Cuma, Eylül 07, 2012

Limonata


Limonata
Limonun, bu yıl enflasyon şampiyonu olduğunu okuyunca hiç şaşırmadım. 
Fiyatlar, geçen senenin neredeyse üç katına çıkmıştı. Hele lime limonun -bizdeki adı, misket limonu- yanına yaklaşmak için, önce uzaktan bir selam vermeniz gerekiyordu.
Şimdilerde de durum pek farklı değil..tane ile satılır olmuş hatta..
Hal böyle iken, bu yaz sıcaklarında, -eve gazlı içecekte girmediğinden- dayandık limonataya..

Geçmişi, hindistan'a dayanıyor..
Bize ulaşması x-x1.yy. 
Limonata olarak, İbn-i sina'nın, "hastalık kovan" iksirlerinden..Özellikle, böbrek taşının baş düşmanı olduğu biliniyor.
Bakmayın, lüks cafelerde satılan, bir bardak limonatanın neredeyse "aylık mutfak masrafı" kadar ki "pazarlama harikası" fiyatlarına..
Evde yapımı hem çok kolay, hem de çok ekonomik..
2 limonla koca bir sürahi limonata emrinize,sağlığınıza amade..
Limonata

Malzemeler 
-bir sürahi için-
2 büyük limon
1 misket limonu
1 su bardağı şeker -tepeleme-
6 su bardağı su
Nane yaprağı

Yapılışı
  • Limonların kabuklarını -misket limonu dahil- rendenin ince tarafı ile rendeleyin.-Kabuğun altındaki beyazları almamaya dikkat edin.-
  • Rendelenmiş kabukları, bir su bardağı şeker içinde, arada bir karıştırarak, 15-20 dakika bekletin.
  • Üzerine kabukları rendelenmiş limonların suyunu ve normal suyu ilave edin. Şekerin erimesi için İyice karıştırın.
  • Tel süzgeçten geçirin.
  • Buzdolabında 1 saat beklettikten sonra, nane ile süsleyerek servis yapın.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder