Çarşamba, Kasım 07, 2012

Tarçınlı & tahinli çörek




"Yemede yanında yat" dediklerinden. 
Yumuşacık ve  bayıldığım yoğun bir tarçın tadı. 
Yılbaşının yaklaşması ve havaların soğuması ile eminim bir çok kişi bu koku ve tadı evinde hissetmek isteyecek. 
Tam Noel çöreği. 
Tek zaafı, tüm maya ile yapılan hamur işleri gibi, ertesi güne biraz esnekliğini kaybetmesi. Ama sorun mu?  
Hayır. 
At fırına, ısıt iki dakikada, demle çayı...

Dikkat! bağımlılık yapar, 2'den sonrası zarar, yerken verdiği zevk, ilk iki cümleyi "yok" sayar:)

Tarçınlı & tahinli çörek
Malzemeler

1 yumurta
1 paket instant maya
80 gram tereyağ
2 çay bardağı ılık süt - 1/2 çay bardağını mayalamak için ayırın-
1 tatlı kaşığı mahlep
1 çay bardağı şeker
1 tutam tuz
1 tatlı kaşığı tarçın
içine sürmek için tahin ve biraz tarçın
Aldığı kadar un -yaklaşık 3-4 su bardağı kadar-


Yapılışı

  • Önce mayayı hazırlayın. 1/2 çay bardağı ılık süt içine, 1 çay kaşığı şeker ve mayayı koyarak, karıştırın. 10 dakika mayalanması için bekleyin. -Köpürmesi mayanın canlı, işleminin başarılı olduğuna işaret.-
  • Derin bir kap içine, yumurta, şeker, yağ, tarçın, sütün geri kalanı ve tuz koyarak karıştırın. 2  su bardağı unu ekleyin ve mayayı üzerine dökün. Unun geri kalan kısmını da ekleyerek yoğurun. Tezgah üzeride açılabilir, çok yumuşak olmayan bir hamur elde etmeniz gerekiyor.
  • Hamuru yarım saat dinlenmeye bırakın. -Mayalanma devam ediyor-
  • Tezgah üzerine aldığınız hamuru çok ince olmamak kaydı ile yuvarlak şekilde açın. -2-3 cm kalınlık iyidir.-
  • Üzerine tahin sürün ve tarçın sepeleyin.
  • Rulo şeklinde, baştan sona kıvırın.
  • 2'şer cm'lik dilimler halinde kesin ve yağlı kağıt serili tepsiye dizin. -Ortalarına birer kuru üzüm koyabilirsiniz.-
  • 20-25 dakika kadar 200 derecede pişirin.
  • Üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.







1 yorum: