Perşembe, Mayıs 08, 2014

Dünyamız Değerli












Amerika ve Avrupa da bir çok ülke bugün naylon poşet kullanımını tamamen yasaklamış durumda. Bizde "sıra ona gelene kadar daha neler var" diyeceksiniz belki ama, ben "gidecek başka bir dünya henüz bulunamadığı için", bu naylon poşetlerin doğaya verdiği zararları çok fazla önemsiyorum.
Market-pazar alışverişlerinde, file ya da bez torba kullanmaya özen gösteriyorum.
Geri dönüşümlü olduğu söylenen, naylon poşetlerin sadece %1'lik oranı geri dönüştürülebiliyor. Bu nedenle inanmayın, üzerinde geri dönüşüm logosu veya yazısı olanlara.
Bir kişiyi bile bilinçlendirsek bu aşamada kârdayız.
Haydi naylon poşetler askıya, bez torbalar kollara takılsın.

Bu fotoğrafları çekerken, balkon demirlerine konan bu güzel güvercinde sanki beni destekler gibi, başı önde öylece kıpırdamadan kaldı epey bir süre.
İzni olmadan yayınlıyorum, beni affetsin:)

Bez çanta: Migros 9 TL
Karanfiller: Migros, tanesi 2 TL








28 yorum:

  1. Ne iyi ettiniz! Benimde izine gittigimde en cok kizdigim seylerden biridir bu konu! Hatta eve yakin olan Bim`deki calisanlara ilettim,"patronunuza söyleyin artik bez torba satisina baslasin lütfen!" dye,iletecegini söyledi,bakalim seneye görecegiz! Annemlerin evi posetten gecilmiyo,herseyi posete koyup vermeye calisiyorlar,ben anneme her yil yenilerini götürüyorum,oda cok seviyor bez torbalarini ama yinede posetlere koydurmada da gelmiyor sanirim:))

    Fotograflar harika!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Metro da mesela, ücretli poşet satılıyor, para caydırıyor insanları bir nebze. bakıyorum herkes elinde kağıt poşetler veya büyük bez torbalar ile geliyor.
      Bilinç zaman alıyor bizde. Biraz daha vakit var.

      Sil
  2. Bu poşet torba alışkanlık olmuş.vazgeçemiyoruz. Ben bir defa pazara sepetle gittim. Pazarcı ısrarla naylon poşete koyuyor. Pazarcı ile kavga edince insan strese giriyor.Vazgeçtim.Ama yılmamak lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pazarlarda bir de renk renk. Çoğu kimyasal kokuyor, renkten ötürü belkide.

      Sil
  3. Fotoğraflarla ve bilgilendirici mesajınla harikasın canım, birde uygulama boyutunda sahip çıkarsak düşüncemize ne mutlu bize, ne mutlu yarınlara...

    YanıtlaSil
  4. Bu güvercini görünce aklıma geldi... Ben henüz 7 yaşındayken, bizim evin arka odasına iki tane güvercin gelirdi her sabah bende okula gitmeden önce ekmekleri ufak ufak doğrar pencerenin önüne koyar sonra onların gelmesini izlerdim. Onlar geldiğinde zafer bakışımı atar okula giderdim!

    Çocukken her şey ne kadarda masumdu :) Keşke o masumluğumuz hep kalsa...
    Doğa bizim yuvamız.

    Çok sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen dediğin gibi, doğa bizim, tüm canılıların yuvası. Ama en çok tahrip edende biz insanoğlu ne yazık ki...

      Sil
  5. Çok haklısın.. naylon poşetler paralı olursa eminim herkes bez torba yada file kullanmaya başlar :)
    Başka türlü hayatta vazgeçilmez poşetlerden :O

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet işte yukarıda da yazdım, metro da paralı. Para girince işin içine caydırı oluyor. gerçi çok cüzi bir rakam metroda. 0,25 kuruş ama olsun, buda bir engellemedir nihayetinde.

