Salı, Ağustos 13, 2013

Focaccia / İtalyan ekmeği



 Yumuşacık, pamuk gibi bir italyan ekmeği Focaccia. (Fokaça okunuyor)
Sabah Emirgan'da, kahvaltıda yedik, akşam geldik evde yine yedik. 
İçinde, taze biberiye, sarımsak ve fesleğen var. Pizza hamurundan hallice, Ramazan pidesinden hayli otluca.
Çok sayıda tarif var internette ve hepsi üç aşağı beş yukarı birbirine benziyor.
Bu tarif biraz anonim oldu açıkçası, uyarladım, esinlendim bir parça.
  Daha yoğun biberiye ve sarımsak tadı almak istiyorsanız, üzerine sürdüğünüz baharat karışımından, ekmeğin içine de koyun. Daha lezzetli olacağı kesin. Ben atlamışım bu detayı.


Malzemeler
350 gram Un
1.5 tatlı kaşığı İnstant maya
2 çorba kaşığı zeytinyağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
1.5 su bardağı ılık su 
Üzerine sürmek için, 2 tatlı kaşığı zeytinyağ, bir diş sarımsak, biraz taze dal biberiye, fesleğen ve iri tuz.
Yapılışı
Unu derin bir karıştırma kabına alarak, ortasını açın ve şekeri, tuzu, mayayı ilave ederek karıştırın.
Suyu azar azar ekleyin. -Yumuşak bir hamur olmalı, ele yapışmayacak kıvamda-
İyice yoğurun ve üzerini örterek yarım saat dinlendirin. Yarım saatin sonunda, biraz kabarmaya başlayan hamuru, tezgahın üzerine alın ve bir tatlı kaşığı zeytinyağ ile yine yoğurun, kapatın. Yarım saat daha bekletin. Yine bir tatlı kaşığı zeytinyağ ile iki katına ulaşmış olan hamuru yoğurun.
Pişirme kabını yağlayın. Hamuru eliniz ile kabın içine yayın. Üzerini parmaklarınız ile delik delik yapın.  Zeytinyağ, rendelenmiş sarımsak, dal biberiye, fesleğen ile hazırladığınız sosu, fırça yardımı ile üzerine sürün. Biraz iri tuz serpin.
200 derecede 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkardığınızda, üzerine pamuklu bir bez örterek dinlendirin.









6 yorum:

  1. Çok güzel anlatmışsınız. İtalyan hamur işlerine bayılan ben bunu da denemeli ilk fırsatta ;)
    ellerinize sağlık. bloğunuzu keyifle takip ediyorum. bende beklerim.
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gelmezmiyim:) hemen baktım sana cevap yazmadan önce. Anladım ki öyle bir göz gezdirilip çıkılacak bloglardan değil. Geniş zamanda, keyifle bakacağım. Çok teşekkürler haberdar ettiğin için.
      Sevgiler

      Sil
  2. Nefis kokusu burnuma gelir gibi oldu. Boyle degisik baharatli ekmekleri denemeyi cok seviyorum. Ekmek yapma makinami uzun zaman sonra tekrar calistirma zamani geldi, hissediyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah İpek! bende çok severim baharatlı ekmekleri. Mutlaka dene, dünya tatlısının eline de tutuştur bir parça, pozu fotola:)
      bekliyorum heyecanla.
      Sevgiler.

      Sil
  3. Merhabalar,
    Bloğunuzu çok beğendim ve izlemeye aldım. Bana da bekliyorum. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

    YanıtlaSil