Bu mayalı hamurların bir dili var ve onu çözdünüz mü, çocukların oyun hamurları gibi kendileri ile oynamanıza, türlü şekiller vermenize izin veriyorlar.
Ben de çözeli çok olmadı.
Bir kere maya kokusu beni çok rahatsız ediyor, hem pişerken, hem piştikten sonra.
Bu nedenle mayayı tarifte yer alan ölçüden daha az kullanıp, bekleme süresini uzatıyorum. Bilmiyorum, ne derece doğru ama işe yaradığını fark edince, devam ediyorum böyle.
İkincisi, maya içine, tatlılarda mutlaka vanilya, tuzlularda da mahlep katıyorum ki, bu kokular daha baskın. Maya kokusunu sindiriyorlar bir parça.
Üçüncüsü yok. Bu kadar işte.
Bu, minik alman pastaları çok şirin ve çok lezzetli. Üzerine birazda çikolatalı sos gezdirdiniz mi "profiterol ile akraba mısınız acaba?" diye bile sorabilirsiniz:)
MALZEMELER: Hamur malzemeleri; 2.5 su bardağı un, 1.5 çay bardağı süt, 1.5 çorba kaşığı toz şeker, 25 gr. bitkisel margarin veya tereyağ, 1/2 çorba kaşığı instant maya, 1/2 çay kaşığı tuz, 1/2 paket vanilya
Krema Malzemeleri: 1.5 su bardağı süt, 2 çorba kaşığ un, 1 çorba kaşığından biraz az nişasta, 1 yumurta sarısı, 1/2 paket vanilya, 1 yemek kaşığı margarin, 2 Türk kahvesi fincanı şeker.
YAPILIŞI: Hamur için kullanılacak sütün 1/2 çay bardağı kısmını hafif ılıtarak, içine bir tatlı kaşığı şeker ve mayayı ilave ederek, yaklaşık 20-25 dakika kabarması için bekletin.
Derin bir kabın içine, unu, şekerin kalan kısmını, sütün kalan kısmını, yağı, vanilyayı,tuzu ve kabaran mayayı ilave ederek, iyice yoğurun. yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin.
Hamurun üzerini örterek 1 saat 15 dakika kadar bekletin. -Hamur 2 katına çıkmalı-
Hamurdan, ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak, yağlı kağıt serili tepsiye dizin. 15 dakika kadar daha bekletin.
Sürenin sonunda 190 derecede 15-20 dk kadar pişirin.
Diğer taraftan kremayı, tarifinde yer alan malzemeleri ekleyerek, koyu kıvama gelinceye kadar pişirin.
-Çok koyu olursa biraz süt ile inceltebilirsiniz.-
Pişen hamurlarınızı, ortasından ikiye keserek, içlerine krema malzemesinden 1-2 tatlı kaşığı kadar koyun ve diğer yarısı ile kapatın. -Sandviç gibi-
Üzerine bol pudra şekeri serpin.
Hadi afiyet olsun,
Rejimde olanlara da-üzülerek- geçmiş olsun:)
Alman Pastasını çok severim. Minik halleri ise çok şirin görünüyor. Yalnız tarifteki kuru maya acaba instant maya mıdır?
YanıtlaSilElinize sağlık.Sevgiler...
Günaydın,
YanıtlaSilevet instant maya,
Sevgiler, teşekkürler...
sabah sabah , gözümü açtım aman allahım, elimi uzatıp almak mümkün olsa...
YanıtlaSilalp sana kocaman öpücükler vermiştir...
"sen nasıl bu kadar güzel şeyler yapabiliyorsun" dedi:) bir sırrım var zannetti:) Dedim ki, senin için yapıyorum, yüreğimle yapıyorum, her defasında bir tutam sevgi ekliyorum, hep içimden geleni yapıyorum:)
Sil"hııı" dedi, kaptı bir tane, ayağında top evin içinde, her yer pudra şekeri, burun, surat:)
Offf ya nefis görünüyorlar. Gel de başla diyete:)
YanıtlaSilsenin diyetlik halin mi var, iki çocukla yaaa...ye istediğini, enerji lazım sana:) Rus güzelim benim:) -hatırladın mı?:)-
SilGünaydın:) Nasıl da iştah kabartıcı görünüyorlar mmm mis gibi. :) Ellerinize sağlık:)
YanıtlaSilTeşekkür ederim, çok güzel oldular gerçekten.
SilEmelcim harikasın. Ne kadar da güzel olmuşlar öyle. Kesinlikle deneyeceğim.
YanıtlaSilSevgiler..
Teşekkürler, dene mutlaka seversin sende.
Silemoşum ellerine sağlık.. tariflerinin her birisi birbirinden güzel, değerli ve lezzetli.. alpimi çokça öperim.. selamlar..çağla
YanıtlaSilÇağlacım, yap sende doğa kuşuma:)
SilBir de var ya, sende yediklerimizin hala tadı damağımda. Toplaşalım bir ara bende.
Çok teşekkürler canım benim.
benim de damağımda biliyor musun:) ne kadar güzel bir gündü:) toplaşmak şart da ah bu zaman,,zalimsin zaman:)
SilYaparken beni çağır hamuru ben yuvarlarım. Elime alınca bi hoş oluyorum mayalı hamuru :) Saatlerce oynarım bıkmam...Kreması filan süper görünüyor. Bunu dosyaya not ediyorum inşallah deneyeceğim...
YanıtlaSilsenin cheese cake i yapacaktım, sonra bu tarifi buldum annemin verdiği bir kitapta. Çok güzel oldu, yaz sende tarifi bir yere.
SilBir daha ki sefere atla gel, sen yoğur o zaman:)
Bol bekletmeli, insanın sabırsızlığını artıran bir tarif. Öyle görünüyor ki beklettiğine de değiyor. Not ettim, bol vaktimde yapmayı istiyorum. Ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilEvet mayalama süresi sıkıcı, ama ben bu sefer mayalayıp çıktım evden. İşlerimi hallettim geldim, bir barktım tepelere ulaşmış bizim ki:)
SilÇok teşekkürler
Çoook güzel görünüyorlar, akşam işten çıkınca yapıcam ellerinize sağlık. Pardon hamurunda yumurta var mı acaba?
YanıtlaSilhayır yumurta yok,
SilTeşekkürler
Emel hamur ne guzel puf puf, goruntusu de harika , eminim tadida nefistir.Ah emel ah kilo isleri de olmasa ...Ellerine saglik canım
YanıtlaSilevet puf puf oldu sahiden.
SilKilo ile ilgili yazdım ben sana:)
ellerinize sağlık, anlatımınız da hemen kalkıp yapma hissi veriyor. galiba bu günün tatlısı belli oldu bizim evde. sevgiler....
YanıtlaSilHadi kolay gelsin, çocuklara çok seviyor, bir de tam ellerine göre ya..kremalı falan. Bayılıyorlar.
SilBayılırım Alman pastasına! Fazla maya beni de rahatsız eder, mahlep ve vanilya gerçekten iyi çözüm Emel. Böyle minik minik olunca daha bir yenilesi olmuş. Tabi o güzel minik Alp&Mete notunu da es geçmemek lazım, detaylarla hayatı güzelleştiren ellerine sağlık.
YanıtlaSilSende detaycısın ya, bak nasıl fark ettin hemen:)
SilAlman pastası ile ilgili okul yıllarımdan kalan anılarım var. Ne zaman yesem, o günlere giderim. Anı bol bende:)
Çok teşekkür ederim Monicacım.
Ellerine sağlık!
YanıtlaSilYiyemem ama yiyene de mani olmam :)))
Yeme sen canım benim. Tansiyonun falan çıkmasın aman. Misafirlere yaparsın istersen. Çok şık sunumuda.
SilTam senlik.
Ben de bayılırım mayalı hamurlarla oynamaya, kabarmalarını beklerken gelip gidip seyredip, parmağımla o şişen hamuru dürterek tekrar eski hale gelişini seyretmeye..Galiba bizimki yemekten çok oynama üzerine bir ilişki, bak şimdi farkına vardım:))...
YanıtlaSilevet, oyun saati benim içinde:)
Silbaktım,baktım emel dedim senin yaptığını ....kimse yapmaz:))) aşkolsun rejim niyetindeyim:(
YanıtlaSileline sağlık,nefis bi görüntü
Rejimde değil, niyetindesin:)
Silooooo..daha vakit var o zaman:)))
Teşekkürler Havvacım...
şu mutfağın dilini bir de ben çözebilsem diyeceğim ama artık hiç ümitli değilim, yolun yarısından fazlası kötü geçti:)
YanıtlaSilsen en zor dillerden birini çözmüşsün, bunu mu çözemeyeceksin:)
Silİste yeter ki, alasını yaparsın.
ellerınıze sağlık nasıl güzel bır tarıf denemek lazım
YanıtlaSilbloğumda cekılısm var beklerım sevgıler*-*
Bircan teşekkür ederim çekiliş davetini bir kaç kez aldım da, sağol ben katılmıyorum çekilişlere, eksik olma.
SilUzun yıllardır yemedimmmmmm yakında almak farz oldu..çünkü beceremem biliyorum zaten vaktim d eyok bıdıktan sebep :)
YanıtlaSilçook cnaım çekti
Bıdık büyüsün, beraber yaparsınız:)
SilVer eline yuvarlasın dursun:) yapışmıyorda...
Ay Funda benden yıllardır ister, bir Alman pastası yapmadın bana der durur. Benim de maya ile hiç bir teşviki mesaim olmadı, ürküyorum kendisinden:(
YanıtlaSilAma şimdi sen güzel güzel anlatmışsın, ee fotoğraflarda var, denerim sanki ben bunu.
Deneyeyim bence!!
Ellerine sağlık...
sana bir şey diyim mi Ayda, Valla kek yapmak daha süprizlere açık. Yani fırından ne çıkacağını tahmin edemiyorsun. Ama maya, baştan kabarmıyorsa zaten sıkıntı var. Kabarmaya başladı mı, sonuç hüsran olmuyor. Yap sen bunu Fundacığıma. Yılların hasreti sona ersin artık, yeter yani:)
SilÇok teşekkür ederim bu sıkışık zamanlarında bile vakit ayırıyorsun, mesaj yazıyorsun. Sağol.
Çocukluğumu hatırlattınız bana...Neredeyse her gün alırdım alman pastası,afiyetle yerdim:) Eskisi gibi güzel değil artık:( Elinize,emeğinize sağlık...Muhteşem görünüyorlar...Afiyet olsun...Sevgiler...
YanıtlaSilEvet niye bozdular, ya da biz büyüdükte kirlendi mi dünya acaba Sevgili Füsun:)
SilBende eski tadı alamıyorum pastanede olanlardan. Ya da o eski tadımız yok bilemedim:))
Benim canım ablamın elinden çıkan herşey çok güzel. Yemiş kadar oldum. Tarifide not aldım hemencecik,en kısa sürede deneyeceğim :)
YanıtlaSilGeçen gün bir dergi karıştırıyordum ki birde ne göreyim. Ben bu fotoğrafları,bu evin sıcaklığını tanıyorum dedim. Bu benim dünyalar tatlısı ablamın evinden başkası olamazdı. Seni düşündüm; kimbilir be kadar heyecanlı ne kadar mutlu olmuştur dedim. Yüzümde bir gülümseme belirdi, kalbinin sıcaklığını ve mutluluğunu paylaştım. Bizi tanıştırdığı için rabbime bir kez daha şükrettim. Başarıların devamını dilerim ablamm :)
Elifim canım kardeşim sağol. Ne güzel, nasıl yürekten ifade ediyorsun kendini. Çok teşekkür ederim, nasıl mutlu olduğunu ve yüreğinden geçenleri o kadar iyi hissediyorum ki, sen bir nokta bile yazsan ben hissediyorum devamında ne gelecek. O kadar yüreğimdesin yani.
SilÖperim tatlı yanaklarından, muhteşem teyzecim benim:)
Bu kadar güzel anlatımla ve görsellerle hemen kalkıp yapasım geldi :) İlk fırsatta denemek istiyorum, çok leziz görünüyor :)
YanıtlaSilPaylaşımın için teşekkürler ve ellerine sağlık, sevgiler :))
Hülyacım çok teşekkür ederim, bende sevgilerimi yolluyorum sana...
SilBu harika pastayı instagram hesabınızda gördüm ve görür görmez vuruldum kendimi blogunuza ışınladım! Bugün anneme rejime giriyorum artık tatlı yemek yok demiştim ama bu güzellik için sözümden döneceğim ve rejimi birkaç gün sonrasına atacağım ;) Tarif ve güzel fotoğraflar için çok teşekkürler, sevgilerimle...
YanıtlaSilSevgili Noni, arada böyle tatlı, güzel kaçamaklar çok iyi geliyor. Mutluluk veriyor bilirsin.
YanıtlaSilBen çok teşekkür ederim bu sıcak ve yürekten medajın için.
Sevgiler,
cok güzel görünüyor Emel, ilk firsatta yapacagim...
YanıtlaSilçağlacım yap, doğa bayılacak.
SilMerhaba Emel Hanım, tariflerinizi büyük bir keyifle takip ediyor, uyguluyor, yiyor ve yediriyorum. Bu minik Alman pastalarını da bugün deneyebildim. Yalnız bir sorun mu oldu, yoksa normali mi bu bilemedim; benim minikler ekmek gibi yumuşak oldular. Klasik Alman pastası keki biraz kıtırdır, kırılıverir ya, benimkiler minik sandviç ekmekleri gibi. Görseller beni yanılmıyorsa sizin minikler de kıtır ve kırılır gibi. Bunu öğrenirsem nerede yanlış yaptığımı bulabileceğim sanırım. Bir de, mayayla arası pek iyi olmayan ben tarifi birebir denedim ve keşke sizi dinleyip mayayı az süreyi uzun tutsaydım dedim. Tabii bu durumların sadece ben farkındayım, ev ahalisi görselden ve lezzetten memnun, çıkan 15 porsiyondan geriye birkaç ufaklık kaldı:) Paylaşımınız için teşekkür ediyorum. Sevgilerimle, İrem.
YanıtlaSilMerhaba Emel Hanım, tariflerinizi büyük bir keyifle takip ediyor, uyguluyor, yiyor ve yediriyorum. Bu minik Alman pastalarını da bugün deneyebildim. Yalnız bir sorun mu oldu, yoksa normali mi bu bilemedim; benim minikler ekmek gibi yumuşak oldular. Klasik Alman pastası keki biraz kıtırdır, kırılıverir ya, benimkiler minik sandviç ekmekleri gibi. Görseller beni yanıltmıyorsa sizin minikler de kıtır ve kırılır gibi. Bunu öğrenirsem nerede yanlış yaptığımı bulabileceğim sanırım. Bir de, mayayla arası pek iyi olmayan ben, tarifi birebir denedim ve keşke sizi dinleyip mayayı az süreyi uzun tutsaydım dedim. Tabii bu durumların sadece ben farkındayım, ev ahalisi görselden ve lezzetten memnun, çıkan 15 porsiyondan geriye birkaç ufaklık kaldı:) Paylaşımınız için teşekkür ediyorum. Sevgilerimle, İrem.
YanıtlaSilİremcim Merhaba, kusura bakma, geçmiş yayınların, sonradan gelen mesajlarını geç farkediyorum.
YanıtlaSilEkmek gibi değil, hafif kenarlarından kıtırlı, hani paskalya çöreği gibi olması lazım. Senin acaba mayalama süresinde mi bir sıkıntı oldu.
Ölçülere riayet ettiğin için, aklıma mayalanma süreci ile ilgili bir sıkıntı olabileceği geliyor. Bir daha ki sefere yaparken, hamurun kıvamına dikkat et. Ele yapışmayacak, yumuşak bir hamur olmalı. Göz göz olmalı içi piştikten sonra. Ekmek hamuru biraz daha sert. Un da mesela "sert un" olmamalı. Tam buğday falan kullanırsan olmaz.
Çok teşekkür ederim beğenmenize çok sevindim ayrıca.
Sevgiler