Çarşamba, Haziran 04, 2014

Lavantalı Sütlaç












Önce mesaj geldi, "oh, nihayet bitti" diye. 
Başta "ne oluyoruz" dedim, ne bitti?, niye oh?
Mesajın devamını okuyunca, Sevgili Cenk'in cafefernando kitabını bitirdiğini anladım. Bir "oh" da ben çektim, çünkü, kitabın çıkmasını, aylardır sabırsızlıkla bekleyenler arasındaydım.
Cenk, uzun ve meşakatli günleri, kitabı oluştururken yaşadığı, hep en iyisi olsun titizliğindeki hassasiyetini dile getiren harika bir post yayınlamış geçenlerde. Henüz kitap baskıdaydı, daha çıkmamıştı. Sanırım, çok yakında kitapçılarda bulabiliriz.
Beni fotoğraf çekmeye heveslendiren, food styling konusundaki mahirliği ile büyüleyen iki erkekten biridir Cenk. Onun yemek fotoğraflarına baka-baka, çok şey öğrendim zaman içinde.
Diğeri de Mete'dir. Mete'nin, çektiği doğa ve manzara fotoğraflarına ait arşivini bir ara paylaşırım izin verirse. Muhteşem bir gözü vardır onunda. Hava karanlıkmış, ışık yetersizmiş asla bahane etmeden çeker ve çektiklerine "nasıl yani ya, yok artık, birşey yapıyorsun sen bunlara" diye itirazım çok olmuştur.
Cenk'in, kitabının içinde, bu tarifi var mı bilmiyorum ama benim çok sevdiğim ve arada lavanta kokusunu derinden hissetmek istediğim zamanlarda yapar yer, yediririm bu sütlaçı.
Vesile ile, Sevgili Cenk'i, buradan da tebrik edeyim, başarılarının ve o güzel fotoğraf karelerinin devamını dileyeyim.

Tarifte adı geçen arborio pirinci yerine ben normal pirinç kullanıyorum. Sütlacı, sulu sevdiğimiz içinde, nisaşta miktarını azaltıp, süt miktarını biraz arttırıyorum. Kıvamlı sütlaç sevmiyoruz biz. Siz de damak zevkinize göre ayarlayın olur mu?


29 yorum:

  1. I love rice pudding, but I've never had lavender rice pudding, but these pictures look so pretty I wish I had the recipe so I could try it.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. it has very different tastes, you should try to do regina.
      Loves from heart

      Sil
  2. Günaydın...
    Sütlaçı o kadar çok severimki anlatamam.
    Annem pişirdikten sonra ki sağolsun öyle 1 kg süt ile yapmaz bizim ev bol kepçe lokantası bol bol yapılır. Kaselere bölüştürürken benim kase en büyük olan olur. Tencere tam boşaltılmaz bol sıyırma payı bırakılır.
    Allahım önce kaşıkla sonra parmakla kalan kıyı köşe sıyrılır :)))
    Ve inan bunu kaç yaşıma gelirsem geleyim yaparım :) hiç utanmam ...
    Lavanta kokusunu severim sütlaçta nasıl olur bilemedim . Bir denemek lazım :))
    Yağmurlu bir güne selam olsun ♡♡♡♡

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haha:) bu sıyırma payı bizde de var Gülaycım. Alp ve Mete tencerenşn dibi için kapışırlar genelde:)
      Lavantalı denemelisin o halde. Hafif bir lavanta tadı değiyor damağına, çok baskın değil ama aromayı hissediyorsun. Değişik bir sunum, değişik bir tat. Bir kere dene, beğenirsen devamı gelir nasılsa bir sütlaç aşığı olarak:))

      Sil
  3. Ah o kitap benim de dört gözle beklediğim kitap.Alınca hemen yanağını dayar uyursun tariflerden deneyeceğim.Ve evet çok ilham alacağım çok şey öğreneceğim kesin.Çünkü senin fotoğraflar da aynı etkiyi yaratıyor bende.
    Sütlaç eşimin vazgeçilmezi.Dur ben bişey yapıyım değişik desem boşver sütlaç yap değişiklik olsun der o kadar yani.
    Neyse uzattım yine haria görseller ,yine aynı ağız sulanmalar eşliğinde ayrılıyorum sayfandan.Sevgiyle kal Emelcim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha baskı yeni bitmiş, herhalde önümüzdeki hafta falan raflarda yerini alır. Sende yaz yorumlarını, merak ettim.
      Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için.

      Sil
  4. Merak ettim lavantalı nasıl oluyor acaba tadı? Eline sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. böyle, damakta hafif bir lavanta esintisi oluyor Ebrucum. Çok baskın değil ama bence yeterli bir aroma veriyor. Sen sevebilirsin diye düşünüyorum.

      Sil
  5. Güzel kadın senin elinden ben lavantalı sütlaç da yerim ...
    Cafe Fernando'yu duydum ama yemek bloglarına pek takılmıyorum ben -en azından bir süre daha böyle - ama fotoğraf kısmı beni de heyecanlandırdı doğrusu. Bir bakayım .
    Mutlu sabahlar canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende tariflere değil, fotoğraflarına bakıyorum genelde Nilgüncüm. Cenk in tariflerinin çoğu biraz fazla malzemeli ve denediğim bir zor. Çok detaycı olmasından kaynaklanıyor bu da tabi. Ama görselleri için ölüp bitiyorum diyebilirim.
      Sana da güzel bir sabah diliyorum, mail attım sana bu arada...

      Sil
  6. Aaaa lavantalı mı hiç yemedim ,kokusunu hayal edebiliyorum, merak ettim tadını .
    Bir denemek lazım ,ellerine sağlık Emel.

    YanıtlaSil
  7. Mmm işte bu tam benim tatlım! Ellerine sağlık Emel. Fotoğraflar yine mis. Sade bir Provence havası :) Cenk duyurmuş kitabın bittiğini 29'unda ben de gördüm, mutlu oldum. Ne güzel herkesin birbirinden böyle ilhamlar, cesaretler alması. Amerikan yaşantısını ve gençliğe pompalanan Amerikan rüyası safsatalarını sevmesem de Amerika'da yaşasam yerleşmek istediğim tek yer masal kasabası Carmel derdim hep. Kişi başına neredeyse 2-3 antikacı ve sanat galerisinin düştüğü, benim Hansel&Gretel evleri dediğim evleri olan Carmel, Cenk Sönmezsoy'un da emeklilik hayaliymiş :) Birbirimizden uzak olduğumuzu düşündüğümüz, tanımadığımız birçok insanla ne çok ortaklıklar, düşler, hayaller çıkıyor böyle. Net dünyasının asıl tatmini bu olsa gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. işte böyle kuruluyor zaten dostluklar Monicacım. Birbirimizi çekiyoruz herhalde. Ortak daha neler var, bir kaşılaşsak, dökülecek ortaya:)

      Sil
  8. aaa çok merak ettim tadını ...denemem lazım. lavanta 2 yıldır habire yaprak veriyor, hiç çiçeği olmadı....afiyet , bal olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu sene Alaçatıdan getirdiğim lavantadan yaptım Ayşencim. Benim lavanta da aynı senin gibi, geçen seneden beri safi yaprak. Çiçek vermedi.
      Ama bizim sitede her yer lavanta çok şükür. Bu sene toplayacağım epey bir, kurutacağım.

      Sil
  9. Lavantayı çok severim farklı bir tarif emel, mis gibi kokar herhalde eline sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar;
    Bende uzun zamandır Sevgili Cenk'in kitabını bitirmesini heyecanla ve büyük bir sabırsızlıklar bekleyenlerdenim. Ben de ondan inanılmaz ilham alıyorum. Bazı yemek fotoğraflarına sık sık bakarım hatta oraya buraya asarım ki göreyim daha çok tutku dolayım pişirmek adına diye:) Aynı zamanda tavrı ve yazma biçimiyle de gönlümde yeri vardır Cenk'in.
    Sütlaç benim de en sevdiğim sütlü tatlıdır. Anneannem harika yapardı eskiden, kase kase yerdim:) Biz de ailecek koyu severiz. Lavantalısını denemedim ama biliyorum, hem harika da olduğuna eminim. Cezayir'de birkaç kez denedim ama sütlerin içinde ne varsa bir türlü kıvamı istediğim gibi olmadı. Lavantam var ve arborio pirincim de var bu akşam denemek büyük keyif olacak:)
    Sizin de fotoğraflarınızı büyük bir keyifle izliyorum ben, yeniden söylemeden edemeyeceğim.
    Çok sevgiler selamlar bu diyarlardan:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tuğbacım, o kadar uzaklardan, bu kadar yakın duygular için ben teşekkür ederim.
      Sevgiler

      Sil
  11. Lavantanın yenebileceğini hiç düşünmemiştim..
    Cenk Beye başarılar dilerim ne mutlu ona.. Kitap çıkarma hayali harika bir hayal..ben de yaşadım yaptım çok mutluluk verici bir anı oldu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet aslında insan yemeğe kıyamıyor.Sadece koklasak bu güzelim çiçeği değil mi? Ama olmaz, illa ki herşeyin bir tadına bakacağız:((

      Sil
  12. Cenk'in kitabını heyecanla bekliyorum.:) Yazısının başlığından, sona geldiğini tahmin etmiştim. Lavantalı sütlaç ile ben de, Cafe Fernando tariflerinde tanıştım ve kızıma Fransa'ya giderken ilk siparişim lavanta özü oldu:)) Muhteşem olduğunu biliyorum:) Afiyetler olsun hepinize Gün Işığı.:) Puslu bir güne, ışıdın yine... sağ ol:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl birşey Nilgünüm bu lavanta özü. Vanilya gibi mi? Muhteşemdir kokusu eminim. Daha yoğundur.
      Çok teşekkürler:)

      Sil
    2. Emelcim sıvı kullanımlı ve Arome Naturel markasının ürünü. ben hem menekşesini hem de lavantasını kullanıyorum. Bu arada sana dip not.:)) Kullanırsan, filtre kahveye bir iki damla ilave et:))) Muhteşem... Benim " Bu aromalar başa bela" başlığındaki yazımda okumuşsundur belki.:))Sevgiler tekrar.

      Sil
  13. lavantalı lezzetler ve kreatif fikirler ile dolu bir kitabım var, gel bir gün içinden seçelim deneyelim :) ellerine sağlık ;) tartım da pek güzel oldu bu arada :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gördüm dün INGde ve inanamadım bu benim tarif mi dedim:) senin elinden çıkan herşey bir değişik oluyor zaten. Niye şaşırdıysam:)
      O kitabı çok merak ettim:)

      Sil
  14. Merhaba. Lavantanın sütlaç da kullanıldığını ilk kez duydum.Denemem gerek .Ellerine sağlık.
    Mis gibi kokmuştur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende çok şaşırmıştım ama tadı çok hoş. Denersen yaz bana. Merak ediyorum beğendin mi diye?

      Sil