Pazartesi, Aralık 08, 2014


Önce elmayı fırına ver, sonra elini kalbine koy










Evet, tarif bu kadar.
Elmaları fırına verdikten sonra, elinizi kalbinize koyun ve elmalar pişene kadar ( yaklaşık 15 dakika)  öylece kalın.
Fırının içinden gelen elma kokusu, ocakta koyulaşmaya yüz tutan, tarçınlı, anasonlu şerbet, sizi olduğunuz yere sabitleyecek, kalp atışlarınızı hızlandıracak, adrenalin ve ardından acayip bir mutluluk hissi.
Bu daha yemeğe başlamadan ki durum.
Yedikten sonrasını ben anlatamayacağım.
Zira, yudum reklamlarındaki gibi havalanmışım, tepeden bakmaya başlamışım ki, bu kısım hiç şık olmamış evdekiler için:)
Kaşığımı da, o telaşla yukarıda unutmuşum, bi koşu havalanıp geleyim ben:)
Komiklik yapmamam lazım, ciddi yazmam lazım, haftabaşı, işbaşı, ofis ciddi.
Harikulade bir hafta dileyim size o zaman,
Esirikliler, sağdan-soldan esenler uzak dursun, esenlikler, şenlikler olsun bu haftasonu.

Fırında Elma
4-5 adet amasya elması, 100 gram şeker-kahverengi şekerde yakışır- 200 mlt su, 1-2 adet çubuk tarçın, 2-3 adet yıldız anason, 1 yemek kaşığı limon suyu, yarım limon kabuğu rendesi.
Elmaları yıkayıp, kurulayın. Kabuklarını soymadan, ortalarını çıkarın, fırın kabına yerleştirip, 180 derecelik fırında 15-20 dakika yumuşayıncaya kadar pişirin.
Diğer tarafta, tencereye, suyu, şekeri, yıldız anasonu, tarçını koyup, orta ateşte kaynatın. Kaynamaya başladığında altını kısın ve 15 dakika kadar şerbetin kıvamlı-koyu hale gelmesi için pişirmeye devam edin. Limon kabuğu ve suyunu ekleyin.
Koyulaşan şerbeti, fırından çıkardığınız elmaların üzerine dökün ve 180 derecelik fırında 10 dakika kadar daha pişirin.
Elmaları badem ve nane ile süsleyerek, ılık servis edin.








11 yorum:

  1. Önce bu fotoğrafa bak sonra dön işine ciddiyetle çalış.Olmaz olamaz görüntüyü unutmaya çalışsam,verdiğin tarifi unutamam.Benim bünye okurken bile adrenalin salgıladı vallahi.Mutlu haftalar canım.Çabuk geçsin pazartesi...

    YanıtlaSil
  2. o değilde elmanın içinin o muntazam oyulma işlemine hayran kaldım ben:)
    pek damak zevkime uymaz bir tatlı olsa da kareler şahane olmuş ben onunla yetindim..
    hadi gideyim işler beni bekler,
    öperim..

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık Emelcim, elmanın her türlüsüne eyvallah bizim evde ;)) ben buna benzer bir tarifi, kabuklarını soyup yapıyorum. Kesinlikle hafiflikten öldü ölecek bir tatlı :)))
    Sevgiler, iyi haftalar canım..

    YanıtlaSil
  4. yapmak yemek şöyle dursun, görüntüsü bile havalanmaya yeter. ellerine sağlık:))

    YanıtlaSil
  5. Ay o elmaların göbek deliklerine de dondurma yada krem şanti falan mı koysak!!! Deli gibi canım istedi şuan.. Öğle yemeğine de çıkamadım simitle geçiştirdim, hakkım yani benim de böyle bir tatlı yemek!!!
    Akşama yapsam mı, evde iki elma vardı??
    Baştan çıkartıyorsun adamı be Emel!!!

    YanıtlaSil
  6. Kokusu ta buralara kadar geldi bir evde en sevdigim koku elma tarcin müthiş

    YanıtlaSil
  7. mükemmel görünüyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  8. Evde elma olsaydıda bende havalansaydım iyiydi. Kaşığı hatta kendimi unutabilirim havada:) Fotoğraflar her zamanki gibi harika beni benden aldı, tarifte tam benlik. Şuan yutkunarak ellerine sağlık diyorum:)

    YanıtlaSil
  9. Ellerine sağlık Emelcim, o nasıl muntazam bir oymadır? Elmalı-tarçınlı tatlar tam benim kalemim. Off canım çekti , şimdi burda olsa, hiç üşenmem koşa koşa gidip kaymaklı dondurma alır, taçlandırırım bu güzelliği.

    YanıtlaSil
  10. Ay Emel seninle şu aynı şeyleri beğenme ve alma işine bayılıyorum.. Senin şu kovadan geçen kış bende almıştım, ama biraz eskisin, parlaklığı gitsin diye bütün kışı dışarıda geçirttim zavallıya.. Sonunda aynen seninki gibi sapı paslandı, kendisine fazla birşey olmadı.. Ama bu kış onun için daha bir zihni sinir projem var.. Deniz suyu ile eskir dediler, bende havalar biraz durulsun, denize sallandıracağım onu:))

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Emel;
    Trileçe tatlını sonunda geçen hafta cmt. günü 15 kişilik misafirime yaptım. Herkes bayıldı ve hepside tarifini istedi.
    Sayende bu arnavut tatlısını öğrendim. Teşekkürler...
    Ebru

    YanıtlaSil