Pazartesi, Mayıs 14, 2012

Damla sakızlı sütlaç




Benim Alaçatı durumları fena.

Aklıma geldikçe gidesim, gittiğim zaman dönmeyesim var. Tarihlerde bahar ve yaz arasında ya..kıpırdanmalarım başladı ufak ufak..

Geçen sene 19 mayıs tatilini fırsat bilip, bir kaç günlüğüne gittiğimizde, İmren pastanesi'nde bir yorgunluk kahvesi içelim "damla sakızlı" olanından dedik. Damla sakızlı kahvenin devamı, damla sakızlı sütlaç, damla sakızlı dondurma olarak devam etti tabi.

Sanırım ortamında etkisi ile damağıma, hafızama kazınan bu tat yüzünden "içinde damla sakızı olmayan" bir sütlaç yiyemiyorum artık.


Damla sakızlı sütlaç
(4 kişilik)

Malzemeler

500 mlt Süt
1 su bardağı su
1.5 yemek kaşığı pirinç
1 su bardağından az şeker (1/4 oranında)
1.5 tatlı kaşığı damla sakızı macunu, yoksa 1-2 adet damla sakızı- dövülmüş-
2,5 yemek kaşığı un
1 fiske tuz

Hazırlanışı

  • Pirinçleri, bir su bardağı su ile kısık ateşte iyice haşlayın. 
  • Suyunu çekmeye yakın, üzerine sütü ilave edin ve kaynayana kadar aralıklı karıştırın.
  • Kaynadıktan sonra şekeri ilave edin ve karıştırın. (süt kaynarken şekerin ilave edilmesi, sütteki proteinlerin yıkımını azaltıyor. Bu nedenle, süt kaynarken, şekeri ilave etmek en doğrusu)
  • Unu bir diğer kapta, çok az su ile inceltin.
  • Bir süzgeç yardımı ile unu yavaş yavaş kaynayan sütün içine boşaltın ve karıştırmaya devam edin. Koyulaşmaya başlayacak. Eğer istediğiniz kıvamda olmadı ise unu biraz daha arttırabilirsiniz.  İlk başta biraz sulu, akışkan bir kıvam elde edeceksiniz. Ancak, bir süre bekledikten sonra kıvamını bulacak.
  • Damla sakızını ve tuzu ilave edin. Karıştırın.
  • Soğumaya bırakın.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder