Pazartesi, Haziran 25, 2012

Kayısılı Tart






Mutfakla bu kadar haşır neşir olmam sanırım genlerimle alakalı. Bunu nereden çıkardım şimdi?? Şöyle bir düşündüm de, ailemdeki her kadın, birer master chef olabilirmiş. 
Annem, ablam, kızkardeşim, kayınvalidem, teyzelerim..hatta onların kızları, hepsi mutfakla aşkı bitmeyen insanlar..
Annem, mübadele yıllarında, selanik'ten göçerek Lüleburgaz'a, oradan da Yalova'ya yerleşen "kasap Mehmet'in kızı". Ekmeğin karne ile verildiği zamanlarda, kangal sucukların asılı olduğu odalarda uyurlarmış. Dedem,  sucukları, kendi yapar, kurutur öyle satarmış.  16 yaşındaki annemi, kendinden 7 yaş büyük, Ahmetbey'li, yakışıklı, "terzi Yusuf'a" -canım babama- kaçtığı zaman "satırla kovalaması" mesleği gereği:) diyecek birşey yok..
Dedem önce, bir terzi ile evlenmesini istememiş kızının.  Bütün direnmelere rağmen,  kaçıp, Ahmetbey'e yerleşiyorlar, sonra babam, terziliği bırakıyor ve memuriyete geçiyor, dedem "tamamdır" diyor. Annem, orada yaşadıkları 7-8 sene boyunca, bütün Trakya yemeklerini öğreniyor. VARAN 1 Trakya mutfağı,
Kayınvalidem, selanik göçmeni, Gelibolu'lu ancak şeker fabrikası ataması ile "iş için" önce Uşak, sonra da Konya' ya geliyor. O da 16-17 yaşlarında. Kayınpederimle tanışması, evlilik ve 2 çocuk derken, Konya'ya yerleşiyor ve dillere destan meşhur konya mutfağını öğreniyor. VARAN 2 Konya Mutfağı.

Bu tarif kayınvalideme ait. Muhteşem tariflerin yer aldığı bir defteri var gözü gibi baktığı benimde ağzımın suyunun aktığı:)
Bu gidişimizde usulca çantama koymuş. Ona iyi bakacağımdan emin.
Haftasonu gidişimizde bize yine harika yemeklerinden hazırlamış. Geleceğimizi bir gün önceden öğrendiği için, sabah 4'e kadar su böreği açmış..kıymalı-peynirli. Ama ne börek!
O da ayrıca bir günün tarifi olacak bu sayfalarda..


Kayısılı Tart (ev yapımı kayısı marmelatı ve taze kayısı ile)

Malzemeler

2 yumurta
1 kahve fincanı süt
1 yemek kaşığı yoğurt
1 limon kabuğu rendesi
2 yemek kaşığı dolusu margarin
1 tatlı kaşığı dolusu tereyağ
2 kahve fincanı zeytinyağ
2 çay bardağı şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un

İçine
1 çay bardağı kayısı marmelatı
fındık -iri dövülmüş-
1-2 taze kayısı

Hazırlanışı
  • Un hariç tüm malzemeleri karıştırın.
  • En son unu ekleyerek, yumuşak bir hamur elde edin. - ele yapışmayacak-
  • Hamurunu biri büyük, diğeri daha küçük ,iki parçaya ayırın. Küçük parçaya -üzerine kafes olacak- biraz daha un ilave ederek yoğurun ve buzdolabında 5 dakika bekletin.
  • Diğer hamuru, tart kalıbına, kenarlarını yükselterek yayın.
  • Ortasına çatalla delikler açın.
  • Marmelatı ve kayısıları hamurun ortasına eşit olarak yayın.
  • Fındıkları, kayısıların üzerine yayın.
  • Buzdolabındaki diğer hamurdan parçalar kopararak uzun şeritler yapın ve kayısıların üzerini kafes gibi kaplayacak şekilde yerleştirin.
  • 180-200 derece de önceden ısıtılmış fırında pişirin.
Kayısı marmelatınız yoksa, başka bir marmelatta kullanabilirsiniz.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder