Çarşamba, Mart 19, 2014

Ev yapımı Fıstık Ezmesi / Homemade Peanut Butter















1978-79 senesi, teyzem Amerika'dan tatile geldiğinde, kavanoz-kavanoz fıstık ezmesi getirdi. O zamanlar Türkiye'de yok ya da var biz bilmiyoruz.
Şimdi marketlerde satılan formunda, aynı sarı kapaklı kavanoz içinde.
Daha kokusunu aldığım anda, baygınlık hissi ve mide bulantısı ile bulunduğum noktadan çok uzaklara kaçtığımı hatırlıyorum. Ünal -benden iki yaş büyük abim- bana kızdığı zaman ya da beni kızdıracağı zaman, mutfaktan kavanozu kapıp gelir, burnuma dayar, çektiğim acıyı ve kıvranma halimi görünce, muradına erer, annemin terliğini sırtına yiyince tabana kuvvet kaçardı. Bende kurtulurdum bu işkenceden ama bulantı hissime engel olamazdım.
O zamandan bu yana, fıstık ezmesi ile aram hiç olmadı. Nedendir bilmiyorum, ne fıstığı, ne de ezmesini yiyemiyorum ben. Hatta daha ilerisi, kokusuna tahammülüm yok. Alp'te bana benzemiş, o da nedeni bilinmez bir şekilde, daha fıstık ezmesi lafını duyduğu an, ağız-burun hareketlerine başlıyor.
Gel gelelim, bizim evde, fıstık ezmesi için "yatıya bile gidecek" biri var!
Mete.
Üniversitede basketbol takımında oynarken, enerji versin diye kavanoz-kavanoz yermiş.
Sonra uçuğa iyi geldiğini fark etmiş-ne zaman direnci düşse uçuk çıkar dudağında- fıstık ezmesi yediği zamanlarda enerjisini hep koruduğuna inanmış ve o gün bugündür, severek, bayılarak yer.
Velhasıl, marketlerde satılanlar gittikçe "daha pahalı" gelmeye başladı gözüme, her gidişimde zamlanmış olarak almaktan sıkıldım ve "ben bunu evde yaparım" diye bir-iki deneme ile işe giriştim.
İlk denememde içine çok az şeker ve tuz da koydum ama ııı-ıııh! Piyasada satılan iki markada da ya şeker ya tuz var. Ben koymamayı tercih ettim ikincide.
Mis gibi, halis-muhlis fıstık ezmesi oldu.
Alp yemedi tabi, yemez ama reklamını yapmış, videoya çekmiş. Marka adına da, EMELO! demiş. Etiket yapmış kavanoz üzerine! sloganı da "anne eli değmiş, evde yapılmış EMELO fıstık ezmesi."
Hadi bakalım buyrun,
Pek yakında "seri üretime" geçersem şaşırmayın:)










37 yorum:

  1. Alp de esprili çocukmuş, sevdim! ;))

    YanıtlaSil
  2. üzeri reçelli hayal ettim... birde şarkıcı Cher ''mermaids'' deniz kızı filminde iki ekmek dilimi arasına fıstık ezmesi sürüp, yıldızlı kurabiye kalıpları ile kesip fıstık ezmeli sandviçler yapardı. hep onu hatırlarım fıstık ezmesi mevzu bahis olunca :))) benim oğlumda çok sever...ellerine sağlık, evde yapılan, her zaman en iyisidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balla güzel oluyor diyor Mete:)
      Ama reçelli de güzeldir seven için. Oğlun gelince yaparsın sende Ayşen. Pratik bir şey.

      Sil
  3. fıstık ezmesi bizim evde en sevilen kahvaltılıktır, mutlaka denemek istiyorum. alp' sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evde yap Öce eğer seviyorlarsa. Gerçekten çok pratik. Ben şimdi fındıkla olanı deneyeceğim:)

      Sil
  4. günaydın... "40 fırın ekmek" sitesine bakın derim. harika tarifler var :)

    YanıtlaSil
  5. 1980 yılında bir yıllığına Amerika'ya gittiğimde ilk kez denedim bende fıstık ezmesini Emel.. İlk başlarda çok anlamsız bir şey gelse de sonra bir bağımlısı oldum anlatamam.. Hala çok severim üzerine reçel sürüp yemeyi. Bu kadar kalorili olmasa seninkinide hemen yapıp yiyeceğim.. Ama dur bakalım belki yarım ölçü falan yaparım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zaten bir başlayan bırakamıyormuş Ayşegül. Ben denemedim bile. Kokusu rahatsız ediyor en başta. Aslında çikolata kreması, fındık kreması severim ama buna hiç yeltenmedim bile:)
      Çocukluğuma inmek lazım:)

      Sil
  6. süper görünüyor ellerine sağlık
    denemek isterim ama yapamam sanırım :((

    YanıtlaSil
  7. evde yapılıyo ha. ama hikayesi de hoşmuş.

    amerikada evet ya biliyom biliyom. etiketleri bile ezberimde :) ah ah yenmez miii :) ama bi de bizim ülkede fındık ezmesi de var süpeer. fiskobirlik mi ne öle bişi. onu da yap işteee :)

    YanıtlaSil
  8. Amanınnn bu fındık fıstık ezmesi yeme işi beni bozar,sırf muhabbetine geleyim ben.
    Ben daha genç kızım (MÖ yani :))) ) bir komşumuza öğrenci değişimi proğramıyla Amerika'dan öğrenci gelmişti,çocuk yiyor içiyor ama zayıflıyor ;sonra anladılar ki buncağız kahvaltıda kavanoz kavanoz fıstık ezmesi yermiş. Eh bizde yok o zamanlar tabii,çocuk beyaz peynir,zeytin ,domates, gevrek falan bilmez ki...
    İşte ben de taaa o zamanlardan bilirim bu kalori bombasını ama yemem. "Ay sen ne yersin ? " diyeceksin bir gün bana farkındayım. Yap anacığım acılı ekşili tuzlu peynirli bi şeyler bak nasıl yiyorum :)))
    Öptüm seni ve de misss kokulu Alp'i ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haha ne güldüm Nilgüncüm:) hepimiz bir gün MÖ olacağız! boşver:)
      Bak ne dicem, bu fıstık ezmesi evet kalorili birşey ama ölçülü yediğin de ilaç niyetine geçiyor. Piyasada satılanlarda katkı ve ilave yağ var (Doymuş yağlar) fıstık ezmesi tek başına yapıldığında doymamış yağlar sınıfına giriyor ki bu da zeytinyağ ile eşdeğer demek.
      Bir düşün sen:)

      Sil
  9. Good morning! Well, I can't read your recipe but I believe it might be delicious. Do you know that the first time I tried (in Brazil we did not have peanut butter) I hated it? Now I love it, and I love your photos, too.

    Cheers

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hi Regina,
      Goodmorning to you:) -little late, sorry-
      I still don't eat peanuts and peanut butter but, my husband likes and my son doesn't like as me.
      For peanut butter recipe: 300 gr. peanuts and 1tablespoon vegetable oil and food processor.
      At firstly: roast the peanuts-removed hull- mix until creamy consistency in a food processor add vegetable oil.İt's over and eat ready:)
      I hope so you like it.
      Thanks and loves.

      Sil
  10. ayy çok güldüm sonuna benim de eşim bayılır buna haftada bi kavanoz yer kendisi mutlaka deneyeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizimki bitti bile, bende yapacağım bugün. Fındık ta denicem bakalım:)

      Sil
  11. Ay fıstık ezmesine mi baksam, kavonoza mı baksam, fotodaki zerafete mi baksam, bir ezme bu denli şık olurdu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Petekçim, hepsine bak sen o güzel gözlerinle:)
      Teşekkür ederim.

      Sil
  12. Emelo gelsin, herkes keyife ersin.Bu sloganda benden olsun Emelciğim.Süper fikir .

    YanıtlaSil
  13. Amerikan Kalp Sağlığı Vakfı, diyet listelerine bile koymuş. Her sabah kahvaltısında, bir yemek kaşığı üstelik:)) Muhtemelen şeker oranı düşük olmalı ama çok besleyici olduğu bir gerçek. Benimde çok tercih edeceğim bir yiyecek hiç olmadı. Ancak kurabiye hamurlarında kullandım fıstık ve fındık kremalarını... müthiş oluyor.:)) Dene Emelciğim bayılacaksınız. Alp'in de yiyeceğini tahmin ediyorum. Sevgiler kocamanından.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilgüncüm, ne güzel bilgiler vermişsin evet, şeker hiç yok içinde. Yani piyasa da satılanlarda var ama ilave tuz ve şeker koyuyorlar, bir de kıvamını arttırmak için içine doymuş yağ ilave ediyorlar. Evde yapılanda, şeker ve tuz yok, sadece fındık yağı kullandım ben, o da 1 yemek kaşığı. Dolayısı ile karar yendiğinde bende çok faydalı bir besin olduğunu düşünüyorum.
      Hemen deneyeceğim senin dediğini de. Çok çok teşekkürler, sağolasın.

      Sil
  14. Yanıtlar
    1. dene bakalım, inşallah beğenirsiniz. Eşim bu konuda eksper olduğu için ondan tam not aldım:) Bugün yine yapıcam bakalım, fındıkta deneyeceğiz kısmetse:) işi arttırdım ben:)

      Sil
  15. Benim ufaklık buna bayılacaktır, denenecekler listesine alındı : )

    YanıtlaSil
  16. ıste bu super , ama ben bunlar catcat yemeye de bayılıyorum :) boyle ugrasamam sankı:)

    YanıtlaSil
  17. hikayesi ne kadar güzelmiş : ) ben fıstık ezmesi sevenlerdenim.. Mutlaka denemek üzere kaydettim. Markada güzel olmuş :) ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  18. merhaba birgün bir blogda denk gelmiştim sürekli biscotti fıstık ezmesinden birşeyler yapıyordu ve tadınında mükemmel olduğunu anlatıyordu canım okadar çekmiştiki kendim yapmaya karar verdim sonuç süper çıkmıştı sizinkide mükemmel gözüküyor bana tekrar yapma isteği uyandırdınız ellerinize sağlık :) :) :)

    YanıtlaSil
  19. Fıstık ezmesini ben,eşim ve minik oğlum çok severiz. Evimizden eksik olmaz desem. Sizin bu tarifinizi görünce geçen hafta hemen aynı gün markete gidip, kabuklu fıstık aldım. Tarifinizi uyguladım. Oğlum şekersiz yemez diye düşünüp; 350 gr fıstık için 1 çorba kaşığı bal ilave ettim. Muhteşem oldu, bayıldık.
    Paylaşımınız için teşekkürler.
    Ebru

    YanıtlaSil