      Sil
  6. Benim de evde filem bez çantalarım var ama bazen yanıma almayı unutuyorum :(
    BU arada marketlerin verdiği poşetleri çöp torbaıs olarak kullanıyorum ben :( çöp torbası olarak ne kullanıyrosun özellikle çöp torbaıs mı alıyorsun merak ettim ben de doğrusunu iyisini yapmak istiyorum çünkü..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çöp torbası olarak, satılan ağzı kapatılan torbalardan alıyorum mecburen. Şimdilik ona bir çare bir yok:( En azından, market alışverişlerinde kesersek, bir nebze işte...

      Sil
  7. "we love you! " duyarlı kadın...;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, slogan bana uyarlanmış:))) Teşekkürler:)

      Sil
  8. Her konuda ne kadar geriden gidiyoruz ya...Yurtdışında herkes poşetiyle geliyor doldurup gidiyor. Neyse bi yerden başlamak lazım doğru. Karanfiller çok güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ebrucum, başladık bir yerden, en azından bilinç oluşturmak gerek. Biraz değil epey zaman alıyor bizde bu işler.

      Sil
  9. başka dünya yok emelciliğm, farkındalık çok önemli doğa bize bu kadar cömertken ,biz onu günden güne yok ediyoruz.balkondaki misafirde desteğini esirgememiş canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, çok anlık çektim ama yakalıdım pozunu:)
      Sembol gibi oldu:)

      Sil
  10. Ahhh Emelcim doğaya verdiğim en büyük zararlardan olduğunu çok iyi biliyorum ama bu konuda çoook kötüyüm. Kendime çok kızıyorum bu konuda ama bir türlü alışkanlık haline getiremedim maalesef. Kullanmayı çok sevecğim bir bez torba bulursam belki bu kötü huy biraz uzaklaşır benden. Dur ben bir bakayım Migros'a..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kızma kızma, hepimiz yapıyoruz arada sırada.
      Önemli olan o bilinci başlatıp, koruyabilmek.
      Olacakta inşallah.

      Sil
  11. Çok gerekli bir konu bence. Bir yerden başlamak lazım.
    Markette alınanları koymak dışında orda olan bütün poşetleri kendi poşetine dolduranlarda var. Çöp poşeti niyetine kullanılıyor ki çöp poşeti çok pahalı bir şey değil.
    Bilinçlenmek lazım. Güvercine de diyecek yok. Eminim yayınladığını bilse çok mutlu olurdu.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ya bir de o durum var:(
      bütün poşetleri toplayanlar...
      Yapacak bir şey onlara hakikaten. Neyse biz bir avuç kişi olarak başlayalım, gerisi gelir inşallah...
      Bu sabah gelmedi güvercin pencereme:(
      Küstü sanırım:)

      Sil
  12. Bez torba alışkanlığını henüz edinemedim. Daha doğrusu pratikte nasıl kullanacağımı bilmiyorum. Sebzeleri üst üste aynı poşete koymak, sonra gittiğim züccaciyede aldığım şeyleri aynı poşete yerleştirmek zor olur gibime geliyor. Bu sorunu uygulayarak çözmem gerektiğini biliyorum. Şimdilik alışveriş yaptığım yerlerden poşet almamaya çalışarak, küçük şeyleri çantama atarak, alacaksam az alarak, satıcılara bol bol "poşete gerek yok" cümlesini kurarak doğadan özürdiliyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. e zaten kendin çözmüşsün işin yarısını poşet almayarak.
      Sebzeleri üst üste koy yada kesekağıdına. Eve gelince nasılsa yıkanıp yerleşmiyorlar mı zaten yerlerine.
      sadece nakil için, değer mi onca poşet torbaya?

      Sil
  13. Geleceğe bırakılacak mirasın; pet şişeler, naylon poşetler, kimyasal atıklar...gibi...gibi zararlıların arasında boğulup gitmesine, göz yummamalıyız çok haklısın. Gerçekten bir yerden başlamak lazım. Bireysel başlangıçlar, bir gün toplu tercihlere dönüşebilir. Daha güzel bir dünya ve doğa deneyimlemesi gereken, Alplerimiz:) Cemrelerimiz var. Kolları sıvama zamanı...Düşüncelerine sağlık gün ışığı.:)

    YanıtlaSil
  14. kuş fotolarını ne güzel çekmişsin. :)

    YanıtlaSil