Çarşamba, Temmuz 18, 2012




Macar Keki

87-2001 yılları arasında, İstanbul / Nişantaşı'nda geçen, yatılı, meşakatli öğrencilik yılları ve sonrasında yine, aynı yerde devam eden uzun bir çalışma dönemi sırasında, çevre esnafı, bakkalı, manavı, pastanesi, tostçusu, kırtasiyecisi, kuaförü ile "aile gibi" olduğumuz şanşlı, güzel dönemler yaşadım.
Okula yakınlığı nedeni ile "Şendil Pastanesi"nden" sonra, ikinci adresimiz "Görgülü Pastanesi" idi.
Saat 17:30'da başlayan bir saatlik çarşı iznimizde,  önce Şendil'e uğrar, üzeri bol pudra şekerli, içi kremadan patlayacak gibi olan "Alman pastasımızı" alır, Zait abiden -bakkalımız- "gülüm" şişe sütlerimizi poşete koyar, Görgülü'ye "Macar kek" almaya giderdik. 
Bunların hepsini alıp, okula gelir, akşam yemeğinden sonra, yatakhanede, sanki hiç yemek yememişiz gibi, boğulurcasına, ağzımızdan pudra şekerlerinin pöflemesine aldırmadan, en abuk subuk şeylere bile saatlerce kahkahalar artarak, keyifle yerdik. 
Sanırım, 13-14 yaşlarında, aileden uzak kalmanın verdiği açığı, açlığı tatlı yiyerek gidermeye çalışırdık.."tatlı yiyip, tatlı düşünelim" gibi yanlış bir beslenme mantığı ile:)

Yıllar sonra,  gidişlerimde gördüm ki..Şendil Pastanesi kapanmış.   Zait abi gitmiş..Meşhur kahve zincirleri sokağı sarmış. 
Ama, "Görgülü"hala kapı gibi yerinde.."Macar keki" de..
Çekmeköy'e açıldıkları ilk günden itibaren, arada gider kaldıysa eğer!!  bu kıvamında tuzlu, bol otlu kekinden alırım. Talibi çok olduğu için erken uğramak gerek, zira kalmıyor.
Bende, bu lezzeti, evde denemeye karar verdim. Okuyacağınız tarif "Görgülü" ye ait değil ama  tadı ona çok yakın oldu. Gidince soracağım..bakalım tutturabilmiş miyim?


Macar Keki


Malzemeler


3 Yumurta
100 gram, ufalanmış az tuzlu beyaz peynir
2 yemek kaşığı margarin/tereyağ
1/2 çay bardağı zeytinyağ
2 yemek kaşığı yoğurt
1/2 çay bardağı süt
2.5-3 su bardağı elenmiş un
1/2 çay kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
1/2 demet nane
Üzeri için rende kaşar -ölçüsü size kalmış-


Yapılışı

  • Margarin, zeytinyağ, yoğurt, sütü çırpma kabı içinde iyice karıştırın.
  • Yumurtaları tek tek kırarak, biri iyi karışınca diğerini eklemek sureti ile karışıma ekleyin.
  • Unu azar azar ekleyin. Çok kıvamlı bir hamur olmamasına dikkat edin. Kek hamuru kıvamını yakalamanız gerekiyor. 
  • Kabartma tozu, mahlep ve tuzu koyun.
  • Yeşillikleri, ince ince kıyılmış olarak hamurlu karışıma ilave edin.
  • En son peyniri ilave edin ve karıştırın.
  • Dikdörtgen uzun kek kalıbını yağladıktan sonra, karışımı içine dökün.
  • 180 derecede 35-40 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Soğuduktan sonra servis yaparsanız kendini çekmiş  ve lezzetini bulmuş oluyor.






2 yorum:

  1. Emelcigim, Ellerine saglık, enfes görünüyor.. Yazdıklarını okurken içim ısınıyor, ne guzel bir dilin yüregin var..
    "tatlı yiyip, tatlı düşünelim" yanlış bir beslenme fakat doğru bir düşünce tarzı..

    sevgiyle kucakladım..

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar
    ben de nisantasin da buyumus biriyim şendil Pastahane sini ararken sayf az nizla karşılaştım zait abi diye bahsettiğiniz bakkal hangisiydi hatırlayamadım rica etsem yazarmisin8z��

    YanıtlaSil