Perşembe, Haziran 14, 2012




Çikolatalı Çörek

İçinden "maya" geçen tarifleri nedense hep severim. Denemekten de korkmam.  Ayrıca, börek, çörek, ekmek gibi hamur işlerinde kullandığımız mayanın, aynı zamanda bir sağlık iksiri olduğunu okuduğumda çok şaşırmıştım. Bilinçaltı, maya aşkımı açıklayan bu yazıyı kesip sakladım tabi.

Maya, yaklaşık olarak, %50 oranında protein ve B grubu vitaminler, mineraller, çinko, selenyum içeriyor. Saçtan tutunda, cilt ve mideye kadar bir sürü yerde kullanılması boşuna değil. 

Dün, çayın yanına paskalya çöreği yapacaktım, son anda aklıma içine, çikolata koyarak çiçek şeklinde pişirmek geldi. 
oldu mu? 
oldu..
Hatta çikolata ile birleşince, sanki tam da tarifini buldu..

Çikolatalı Çörek ( 10 adet)

Malzemeler

3 su bardağı un
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı mahlep
1 yumurta+ 1 yumurta sarısı üzerine
3 yemek kaşığı tereyağ veya margarin
1.5 çay bardağı şeker
2 çay bardağı ılık süt
1 fiske tuz
10 parça bitter çikolata

Yapılışı

  • Mayayı bir çay bardağı ılık süt ve bir çay kaşığı şeker ile karıştırın. 10 dakika kadar, arada yine karıştırırak köpürmesi için bekleyin.
  • Diğer bir kapta, un, şeker, yumurta, mahlep, tereyağ veya margarin, 1 çay bardağı süt ve tuzu karıştırın.
  • Mayalı karışımı ilave ederek iyice yoğurun. -Ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Sert olduysa biraz süt, çok yumuşak olduysa biraz un ilave edebilirsiniz.-
  • Hamurun üzerini mutfak bezi ile kapatarak 30 dakika ılık bir yerde bekletin. -arada bir yoğurmaya devam-
  • Başlangıç hacminin yaklaşık 2-2.5 katına çıkan hamurdan, avuç içi büyüklüğünde parçalar koparın ve  her birinin içine, 5 gram kadar bitter çikolata koyun. 
  • Hafif yağlanmış tepsiye yan yana - birbirine değmeyecek şekilde- dizin, üzerine yumurta sarısı sürün.
  • 200 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar 15-20 dakika pişirin.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder