Salı, Şubat 11, 2014

Limon&Frambuazlı Cheesecake ve Aslolan Mimozalar...








Uzun yıllar erken kalkmaya alışmanın verdiği refleksle, haftasonlarıda, 06:30 bilemedin 07.00'de ayaktayım.
Neyse ki, Mete'de aynı düzende ve bu nedenle, "biri yatar, biri kalkar" durumu olmadı hiç evimizde.
Alp'te bize benzedi. O da erkenci.
Pazar günleri dahil, erkenden kalkıp, kahvaltımızı yapar, sonrası gün içindeki programa göre, -genelde Alp'in futbol okuluna göre- ayarlanır.
Bu pazar sabahı yine, normalden biraz daha erken kalkıp, sitede yürüyüşe çıktım.
Hani "in-cin top oynuyor" derler ya, 
Etraf o vaziyette. 
Koca sitenin yürüyüş alanları bana ait.
"Özgürlüğün daniskası"dediklerinden.
Mis gibi bir hava. 
Hafif serin, biraz lodoslu ve lodosa karışan bir "koku" burnumda.
Hızlı adımlarla, beni çağıran o harika kokuya doğru gidiyorum. 
Kulaklarım az işitiyor ama, burnum tam tersi feci koku alıyor benim.
Tam sosyal tesis girişinde, devasa bir Mimoza ağacı var.
Aman Allahım!
Açmış.
Nasıl sapsarı, nasıl muazzam bir çiçek bereketi üzerinde.
Yürüyüşün her turunda yanından geçiyorum, bir kokluyorum, bin dokunuyorum dallarına.
Sonra eve dönerken dayanamayıp, koparıyorum bir kaç dal.
Evin içi, mis gibi mimoza kokuyor bu aralar.
Bir de cheesecake kokusu karıştı mı araya dün?
Ben, "duymasam, yemesem olur ama koklamazsam, görmezsem ölürüm" herhalde.
Koku ile yaşıyorum, gördüklerimle gelişiyorum.
Cheesecake tarifine gelince, buradan bakın.
Mimoza için ise, bu aralar bol bol etrafınıza:)

Not: Cafefernando'nun tarifindeki ölçüleri yarı yarıya kullandım. Miktarı çok fazla geldi gözüme. Benim yaptığım ölçüden 4 küçük cam kase cheesecake çıktı. Kurabiye yerine de yulaflı bisküvi kullandım. Badem eklemedim, Dut yerine de frambuaz kullandım.


32 yorum:

  1. Sabah yürüyüşleri veya dağ yürüyüşleri strese birebir, en temel başaçıkma yöntemlerinden biri. Tebrikler.
    Zaten ruhunuzu beslediğinizi burdan apaçık görüyoruz.
    Ve sayenizde o tatlı çiçeklerin adının mimoza olduğunu öğrendim. Bilmiyordum.
    Huzurulu bir gün diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabah daha dingin ve daha dinç oluyor insan. Yürümek daha keyifli.
      Sabahçıyım ben:)
      Çok teşekkürler Nurser

      Sil
  2. Bende bu çiçekleri görmek istiyorum, kokusunu duymak istiyorum...ama yok etrafımızda Emelcim :(Güzel Ankara'mda göbeklere ekilmiş üstü tozlu menekşeler var bi de yarı çıplak ağaçlar. Renkleri ne güzel çıkmış sapsarı, limonlu cheese cakede bu sunumla adamı delirtir. Çok güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya evet bak benimde dikkatimi çekmişti Ankara geldiğimde. Çok çorak, ağaç ve çiçek yok pek. zaten iklim olarakta sanırım çok uygun değil bu bitkilere Ebrucum. Biraz ılıman iklim gerekiyor.
      Olsun ama siz çok geziyorsunuz, şimdi bahar da gidersiniz bir yerlere gene:) bolca koklarsın.

      Sil
  3. mimozanın bu kadar güzel koktuğunu bilmezdim hayattan zevk almak aslında ne kadar da kolay yaşamasını zevk almasını bilene etrafındaki güzellikleri fark edebilene harikasınız sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hemde çok güzel kokar pınar. Burnunu yakar o derece:)
      Çok teşekkürler

      Sil
  4. Emel, çok severim mimozayı! Bana neler hatırlattın şimdi. İzmir dolu mimozaydı, beton bir kaldırım kenarında bile. Ama İstanbul'da pek yaygın değil galiba. Ya da ben mi pek rastlayamıyorum. İzmir'de daha öğrenciyken hep çiçek, yaprak vs kurutma alışkanlığım vardı defterler, kitaplar arasında. Mimozalar sayfaları sapsarı yapardı hep, yazılar okunamaz hale gelirdi :) yine de en çok mimoza saklardım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ah İzmir:)
      Şimdi oralarda olmak vardı. Nisan da insallah çeşmedeyiz bir kaç gün bile olsa. Nasıl sabırsızlanıyorum sorma. Benimde çocukluğumun ağaçlarından mimoza. Sokakta sadece bir evin bahçesinde vardı ama koca sokak mis gibi mimoza kokardı. Çok çok severim bende. Kitaplarımın içi sapsarı olurdu bak benimde:)))

      Sil
  5. didemden sevgiler size.günaydın .pınarcım sabah olsunda acele rutin işleri yapıp çocukları ve eşimi yolcu ettikten sonra senin şahaneleri görmek için can atıyorum. bu sene antakyadada havalar malesef çok güzel gittiği için bütün ağaçlar güzelliklerini bize armağana başladı.keşke antakyada sizleri ağırlayıp ,bu şöleni gösterebilsek çok mutlu oluruz (.yemek turizmi içinde idealdir)ELLERİNE SAĞLIK.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Didemcim, keyfini çıkarın, çok güzel bir şehirde yaşıyorsunuz sizde. Bu sene evet kurak ama vardır tabiat ananın bir B planı:)
      Çok teşekkür ederim, inşallah bir gün, dünya küçük!

      Sil
  6. Ne güzel yapmışsınız sabah yürüşü,mis kokular...Tam bana göre...Kıskandım:))Cheesecake te enfes görünüyor,ellerinize sağlık...Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Füsuncum, haftasonları sende yap fırsat bulursan. O kadar iyi geliyor ki. yavaş yavaş açmaya başladı bütün bahar güzellikleri. Doyasıya fotoğraf çek sende. Elinden neler çıkacak kim bilir:)
      Çok teşekkür ederim. Sağolasın.

      Sil
  7. Mimozalar harika. reçelini de yapıyorlarmış Emel aklında olsun. Becerikli ellerinden çıkar bence lezzetli bir reçel :))
    Keyfin daim olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa:) hiç duymadım ama çok güzel olur kesin. Mis gibide kokar o reçel. Ihlamurun oluyorsa bunun neden olmasın? Mantıklı:)
      Çok teşekkür ederim Juliettecim.

      Sil
  8. Şahane! hele erkenden kalkma huyunuza gıpta ile baktım emelcim, yok ben ne kadar erkende yatsam da hafta ortasının acısını çıkartmak istiyor ve hafta sonları ne kadar uyusam kardır diye bakıyorum, e haliyle akşam yatmaz sabah kalkmazlardan oluyorum:)
    mimozaların kokusu buralara kadar geldi gözüne gönlüne sağlık;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağol sebuşum. Alışkanlık, çocukluktan gelen benim ki. O zamanlarda hep erkenciydim, iş hayatı, yoğun tempo sırasında bile hiç uyku ile vakit kaybetmedim:) Vakit kaybetmedim diyorum çünkü, 6 saatten fazlası hakikaten zaman kaybı benim için:)

      Sil
  9. Emel yine can evimden vurdun beni:) Niye mi? "Mimozalar" dedin çünkü...Üstelik bir de resmini koydun,minik sarı ponponların:) Ya kokuları...Benim Ada zamanım gelmiş demektir. Adaya gitmeliyim, ayağımda spor pabuçlarım olmalı, emniyetin önünden sola seğirtip, dümdüz vurmalıyım kendimi yokuşa:)) Haydi yürüyüşe geçmeden bir güzellik yapayım kendime...Kahve molasız olmaz, ya da duruma göre ada çayı... Önce kokusu gelir o ponponların, ardından güzel görüntüleri, adadaki atların kokuları bile mimozaya dönüşür...Evet!benim adam gelmiş, önce grip bitmeli, çıkınıma bir dilim cheesecake ve bir motor saati lazım Bostancı'dan... Sonrası mı? Sadece Mimozalar ve çocukluk arkadaşları:)) Sevgiler güzel arkadaşım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilgüncüm, adanın en güzel vakitleri geliyor değil mi? Şimdi bütün evleirn bahçeleri yeşermeye başlamıştır, muhteşem renkleri ile erguvanlar açar. Bıdığıda kap git bir ara:)
      Geçen yaz bir iki kere gittik bizde, dediğin gibi at kokusu çok baskın ama doğal güzelliği gölgelemiyor yinede.
      çok sevgiler, öperim yanaklarından.

      Sil
  10. Yaşamak güzel şey be Emelciğim!
    Koklamak,tad almak,duymak ve gör-( e) bil-mek!
    Mimozalardan ses yok henüz ama bademler aldandı bizim buralarda.
    Chescake mi dedin?
    Ben de yapacağım vişneli ama,ekşi ekşi...

    Seviyorum ben yaşamayı ve yaşamdan tat almayı bilenleri...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. of vişneliside süper olur, hele senin elinden...
      badem nasıl açıyor nilgüncüm çok merak ediyorum bir ara koysana bloğa vakit bulursan.
      Senin bahçe de uyanıyor yavaş yavaş değil mi?
      Çok öpüyorum seni tatlı yanaklarından

      Sil
  11. Mimozalar erkenmi acti bu sene ? Ama doganin sariya burunmesi cok guzel, benim favori agacim '' Mimoza'' .
    En sevdigim iki guzellikten bahsetmissiniz bu yayininizda ne mutlu bana ^_*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yo... aslında erken değil. Şubat 10 u geçince açıyorlar genelde. Defterimde kayıtlıdır benim, baktım geçen senede bu vakitler açmış.
      Çok teşekkürler Ayfercim.

      Sil
  12. frambuaz hastasıyım ya. pastası, çizkeki. limonlusunu bilmiyodum ama deneriim.
    :)
    geçen gün vardı ya, ev hali işte yazımda, maske, yorumlarda var tarifi. iki tarif var.
    bahçe perisi tarif vermiş.
    bi de juliette'in yorumunda ben ve ilknur akpınar arkadaş açıkladı.
    iki ayrı tarif yani.
    bahçe perisininki.
    bi de benim yazımdaki. ilknur ile aynı.
    sadece bir limonun kabuğu rendelenip içine aldığı kadar ne kadar istersen yulaf konuyo.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hımmm, tamam, anlaşıldı.
      yapılacak o maske, yolu yok başka:)

      Sil
  13. Emel Cheesecakeke mi yanayım yoksa evin dört bir yanını saran mimoza kokusuna mı bilemedim.Sen iyiyisi mi benim adıma da keyfini çıkar .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol canım benim, çok sağol...hiç birşeye yanma sen:)

      Sil
  14. Emel hanım sizin gibi güzel bloglar sayesinde en sonunda bende kendi bloğumu açtım girip ziyaret ederseniz sevinirim Meltemin evi.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok güzel olmuş, ellerine sağlık Meltem. Geldim dün, gene gelirim.

      Sil
  15. Ellerinize sağlık nefis gözüküyorlar :)
    Banada beklerim http://mineeegunaydin.blogspot.com.tr/ :)
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Mine, sana da uğradım dün:)
      Sevgiler

      Sil
  16. 8 yıldır blog yazıyor olmama rağmen bloğunuzu nasıl bugüne kadar bulamadım bilmiyorum :/ ama neyseki ig sayesinde tanıdım sizi çok iyi oldu :) artık blogtan da sık sık ziyaret ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şu IG sayesinde bende şaşıyorum hallerime:) Nasıl görmemişim diye.
      Çok teşekürler,

      Sil