Kandil Simiti
Tarifteki simitler, dışardan alınanlara pek benzemiyor. Kıyır kıyır bir hamur, ağızda dağılan cinsten ama onlar gibi sert değil. Mahlep tadı daha yoğun. Mayalı oldukları için, daha bir "tuzlu kurabiye" tadında. Bende ilk defa denedim ve tadını çok beğendim. Tuzlu kurabiye sevmeyen Alp bile akşamdan beri "anne, simit kaldı mı" diye soruyor.
Aslında, tarifi dün verecektim ancak, hazırla, pişir, dağıt derken yetiştiremedim. Olsun. Yaşça büyüklerimizin, diledikleri gibi olursa eğer, "daha çok kandiller göreceğiz" zaten.
Kandil Simiti
Malzemeler
4/5 su bardağı un
1 paket instant maya
1/2 çay bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı toz şeker
150 gr margarin
1 yemek kaşığı tereyağ - oda ısısında bekletilmiş-
2 yemek kaşığı zeytinyağ
2 yumurta - 1 sarıyı üzeri için ayırın.-
2 tatlı kaşığı mahlep
1+1/2 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pudra şekeri
üzeri için çörek otu / susam
Yapılışı
- Hamuru mayalamak için, 1/2 çay bardağı ılık süt içine, bir tatlı kaşığı şeker ve mayayı karıştırıp, 5-10 dakika, arada karıştırıp, fermante olmasını bekleyin.
- Unu, derince bir karıştırma kabı içine, tuz, mahlep, pudra şekeri ile karıştırın ve ortasını havuz gibi açın.
- Yumurta, margarin, tereyağ, zeytinyağ ve en son mayayı, hamura karıştırın ve iyice yoğurun.
- Yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Ele yapışıyorsa biraz un ilave edebilirsiniz.
- Hamurun üzerini mutfak havlusu ile örterek, 20-25 dakika rüzgar almayan, ılık bir köşede bekletin.
- Hacminin iki katına çıkan hamurdan, ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak, elinizle daire şeklini verin. -ortasından işaret parmağınızda delip, genişletebilirsiniz.-
- Yağlı kağıt serili tepsiye, aralıklı dizin ve üzerine yumurta sarısı sürün.
- 200 derecelik fırında, 20-25 dakika kadar üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder