Cuma, Mayıs 18, 2012

Pizza- Mantarlı & Mısırlı









Akşamdan, Alp'e söz verdim, "Okuldan geldiğinde, sana pizza yapacağım" diye. 
Ancak elimde doğru düzgün bir tarif yok. İnternet'ten güvendiğim yemek bloglarına bir göz attım ama hiç birinin tarifi birbirini tutmuyor. Birinde hamura yağ koymuş, diğerinde koymamış. Biri mayalamak için süt kullanmış diğeri su ile yapmış. Kafam karıştı iyice.

O sırada annemin, yıllar önce bana verdiği bir tarif kitabı aklıma geldi.  Kapağı bile olmayan, adı sanı belli değil bir kitap. Ayakta duracak hali olmadığı için de çekmecede tutuyorum. O kadar eskimiş yani. Ancak, yaptığım hiç bir tarif boşa gitmedi o kitaptan. Çok değerlidir benim için.
İşte, o kitabın içinden çıkan yine hazine değerinde bir Pizza tarifi.

Ufacık bir hamurdan 3 orta boy pizza çıktı.  Kenar içlerine de peynir koydum. Yerken, sıcacık peynir aktı içlerinden.
Biz salam, sucuk sevmediğimiz için içine mantar, mısır ve bolca kaşar peynir koydum. İçi tamamen size ait.
İçi sizin, dışı benim yani.
Yemeğe doyamadık. Hafta sonu tekrar yapılacak. Bu sefer, kenarlarına susam da konulacak.



Pizza

Hamur Malzemeleri


2 su bardağı un

1 su bardağı irmik
1 paket instant maya (dr. oetker)
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 çay kaşığı tuz
1 su bardağı ılık su+1/2 çay bardağı ılık süt
1 yemek kaşığı margarin (tereyağ)
2 yemek kaşığı zeytinyağ (riviera)

Üst Malzemeler


1/3 su bardağı domates salçası

1/2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağ
2/3 kahve fincanı ılık su
Bol kaşar peynir
İstenirse salam, sosis, mısır, mantar v.b.

Hazırlanışı



  • Mayayı, 1/2 çay bardağı ılık süt ve 1 tatlı kaşığı şeker ile karıştırın. 10 dakika kadar bekletin. Köpürmeye başlayınca yine karıştırın ve 2-3 dakika kadar daha bekletin.-Maya sütün içinde iyice erimeli.-
  • Un ve irmiği, karıştırma kabında iyice harmanlayın. Ortasını çukur şeklinde açın ve mayalı karışımı dökerek, yoğurmaya başlayın.  Tuz, margarin ve riviera'yı da ilave ederek, yoğurmaya devam edin. Yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde etmeniz gerekiyor. -Yapışkan olduysa biraz un ilave edebilirsiniz. Ya da çok kuru geldiyse biraz ılık su ekleyin. Neticede yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur olmalı.-
  • Hamuru üzerine bir mutfak havlusu örterek ılık ve kuru bir yerde 30 dakika kadar bekletin. Arada bir kabarmaya başlayınca, yoğurup tekrar kapatın.
  • Mayalanma işi bitince, hamuru, tezgahın üzerine alın ve 3 parçaya ayırın.
  • Her birini, orta boy pizza ölçülerinde açın. -yaklaşık 23-24 cm civarı-
  • Kenarlarını kaldırın. Dilerseniz kenar içlerine peynir yerleştirip sıkıştırarak kapatın.
  • Salçayı, su ve zeytinyağı ile eritin. Pizzaların alt kısmına iyice yayın.
  • Üzerine kaşar peynir rendeleyin.
  • Diğer üst malzemeleri koyun.
  • Tekrar kaşar peynir rendeleyin.
  • 200 derecelik fırında 20 dakika kadar pişirin.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder