapışmayacak, yumuşak bir hamur olmalı. Göz göz olmalı içi piştikten sonra. Ekmek hamuru biraz daha sert. Un da mesela "sert un" olmamalı. Tam buğday falan kullanırsan olmaz.
    Çok teşekkür ederim beğenmenize çok sevindim ayrıca.
    Sevgiler

    YanıtlaSil