Cumartesi, Temmuz 28, 2012





Domates Püresi

Yalova'ya her gidiş, bir araba bagajına sığacak, pazar alışverişi ile dönmek demek. 
Dillere destan "cumartesi pazarına" erken saatte gidilir, köylü kadınlardan bahçe mahsulü "Allah ne verdiyse" alınıp gelinir.  
En çokta domates.
Kışın bu lezzeti bulmak imkansız. Bu nedenle elime geçen her boş kavanoza, bu sene domates püresi yapıp attım dolaba. Benim nam-ı değer "kış askerlerim".
Anlatılacak, uzun uzadıya yazılacak, bir tarifi yok. 
Domatesler yıkanır, iri küpler-parçalar olarak doğranır. Tencereye konur. Bir miktar tuz atılır. Kaynamaya başlayınca, ısıtılmış kavanozlara doldurulup, ağzı sıkıca kapanır ve ters çevrilir. Soğuduktan sonra, buzdolabında veya serin bir yerde muhafaza edilir. 
Bu kadar. 
Sonrası, kışın ortası..
aç, aç kapakları..
ister blenderdan geçir, ister bu hali ile..
koy yemeğe, sür ekmeğe..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder