Pazartesi, Mayıs 26, 2014

Ev yapımı kayısı marmelatı & Kayısılı tart















Kayısı vakti, zamanı gelmiş ama henüz tatlanmamışlar.
Çarşamba günü, pazardan, seçerek aldığım burdur kayısılarının o çilli ve sapsarı hallerine aşık olmasam, daha elimi sürmeyeceğim ama dayanamadım.
Yarım kilo aldım, geldim eve.
Ortalarından ikiye bölerek, 4 yemek kaşığı şeker ve 4-5 adet karanfil içinde 4-5 saat beklettim. Sonra, tencereye 2 su bardağı su ve 4 yemek kaşığı şeker koyup, kaynattım. Hafif kıvamlanan şerbetin içine, kayısıları ilave ederek, -arada bir karıştırırak- 45-50 dakika kadar orta ateşte kayısılar iyice dağılana kadar pişirdim.
İyice koyulaşmasına yakın, 1 yemek kaşığı limon suyu ilave ederek, ocağın altını kapadım ve marmelatın soğuması için beklettim.
Kavanozlara koyarken, bende bir hava, bir havalanma sormayın. Gören-duyan hiç yapılmamış birşeyi yapmışım zanneder o derece beğendim marmelatımı yani:)
Tart için:
1 yumurta
3 yemek kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı yoğurt
2 tepeleme yemek kaşığı bitkisel margarin veya yumuşak tereyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1/2 çay kaşığı karbonat
1 fiske tuz
1/2 limonun kabuğu-rende-
Ele yapışmayacak kıvamda un (4-5 su bardağı kadar)
Tüm malzemeyi karıştırıp, ele yapılmayan bir hamur elde edin.  -Ben, 13 cm çapında 2 adet tart kalıbı kullandım, dilerseniz siz 26 cm'lik tek bir kalıba da yapabilirsiniz.-
Tart kalıplarını yağlayın.
Hamurdan tart kalıbı boyutunda bir parça kopararak, merdane yardımı ile açın ve kalıba yerleştirin. Ortasına çatalla delikler açın. Kayısı marmelatını, tepeleme kalıbın içine doldurun. Üzerini kalan hamurla kafes-kafes şeritlerle kapatın. - iki kalıp kullanacaksanız aynı işlemi tekrar edin.-
180 derecede 40 dakika kadar pişirin.
Fırından çıkardığınız tartların üzerine kayısı marmelatının sulu kısmından sürün -parlamasını sağlayacak- ve soğuduktan sonra pudra şekeri ile süsleyin.












21 yorum:

  1. Becerikli bayan, yine harikalar yaratmışsın mutfakta, ellerine sağlık Emelciğim.

    YanıtlaSil
  2. oh oh ellerinize sağlık çok nefis görünüyor tartın nelisi olursa olsun çok severim sizinkilerde çok lezzetli görünüyor eminim tadıda öyledir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tadı da çok güzel oldu elif. Şekeri de az, baymadı.
      Çok teşekkürler

      Sil
  3. Kayısı marmelatı ımm bayılırım:) ellerine sağlık enfes görünüyor,, bizim evde en çok çilek reçeli sevilip tüketildiğinden bende minik çileklerin çıkmasını bekliyorum.. öperim,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çilek yaptım bende sebuş, bitti:) Yine yapıcam bitmeden. Sende koysana merak ediyorum nasıl yaptığını.
      Çok teşekkür ederim.

      Sil
  4. Ellerine sağlık Emel. Bizimkiler buna pasta flora derler. Madame Matilda diye bir tanıdığımız vardı, çocukluğumun en güzel pasta floralarını onun elinden yemişimdir. Fotoğrafların beni o günlere, o tatlara, kokulara götürdü. Seviyorum Emel'in biricik blogunu :)




    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pasta flora:) Bayılıyorum sizin şu tatlı-pasta-börek isimlerinize.
      çok teşekkür ederim Monicacım

      Sil
  5. Kayısıyı kendi halinde yemekten çok, reçel halini seviyorum. Hele de bu reçel turta halinde hizmet ediyorsa mideme işte o zaman beni kimse durduramaz, alimallah bitiriveririm koca bir tepsiyi! Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Kayısı zamanını dört gözle bekliyorum ben de...
    Birinciliği kiraza vermekle birlikte yaz meyvelerinin hepsini çok seviyorum o kadar ki dün sabahtan akşama kadar sadece meyve yedim. Verdiğim 5 kiloyu bu tarttan bir dilim yiyerek kutlasam mı ?
    Güzel kadın her yaptığına sevgini koyarsan böyle oluyor işte. Elinin değdiği her şey güzelleşiyor...
    Mutlu bir hafta dileğimle öpüyorum seni ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 5 kilo mu??? Maşallah Nilgüncüm, tebrik ederim. Bence arada bir kendine bu azminden ötürü ödül ver. Ne istiyorsan ye:)
      Çok tebrik ederim, çok iyi gelmiştir o 5 kilonun gidişi sana.
      Teşekkür ederim, öperim bende.

      Sil
    2. Daha çoook kilom var ( geldikleri gibi gidecekler ama.)..
      En sevindiğim şey ise kan şekerimdeki dalgalanmaları kontrol altına almayı başardım Emelciğim,Yolun başındayım ancak çok yemekten değil şeker nedeniyle aldığım kilolar yavaş yavaş gidiyor. :)

      Sil
  7. emel kahvemi elime aldım, bilgisayarın başına geçtim ki, sayfamda bu muhteşem tartlar ve nasıl bir fotoğraf çekmektir, hani elimi uzatıp alsam , ısıracakmışım gibi, neyse mutfağa gidip 2-3 kayısı kurusu aldım kahvemin yanına, niyet diyerek yiyorum.
    aman tanrım nidaları da cabası :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin reçellerinin yanında, benimkinin lafı olmaz. Yana yakıla reçellik gül arıyorum bu ara:) sen beni baştan çıkardın o reçellerinle, o görüntülerinle.
      çok teşekkür ederim Ayşencim, bir yudumda benim için al kahveden.
      Enerji veriyorsun insana...

      Sil
    2. ADSIZ olarak mesaj atanlara:
      Bundan böyle "ADSIZ" olarak gelen hiç bir maili yayınlamayacağımı bildirmek isterim:( Bir iki tanıdığım bildiğim google üyesi olmayan arkadaşım var, adsız olarak onlardan mesaj geliyor, onların dışında, isimsiz, imzasız, eleştiri boyutunu aşmış, "Amacının ne olduğunu anlamadığım mailleri" yayınlamıyorum.

      Sil
  8. kayısı sevmeyen ben fotoğrafların içine düştüm yahu! ellerine sağlık Emel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahucum benim💕bende sevmem biliyor musun🙋ama alp yiyince bayılıyorum bu meyveye😍💐 teşekkür ederim çok sağol🙏

      Sil
  9. Emell o nasıl güzel bi renk, ellerine sağlık.. Şimdi benim aklım dolapta öylece bekleyen kayısılara gidiverdi, ama hiç de beceremem ki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla beceremem deme hiççççç inanmam💕🙋👯 senin yaptığın turtaları gördükçe turta fotosu çekmek içimden gelmiyor☺️😍birde reçel işine girersen yandık ki ne yandık☺️🙀ipek sağolsun oyalıyor seni bu ara🙏💕🙋😍

      Sil