Salı, Aralık 15, 2020

YILBAŞI KURABİYESİ













Güzel bir kurabiye. 
Bol kış baharatlı.
Ben kurabiyelerde -o eski, annelerimizin yaptığı kurabiyelerde olduğu gibi- karbonat tadını çok seviyorum. Bu yüzden tariftekinden biraz fazla ilave ettim.

Hazır evde, vakit varken, yapıp koyun kavanozlara, eski teneke kurabiye kutularına, hediye edin, paylaşın. Çoğaltalım hep birlikte güzellikleri.

YILBAŞI KURABİYESİ

1 yumurta
150 gram Tereyağ (oda ısısında)
1/2 çay bardağı pekmez
1/2 çay bardağı esmer şeker
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
Yaklaşık 3-3.5 su bardağı un (daha az veya daha fazla alabilir, hamurun kıvamına göre ayarlamak lazım)
1 tatlı kaşığı toz zencefil
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı tarçın
çok az dövülmüş karanfil

-Baharatlarını kendi istediğiniz gibi veya evde olanlarla çeşitlendirin. Her türlüsü çok lezzetli oluyor.-
Şeker, pekmez ve tereyağını iyice karıştırın. Yumurtayı ilave edin.
Unu azar azar ilave ederken, arada baharatlarıda hamura yedirerek yoğurun.
Ele yapışmayan yumuşak bir hamur olmalı.
Hamuru yağlı kağıt veya yapışmaz bir yüzeyde istediğiniz incelikte açın. Ben çok ince sevmediğim için biraz kalın açtım. Kalıplar yardımı ile şekilli kesip, yağlı kağıt serili tepside 180 derece de 10-15 dakika, üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirin. (başından ayrılmayın, çok çabuk pişiyor)
Tepside soğumasına izin verin, hemen kaldırmayın, şekiller kırılır. Biraz çeksin, kendine gelsin.

Üzerine isterseniz pudra şekeri.

Afiyet olsun.

Emel










 

1 yorum:

  1. ah benim tarif! öyle özendim ki şimdi burada fotoğraflarını görünce.
    aslında bu haftasonu hiç hamur işi yapmayacaktım :)

    YanıtlaSil