Pazartesi, Nisan 28, 2014

Elmalı Pay
















Country Homes mayıs sayısını incelerken, sonlara doğru, elmalı bir tarifle göz göze gelmem, tarifi okumam, mutfağa gitmem, malzemeleri hazırlamam arasında sanırım 5-6 saniye falan vardır.
Ne speedy gonzales, ne de road runner hızıma yetişemezdi yeminlen. Dokuz şiddetinde bir etki bünyede. Ne el çabukluğudur arkadaş.
Bir dur, bir nefes al. Bak bakalım, evde yumurta var mı? kabartma tozun var mı? He, varsa da, bakalım okuduğun tarifte, bu malzemeler var mı?
Yok! tabi.
Buyur!
Sadece un, tereyağ, soğuk su bir de şeker-elma.
Hani görüntü muhteşem de, tadı nasıl acaba?
Vazgeçtim, yan çizdim.
Malzemeler içime sinmedi, az geldi, döndüm kendi kendime bir "pay biçtim."
Dedim ne varsa, kendi tarifinde var. -Deneyeceğim o tarifi, yazacağım sizede mutlaka, valla merak ettim, o kadarcık malzeme ile "nasıl yani" diye-
Şunu da ekleyim gitmeden, bu "elmalı harikalar diyarını" yerken, yanına, mutlaka ama mutlaka, "süzme yoğurt" ilave edin. Mümkünse Yörükoğlu olsun. Hafifde tatlı olsun. 
Zira, sizde yerken, hafif hafif tatlanmaya başlayacaksınız şimdiden söyleyeyim.

Elmalı Pay
1 Yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
125 gram tereyağ veya bitkisel margarin-yumuşak-oda ısısında
1 tutam tuz
1/2 çay kaşığı karbonat
3 tepeleme su bardağı un- azar azar ekleyin-
İç Malzeme
3-4 adet orta boy elma
İstenilen miktarda tarçın
2 ya da 3 yemek kaşığı pudra şekeri
2 çay kaşığı tereyağ
Süslemek için pudra şekeri

Yağı ve pudra şekerini karıştırın. Yumurtayı ilave edin. Karıştırmaya devam edin.
Kabartma tozu, vanilya, tuz, karbonatı ekleyin. Unu, azar azar eklerken yoğurmaya başlayın. Yapışmayan, şekil verebileceğiniz bir hamur elde edin. Un az gelirse, göz kararı biraz daha ilave edin.
Hamuru ortadan ikiye bölerek, 10-15 dakika kadar buzdolabında bekletin.
Bu arada, elmaların kabuklarını soyun ve  dilimleyin.
Üzerine kararmaması için yarım limonun suyunu sıkın. Pudra şekeri ile harmanlayıp, tarçın serpin. 
Hamurun bir parçasını, yağladığınız pişirme kabına, uçları dışarı sarkacak şekilde yayın. Ortasına elmalı malzemeyi dökün ve tereyağ parçalarını ilave edin.
Diğer hamuru, elmalı harcı örtecek şekilde üzerine yayın, uçlarını birleştirin. Elinizle şekilli kenar yapabilirsiniz.
Hamurun üzerine, farklı noktalara, kürdan ile delikler açın.-Bu hamurun içinin daha iyi pişmesini ve havalanmasını sağlayacak.-
180 derecelik fırında yaklaşık 35-40 dakika kadar üzeri kızarınacaya kadar pişirin.
Soğuyunca, pudra şekeri, çırpılmış şekerli krema, dondurma veya süzme yoğurt ile servis yapın.








24 yorum:

  1. Günaydın Emel.Bayılırım elmalı paya! Ben seninkini deneyeceğim. Az malzemeli tarifi de merak ediyorum, önce sen deneyip yazarsın belki yine buraya. Sonra yaparım ben onu :) Yanına dondurma, krema gibi öneriler vermişsin ama seninki süzme yoğurt mu dediğin gibi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Monica sanırım o az malzemenin sırrı, hamurunun ince kağıt gibi olmasından. Deneyeceğim, yazacağım mutlaka. Evet buradaki süzme yoğurt, yurt dışında ekşi krema diyorlar ya, ondan aslında. Ben çok beğendim iki tadı.
      Sevgiler canım.

      Sil
  2. Eskiden ben de çok yapardım . Bu aralar pay tutkum depreşti ,tarifi de yapmaya yapmaya unutmuşum,iyi oldu bak şimdi eski çalıştığım okuldan arkadaşlar gelecekler onlara yapayım. Onlar yesin ben mutlu olayım!
    Bu arada bakmak ve görmek hatta görmek yetmez uygulamaya geçmek ...
    On numarasın on!
    Mutlu bir haftamız olsun ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oooo misafir var gene benim hayal evimde:)
      hele eski arkadaşların yanına bu pay bir gider ki sorma.
      Harika sohbetler, Nilgüncüm, öperim.

      Sil
  3. Ellerine sağlık, yine nefis görüntüler, çok iştah açıcı:)

    YanıtlaSil
  4. Elmalı herşeyi çok seviyorum ben. Yukarıdaki fotoğraflardan anladığım kadarıyla da bu tarif tam benlik. Bugün yine sade 500 kalori almam gerek sanırım o yüzden aklım hep yemede içmede..
    Şu güzelim pay'a nasıl dayanır ama insan..
    Ellerine sağlık, Kaydedildi yapılacak bilesin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin bir elmalı tarifin vardı, hani top top, kubbeli gibi. Ne çok beğenmiştim onu. Yapamadım bir türlü. Bu hamur mesela o top şekilleri içinde çok uygundu. Dur aklıma düştü, bir ara bende onu yazayim senden.

      Sil
  5. Senin pratikliğinle görseller birleşince ortalık yıkılıyor Emelciğim, iyi haftalar.

    YanıtlaSil
  6. Süper duruyor. Ellerinize sağlık. Canım çekti...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. vakit bulunca yap, çayla harika oluyor. Yani ben çaycı olduğum için dedim:)

      Sil
  7. Nefis görünüyor ,yoğurtla birlikte hiç yememiştim bir dahaki sefere birde öyle denerim ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yoğurt değilde Süzme yoğurt daha çok yakışıyor meltemcim. Tatlı olacak ama öyle ekşi süzme yoğurtlar var, onlarla pek hoş olmaz sanırım.

      Sil
  8. Bu saatte buraya gelmemem gerekiyordu yo yo çok hata ettim. İşin yoksa gelde bul bu kadar lezzetli bir elmalı pay yani.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geldin, gördün işte:)
      hemen yap ve işin son kısmını hallet. Mideni neşelendir:))

      Sil
  9. aaa tesadüf beş dakika önce ben de elmalı turta tarifi paylaştım. ama ben dondurma ile servis ettim. yoğurt çok ilginç geldi. bir daha ki sefere yoğurtla yiyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gördüm, aynı anda yazmışız:) senin tarifte çok basit, deneyeceğim onuda. Bana elma deme, pay deme, tart deme...hepsini yapar dener yerim:)

      Sil
  10. Ah bir de yese de kilo almayan bünyem olsa ben mutfakta yatarım o kadar yani.Ben de gördüğümü deneme hızında bir spede gonzalesim de yapışkan kilolar olmasa.Sen yap bol bol bizim için. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baharcım ben bu kadar tatlı ve hamur işi seviyorum, bünyemde sağolsun kilo almaya müsait, ama inan yıllardır gerçi hiç -tartılmıyorum ben ama-kilom hep aynı. Çok hareket ve öz yemek sanırım bu işi çözen kısım. Yoksa niye mahrum olalım bu güzel dünyevi tatlardan:)))

      Sil
  11. eline sağlık, çok hoş ve güzel olmuş.Keyif budur işte...

    YanıtlaSil