Pazartesi, Temmuz 23, 2012

Güllaç







Refika Birgül, cumartesi günü Hürriyet'in "yaşam" ekinde yayınlanan yazısında, güllaç için "tatlıların fast food'u" tabirini kullanınca, önce anlamadım.  
Fast-food, hızlı tüketilen, sağlık için pek de uygun olmayan gıdalar, yiyecekler için kullanılıyor. Güllaç için neden bu kelimeyi kullandığını, yazının tamamını okuyunca anladım.
"Hızlıca yapabileceğimiz yegane tatlılardan olduğu içinmiş." diğer bir deyişle, çabuk ve kolay..
çok haklı, uygun ve yerinde bir benzetme. 
Bu güzel lezzetin, sadece ramazana özgü kalması biraz haksızlık. Bu nedenle, ramazan ayı boyunca sürekli yapmakla kalmıyor, yaprakları stokluyor ve kışın bile canımız istediğinde yapıyorum.
Mutlu, sağlıklı ve güzel tatların bir araya geldiği hayırlı ramazanlar..



Güllaç

Malzemeler (4 kişilik)

5-6 adet güllaç yaprağı
1 litre süt
1-1/2 su bardağı şeker (sütün tadına göre, şekerin miktarı ile oynayabilirsiniz)
İri dövülmüş fındık
1 paket vanilya
süslemek için nar veya çilek
Dilerseniz, bir kaç damla gül suyu

Yapılışı

  • Sütü tencereye alarak, şeker ve vanilya ile kaynama noktasına gelmeden ısıtın. (buradaki püf nokta da, süt çok kaynar olmamalı, hafif ılınmış olmalı. Yoksa yapraklar hamur oluyor.)
  •  Yuvarlak bir borcam tepsi içine, sütlü karışımdan bir kaç kaşık sürün. (en alt tabana)
  • 1 adet güllaç yaprağını, elinizle bir-kaç parçaya bölerek, tepsiyi kaplayacak şekilde yayın.
  • Üzerine sütlü karışımdan bir miktar dökün.
  • Diğer güllaç yaprağını da aynı şekilde kırarak, üzerine yayın ve ortasına dövülmüş fındık içinin bir kısmını yayın. Sütlü  karışımından bir parça dökün.
  • Kalan diğer yaprakları da bir sütlü karışım, bir yaprak olacak şekilde tepsiye yerleştirin.
  • Yerleştirme işlemi bittikten sonra, kalan sütlü karışımı tepsinin üzerine boşaltın ve fındık ve nar-çilek ile süsleyin.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder